Back to top

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Az élelmiszeriparnak sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy csökkentse termékei sótartalmát, és ezáltal enyhítse a magas vérnyomás veszélyét a népesség körében – jelentette ki Paul Elliott, az Imperial College London Közegészségügyi és Járványtani Tanszékének elnöke. A felsőoktatási intézmény hírportálja szerint a tudós a magas vérnyomás és a túlzásba vitt sófogyasztás összefüggését vizsgálva csatlakozott azon kutatók és orvosok hosszú sorához, akik már évtizedek óta arra intik az embereket, hogy mérsékeljék a sóbevitelt. Paul Elliott szerint ugyanakkor az élelmiszeriparnak is nagyon sok lehetősége lenne arra, hogy változtasson.

A só felhasználásának mérséklésével ugyanis népegészségügyi szinten tudnának javítani a helyzeten.

A túlzott sófogyasztás az egész fejlett világban nagy probléma. Az Egyesült Királyságban ráadásul minden négy felnőttből egy tartósan magas vérnyomással küzd. A vérnyomásnövekedés hátterében egy sor tényező áll, ilyen az életkor, a túlsúly, és nem utolsó sorban a sok só fogyasztása.

Paul Elliott professzor rámutatott arra is, hogy a só gyakorta nem túl szembetűnő módon kerül be az étrendünkbe. Egészen komoly mennyiség, a napi sóbevitel mintegy 75 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik, ezek közé tartoznak például a kenyérféleségek, és a gyerekeknek szánt snackek is.

Az élelmiszeripari sófelhasználás mérséklésére persze már korábban is születtek ajánlások, hiszen a túlzott sóbevitel ártalmai mér régóta ismertek. Az Egyesült Királyságban azonban 2014-ben lefektetett ajánlásokat az élelmiszergyártók nehezen vagy sehogy sem adaptálják – mindössze 37 százalékuk felel meg az öt éve előírt sztenderdeknek.

A professzor szerint ugyanakkor komolyabban kellene venni a kérdést, mert egy az élelmiszeripar által végrehajtott szignifikáns sócsökkentés érdemben hozzájárulna, hogy a népesség vérnyomása mérséklődjön, ez pedig visszafogná a szív- és érrendszeri betegségek elterjedését is.

Ez utóbbi betegségcsoport a rák mellett a legfőbb halálok a fejlett világban.

Az élelmiszeripar idehaza sem jeleskedik a sótartalom mérséklésében, de üdítő kivételek azért vannak. Egy éve a Kométa kaposvári húsüzem jelentette be, hogy változatlan ízélmény megtartása mellett 25 százalékkal csökkentette egyes – kék címkével jelölt – termékeiben a sótartalmat, és korábban néhány más cég is ígéretet tett ilyesmire.

Forrás: 
imperial.ac.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válságossá válhat a helyzet Afrikában - korábban érkezett a szárazság

A klímaváltozással együtt járó szárazság nyomán egyre nagyobb hiánnyal és egyre magasabb élelmiszerárakkal kell számolni, de még nincs késő ahhoz, hogy ezeken a kilátásokon egyénenként is változtassunk.

A vásárlók többsége nem érti, mi szerepel az élelmiszerek címkéjén

A vásárlók közel fele megnézi az élelmiszerek címkéjét, de teljes mértékben alig egytizedük érti meg az ott feltüntetett információkat - derült ki a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) friss kutatásából.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Új piacokon veti meg lábát az Abonett

Az Abonett extrudált kenyerei a 80-as évek közepén „robbantak” be a magyar köztudatba, s tették egyszersmind piacvezetővé e szegmensben a vállalkozást. Mostanra eltelt bő három évtized, a cég vezetésében pedig megtörtént a generációváltás, ami jelentős vérfrissítést hozott: új termékekkel új piacokat célzott be az Abonett Kft.

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Rosszul áll a tőzsdén a vegán húspogácsát gyártó vállalat

A JP Morgan leminősítette a vegán húspogácsákat gyártó Beyond Meat vállalatot, miután a cég részvényei már 600 százalékot erősödtek a májusi tőzsdére vonulás (IPO) óta, a kezdeti 25 dollárról.

Új vezető az Unilever Magyarország élén

Az Unilever Magyarország, valamint a három országot (Horvátország, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina) felölelő Adria régió ügyvezető igazgatójának nevezték ki Alberto Di Leót, a szakember az ügyvezetői poszton Regina Kuzminát váltja - közölte az Unilever csütörtökön az MTI-vel.

Új nemzeti védjegyrendszer indul - Itt a Kiváló Minőségű Élelmiszer

Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) néven egy két fokozatú új védjegyrendszer indul - jelentette be Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.