0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

A statisztikai adatok azt mutatják, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak többsége, pontosan 60% -a férfi. De a nők részaránya miért csak 40 százalék? Honnan származik ez a tendencia? Nos, az általános vélemény szerint a gazdaságok működtetése olyan munka, amely nagy fizikai erőt igényel.

Ellenben a gyakorlat azt mutatja, hogy nem csak a fizikai erő fontos, hanem a jó vezetési készség, a  tevékenységek összehangolása, a közgazdaságtan ismerete és a pontos tervezés.

Ráadásul a modern technológiák használata miatt a fizikai erő nem is olyan fontos, mint több évtizeddel ezelőtt.

A mezőgazdasági tevékenység gyakran családi hagyomány. A továbbadott vállalkozás minden egymást követő generáció számára kihívást jelent, különösen akkor, ha nincsenek férfiak a családban. Ez volt a helyzet Agnieszka Tołłoczko asszonynál, aki egy farmot vezet a lengyel Mazúr-tóvidéken.

– Szembesültem azzal a ténnyel, hogy nincs fiútestvérem, és édesapám, amikor majd a megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, nekem kell vezetni a gazdaságot. belevágtam és most már nem szeretnék mást csinálni  – mondja Agnieszka Tołłoczko, aki  négy gyermek anyja, és a gyermekei felbecsülhetetlen támogatást és segítséget nyújtanak neki.

Agnieszka asszony minden nap közel 1000 hektáros területet gondoz Nidzica-ban egy dombos területen, ahol főként a  gyenge vízkészletű talajok dominálnak. A szigorú feltételek miatt mindig érdekelték az innovatív termesztési módszerek. Agnieszka közel 20 évet dolgozott apja oldalán, először állatgondozóként, majd adminisztrációs és logisztikai alkalmazottként.

– Nagyon gyenge homokos talaj állt rendelkezésünkre a gazdálkodáshoz, ez majdnem olyan, mint a sivatag, víztartó képessége alacsony. Ezért a gazdaság átvételét követően úgy döntöttem, hogy közel 70 hektáros területen burgonyát termesztünk. Már az első évben 50 tonna/hektár hozamot értünk el. Elhatároztam, hogy a következő időszakban a burgonya termesztési területét 120 hektárra növelem. Érdemes volt megtenni, mivel itt 20-30 éve nem vetettek burgonyát, így nagyon jó minőségű termés várható” –mondta Agnieszka asszony.

A sikeres érdekében Agnieszka elvégezte a szükséges beruházásokat, azaz egy tárolóhely építését és új gépek beszerzését.  Az újdonságok közé tartoznak a speciális burgonyaszedő-kombájnok mellett a traktorok, műtrágyaszóró  és az önjáró permetező berendezés, amely  36 méteres munkaszélességgel rendelkezik.

Összességében a gépparkot egy John Deere 6155M és egy 6175M traktor, valamint egy  T670i kombájn és egy R4040i önjáró permetező alkotják.

A precíziós gazdálkodás érdekében a komplett gépparkot a John Deere telematikai rendszerébe integrálták (JDLink azaz gép-gép közötti összeköttetés). Az Auto Track,  vagyis az integrált precíziós mezőgazdasági rendszer lehetővé tette a hatékonyság növelését, miközben csökkenti az üzemelő terhelését és fáradtságát.

A  JD Link telematikai rendszer összeköti a terepen található összes gépmodellt az irodával és a mobil eszközökkel.

Ennek köszönhetően két  másodpercenként  megtekintheti az üzemeltető a gép teljesítményét és leállását,  az átlagos fogyasztást, a folyadékszinteket stb. Ezekkel az innovatív alkalmazásokkal éves szinten 100 000 zloty (kb: 7, 5 millió Ft) takarítható meg.

Agnieszka munkája nemcsak  gazdasági szempontból jelentős, hanem az egész burgonyaipar számára  fontos lépés.  Meg kell említeni, hogy Lengyelország világvezető volt a burgonyatermesztésben, és  vissza kívánja szerezni a pozícióját.  Ennek egyik fontos lépése, hogy 2019. augusztus 23-25-én Nidzica ad otthont a POTATO POLAND elnevezésű nemzetközi burgonya napoknak.

 

Forrás: agronews.com.pl