Back to top

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. Az átállást négyéves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében hazánk egyetlen, kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó önálló intézménye, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Biocont Kft. közreműködésével.

“Életet viszünk a szőlőbe”

“A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi, 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor-ágazat különösen gyorsan növekszik.

Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon, a bioborok piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet nemzetközi szinten.

Bízunk benne, hogy Nagy-Somló kezdeményezését követve egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben itthon is” - mondja a Nagy-Somló Borvidék tavaly november végén meghozott döntése kapcsán Dr. Drexler Dóra, az átállást fenntartható talajápolási módszerek oktatásával támogató ÖMKi ügyvezetője.

A négy éven át tartó képzést a Hegyközség a somlói szőlészeknek szervezi, akik ennek részeként megkapják az öko minősítésű szőlőműveléshez és borkészítéshez szükséges tudást, növényvédelmi bemutatókon, tanulmányutakon, terepbejárásokon vesznek részt.

Az átállási folyamat várhatóan 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén, 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék.

“A kezdeményezés hatására és a tanúsítvány birtokában a somlói szőlészek és borászok jelentős nemzetközi marketing előnyhöz jutnak, a fenntartható művelési móddal pedig történelmi tájunkat védjük, fokozva annak biológiai sokféleségét. Mindeközben a fogyasztók továbbra is a lehető legjobb minőségben termelt, szermaradék mentes somlói borokat élvezhetik” - összegzi a döntés előnyeit Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke.

A fenntartható talajápolási technológiákkal az ÖMKi azoknak a szőlészeteknek is kínál alternatívát, akik még nem ökológiai módon termelnek, de szeretnék óvni a talajt az eróziótól, a felesleges gyomirtószer használattól, és fenntartható alternatívát keresnek a gyomszabályozásra. “Az Élő Sorköz magkeverék valóban életet visz a szőlőbe. Hatéves kutatás eredményeként őshonos fajokból - fehér here, komlós lucerna, lándzsás útifű, szarvaskerep, tarka koronafürt, vadmurok - állítottuk össze, és ma már bárki számára elérhető. Támogatja a biológiai sokféleséget, növeli a terület természeti értékét, csapadékos időben is átjárhatóan tartja a sorközöket az ültetvényben, javítja a talaj minőségét, és több évig fennmarad” - összegzi az ÖMKi kutatási eredményeken alapuló termékének előnyeit Dr. Drexler Dóra.

Forrás: 
ömki

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Nyugdíjba vonul a borkritikus

A világ legbefolyásosabb borkritikusa, az amerikai Robert Parker hivatalosan is bejelentette, hogy búcsút int 41 éve alapított szaklapjának, a The Wine Advocate-nek, és nyugdíjba vonul.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Varsó virágba borul és versenyez

Hétfőn kezdődik a legnagyobb lengyel ökofesztivál a Varsó zöldben és virágban elnevezésű mozgalom. Az elmúlt évek alatt a legnagyobb és legszebb fesztivál lett Lengyelországban.

Zenélő kertészet

A kertművészet és a zeneművészet találkozásának lehettek szem- és fültanúi azok, akik szombat délelőtt ellátogattak Szombathely herényi városrészébe, az Innoflora Évelőkertészetbe, ahol andalító kamaramuzsika és vérpezsdítő gitárdallamok közepette ismerkedhettek meg az érdeklődők az évelő dísznövények változatosságával, sokoldalúságával, igényeivel és tartásával.

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.