Back to top

Gépmenedzser lesz a traktorosból?

Nem csupán gépek, hanem gépek rendszerei kommunikálnak egymással a legközelebbi jövőben a mezőgazdaságban – hangzott el a Claas szakmai konferenciáján. A végeredmény együtt dolgozó mezőgazdasági gépek csoportja, amelyben már nem traktoros irányítja a folyamatot, hanem „gépmenedzser”.

Az okos termékeknek, a precíziós mezőgazdasági berendezéseknek, és ezek háálózatba szervezésének vitathatatlan előnyei vannak a mezőgazdasági termelők számára – jelentette ki csütörtökön a Claas Konferencianapon Reinhold Mähler a Claas E-Systems termékmenedzsere. Hozzátette:

az elmúlt húsz év fejlődése után az a technika ma már általánosan elérhető, amelynek teljesítménye meghaladja az emberét.

A precíziós mezőgazdaság széles körben értelmezhető
A precíziós mezőgazdaság széles körben értelmezhető
Fotó: Stock
„Az, hogy a mezőgazdasági munkagép egyenes vonalban halad, kilométerenként legfeljebb két centimétert téveszt, majd forduláskor szintén pontosan érkezik az új sorba, olyasvalami, amit ember nem tud megcsinálni. Ha mégis, akkor legfeljebb egyszer, míg a precíziós gépek ezt minden nap képesek produkálni” – említett példát a szakember.

A precíziós eszközök terjedése révén ilyen berendezések mára számos gazdaságban megtalálhatók, ám a fejlődés ennél tovább is megy. Az egymással kommunikáló mezőgazdasági gépek, berendezések együttműködése, szimbiózisa jelenti a jövőt. Ennek eredményeképp már nem is gépek rendszereiről, hanem rendszerek rendszereiről, vagyis komplex, hardvert és szoftvert egyaránt használó egységek közötti kommunikációról és ezek együttes munkájáról van szó.

Az ember egyelőre részese ennek a munkának, de a jövőben már nem traktorvezetőkről, hanem „gépmenedzserekről” beszélhetünk

– fogalmazott Reinhold Mähler. Ez a kolléga nem vezeti a gépet, hiszen az magától megy, hanem felügyeli annak működését, utasításokat ad a gépnek, és a gépek együttesének, adott esetben több berendezést egyszerre irányít.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.

Nők az agrárvállalkozásokban

A nőknek kulcsszerepe lehet az innovációban és a generációváltásban is, miközben mindkét téma napirenden van az európai mezőgazdaságban – hangzott el egy pénteki, budapesti konferencián. A rendezvényen bemutatták a CORD projekt eredményeként kidolgozott vállalkozói Követi Programban résztvevő innovatív cégeket.