Back to top

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

A statisztikai adatok azt mutatják, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak többsége, pontosan 60% -a férfi. De a nők részaránya miért csak 40 százalék? Honnan származik ez a tendencia? Nos, az általános vélemény szerint a gazdaságok működtetése olyan munka, amely nagy fizikai erőt igényel.

Ellenben a gyakorlat azt mutatja, hogy nem csak a fizikai erő fontos, hanem a jó vezetési készség, a 
tevékenységek összehangolása, a közgazdaságtan ismerete és a pontos tervezés.

Ráadásul a modern technológiák használata miatt a fizikai erő nem is olyan fontos, mint több évtizeddel ezelőtt.

A mezőgazdasági tevékenység gyakran családi hagyomány. A továbbadott vállalkozás minden egymást követő generáció számára kihívást jelent, különösen akkor, ha nincsenek férfiak a családban. Ez volt a helyzet Agnieszka Tołłoczko asszonynál, aki egy farmot vezet a lengyel Mazúr-tóvidéken.

- Szembesültem azzal a ténnyel, hogy nincs fiútestvérem, és édesapám, amikor majd a megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, nekem kell vezetni a gazdaságot. belevágtam és most már nem szeretnék mást csinálni  - mondja Agnieszka Tołłoczko, aki  négy gyermek anyja, és a gyermekei felbecsülhetetlen támogatást és segítséget nyújtanak neki.

Agnieszka asszony minden nap közel 1000 hektáros területet gondoz Nidzica-ban egy dombos területen, ahol főként a  gyenge vízkészletű talajok dominálnak. A szigorú feltételek miatt mindig érdekelték az innovatív termesztési módszerek. Agnieszka közel 20 évet dolgozott apja oldalán, először állatgondozóként, majd adminisztrációs és logisztikai alkalmazottként.

- Nagyon gyenge homokos talaj állt rendelkezésünkre a gazdálkodáshoz, ez majdnem olyan, mint a sivatag, víztartó képessége alacsony. Ezért a gazdaság átvételét követően úgy döntöttem, hogy közel 70 hektáros területen burgonyát termesztünk. Már az első évben 50 tonna/hektár hozamot értünk el. Elhatároztam, hogy a következő időszakban a burgonya termesztési területét 120 hektárra növelem. Érdemes volt megtenni, mivel itt 20-30 éve nem vetettek burgonyát, így nagyon jó minőségű termés várható” –mondta Agnieszka asszony.

A sikeres érdekében Agnieszka elvégezte a szükséges beruházásokat, azaz egy tárolóhely építését és új gépek beszerzését.  Az újdonságok közé tartoznak a speciális burgonyaszedő-kombájnok mellett a traktorok, műtrágyaszóró  és az önjáró permetező berendezés, amely  36 méteres munkaszélességgel rendelkezik.

Összességében a gépparkot egy John Deere 6155M és egy 6175M traktor, valamint egy  T670i kombájn és egy R4040i önjáró permetező alkotják.

A precíziós gazdálkodás érdekében a komplett gépparkot a John Deere telematikai rendszerébe integrálták (JDLink azaz gép-gép közötti összeköttetés). Az Auto Track,  vagyis az integrált precíziós mezőgazdasági rendszer lehetővé tette a hatékonyság növelését, miközben csökkenti az üzemelő terhelését és fáradtságát.

A  JD Link telematikai rendszer összeköti a terepen található összes gépmodellt az irodával és a mobil eszközökkel.

Ennek köszönhetően két  másodpercenként  megtekintheti az üzemeltető a gép teljesítményét és leállását,  az átlagos fogyasztást, a folyadékszinteket stb. Ezekkel az innovatív alkalmazásokkal éves szinten 100 000 zloty (kb: 7, 5 millió Ft) takarítható meg.

Agnieszka munkája nemcsak  gazdasági szempontból jelentős, hanem az egész burgonyaipar számára  fontos lépés.  Meg kell említeni, hogy Lengyelország világvezető volt a burgonyatermesztésben, és  vissza kívánja szerezni a pozícióját.  Ennek egyik fontos lépése, hogy 2019. augusztus 23-25-én Nidzica ad otthont a POTATO POLAND elnevezésű nemzetközi burgonya napoknak.

 

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív mezőgazdaság – A KITE Zrt. sorozata, I. rész

Mosonmagyaróvár csodálatos kis városában él és dolgozik dr. Milics Gábor egyetemi docens. Az egyebek mellett a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnökét a digitális agrárium jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

Térdig ér a Visztula Varsónál

A Visztula vízszintje napról napra rohamosan apad, sok helyen a víz már csak térdig ér.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

A méheket nem zavarja a szélturbina

Az egész világon elterjedt az a nézet, hogy a szélerőművek károsítják az emlősöket és a madarakat, akkor károsítják a rovarokat, beleértve a méheket is. Egy lengyel méhész – kutató két éves kísérlete az ellenkezőjét bizonyította.