Back to top

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Az élelmiszeriparnak sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy csökkentse termékei sótartalmát, és ezáltal enyhítse a magas vérnyomás veszélyét a népesség körében – jelentette ki Paul Elliott, az Imperial College London Közegészségügyi és Járványtani Tanszékének elnöke. A felsőoktatási intézmény hírportálja szerint a tudós a magas vérnyomás és a túlzásba vitt sófogyasztás összefüggését vizsgálva csatlakozott azon kutatók és orvosok hosszú sorához, akik már évtizedek óta arra intik az embereket, hogy mérsékeljék a sóbevitelt. Paul Elliott szerint ugyanakkor az élelmiszeriparnak is nagyon sok lehetősége lenne arra, hogy változtasson.

A só felhasználásának mérséklésével ugyanis népegészségügyi szinten tudnának javítani a helyzeten.

A túlzott sófogyasztás az egész fejlett világban nagy probléma. Az Egyesült Királyságban ráadásul minden négy felnőttből egy tartósan magas vérnyomással küzd. A vérnyomásnövekedés hátterében egy sor tényező áll, ilyen az életkor, a túlsúly, és nem utolsó sorban a sok só fogyasztása.

Paul Elliott professzor rámutatott arra is, hogy a só gyakorta nem túl szembetűnő módon kerül be az étrendünkbe. Egészen komoly mennyiség, a napi sóbevitel mintegy 75 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik, ezek közé tartoznak például a kenyérféleségek, és a gyerekeknek szánt snackek is.

Az élelmiszeripari sófelhasználás mérséklésére persze már korábban is születtek ajánlások, hiszen a túlzott sóbevitel ártalmai mér régóta ismertek. Az Egyesült Királyságban azonban 2014-ben lefektetett ajánlásokat az élelmiszergyártók nehezen vagy sehogy sem adaptálják – mindössze 37 százalékuk felel meg az öt éve előírt sztenderdeknek.

A professzor szerint ugyanakkor komolyabban kellene venni a kérdést, mert egy az élelmiszeripar által végrehajtott szignifikáns sócsökkentés érdemben hozzájárulna, hogy a népesség vérnyomása mérséklődjön, ez pedig visszafogná a szív- és érrendszeri betegségek elterjedését is.

Ez utóbbi betegségcsoport a rák mellett a legfőbb halálok a fejlett világban.

Az élelmiszeripar idehaza sem jeleskedik a sótartalom mérséklésében, de üdítő kivételek azért vannak. Egy éve a Kométa kaposvári húsüzem jelentette be, hogy változatlan ízélmény megtartása mellett 25 százalékkal csökkentette egyes – kék címkével jelölt – termékeiben a sótartalmat, és korábban néhány más cég is ígéretet tett ilyesmire.

Forrás: 
imperial.ac.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.