Back to top

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

A lótenyésztés és a lovassport költséges tevékenység, jelentős beruházást igényel. Ahol nincs komoly szakmai, szellemi, pénzügyi és kutatási háttér, remény sincs a fenntarthatóságra. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint ezért fontos, hogy

Közép-Európa legnagyobb agrárkutató intézethálózatával a mezőgazdaság teljes szegmensét képes támogatni, az alkalmazott kutatástól a technológiai fejlesztésen át a gyakorlati tanácsadásig, s ebben a munkában a lovas ágazatnak, a lovas tudománynak központi szerep jut.

Ez utóbbira szükség is van - tette hozzá a főigazgató, mert a rendszerváltás előtti lovakkal kapcsolatos, magas színvonalú tudományos munka a 90-es évek elejétől gyakorlatilag teljesen megszűnt. Ezért is döntöttek úgy az elmúlt időszakban, hogy a lovas ágazatot segítő gyakorlati agrárkutatást Herceghalomban újraélesztik. A cél az ágazat közvetlen igényeinek kiszolgálása. Olyan problémákra keresik a megoldásokat, amiket a lovas élet szereplői fogalmaznak meg. Ez persze csak az egyik lába a sikeres lótenyésztésnek, a fenntarthatóság messze nem csak a kutatókon múlik. Volt idő, amikor egymillió ló is volt Magyarországon. Mára odajutottunk, hogy az állomány jó, ha a 60 ezret eléri – mondta Gyuricza Csaba, aki szerint ezen a helyzeten csak ágazati szintű összefogással lehet változtatni. Ezért is nagy öröm, hogy a kormány úgy döntött, külön miniszteri biztos felügyeli az ágazatot. Dallos Gyula személyében olyan vezető került erre a területre, akinek a tekintélye, a szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, éppen ezért kovásza tud lenni az összefogásnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készenléti Rendőrség: nóniuszok nyergében járják az országot

Sok helyütt és sokféle helyzetben kell bizonyítaniuk a magyar lovasrendőröknek, akik mezőhegyesi tenyésztésű lovakban találták meg azokat a tulajdonságokat, amelyeket hosszú éveken át kerestek. Állományuk többsége nóniuszokból áll, ugyanakkor mezőhegyesi sportlovakkal is rendelkeznek; előbbi fajta a külföldi rendőrségek körében is egyre népszerűbb.

Kis kerti tavaink ideális lakója: pettyes víziteknős

A hazai mocsári teknősök terráriumi tartása kizárt, hiszen azok védett állatok. Ám egy Észak-Amerikából származó, közeli rokonfajt egyre többen szaporítanak Európában. A pettyes víziteknősök (Clemmys guttata) ára még mindig elég borsos, de olykor-olykor feltűnnek a hazai szakkereskedésekben szaporított, eladó példányaik.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

Nem csak üres mekegés: érzelmeket közvetítenek a kecskék

A londoni Queen Mary Egyetem által vezetett kutatás kimutatta, hogy a kecskék képesek a legapróbb érzelmi változásokat is felismerni társaik hangjelzéseiben.

Pluszpénz boldog tehéntartásért

Ausztria legnagyobb tejfeldolgozó vállalata plusz pénzzel honorálja azokat a gazdákat, akik hajlandók a rendeletben előírt állatjóléti intézkedéseken túl meghatározott feltételeket is teljesíteni.

Tollas akrobaták a cívisvárosból

Hazánkban az 1980-as évek óta importált birminghami pergő és a debreceni pergő a két legnépszerűbb pergő fajta, meg kell azonban jegyeznünk, hogy 2005 óta folynak kísérletek a magyar pergő kitenyésztésére, amely egyedek lényegében a birminghami pergő fajtából kiválogatott és továbbtenyésztett galambok.

„Ajándék a mezőhegyesieknek”

Extrém meleg, színvonalas verseny, helyi vonatkozású sikerek – ezek jellemezték a XXV. Jubileumi Kanca- és Ménversenyt Mezőhegyesen.

Innovatív takarmányozás – kiállítás Kölnben

Nagy sikert aratott a Kölnben, június közepén megrendezett Victam & Grapas International kiállítás. A kiállított új termékeket és gépeket is az innovatív megoldások jellemezték, a konferencián pedig a jövő megoldásaival ismerkedhettek meg a látogatók.

Egy kedvelt kisragadozó: törpemongúz

A társállattartásnak is megvannak a maga divatfajai. Hol egyikből, hol másikból lesz üstökösként kedvenc, majd néhány esztendő elmúltával már nagyítóval is alig lehet belőlük egy-két példánynál többet találni. A ragadozók azonban sohasem voltak igazán divatban.

Idén jobban tojtak a gyémántfácánok

Az elmúlt esztendők hőmérsékleti anomáliái igen sok fejtörést okoztak az állattartóknak. Így van ez a fácántenyésztőknél is. Egyes fajok tenyésztése könnyebb lett, míg másoké jóval több odafigyelést igényel. Jellemzően a magas hegyekből származó fajok tartása jelent különösen nagy kihívást a nagy nyári melegekben.