0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Az egybegyűlteket Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke köszöntötte, aki biztató hírekkel szolgált arról, hogy jó irányban haladnak Brüsszelben az állatjólléti támogatásokról szóló tárgyalások.

Pandúr Mónika, az Orvia Kft. ügyvezető igazgatója „Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül, avagy mik a feladataink járványvédelem terén békeidőben?” című előadásában saját gyakorlati tapasztalatait is megosztotta arról, hogy lehet a telepi személy- és teherforgalom során minimalizálni a járványügyi kockázatokat. Igen fontosnak tartja, hogy

nem elég ezeket utasításokba adni: a betartásukat rendszeresen, lankadatlanul ellenőrizni kell.

Külön kitért arra, hogy fel kell ismerni, nem elég a ruha- és lábbelicsere, valamint a zuhanyzás, hiszen az utóbbi években fény derült arra, hogy hajunkkal is rendkívül sok kórokozót bevihetünk egy-egy telepre. Sokan érvelnek azzal, hogy a bemosakodás, a ruhacsere igen hosszú időt vesz igénybe, de hogyha ez rutinszerűvé válik, néhány perc alatt elvégezhető. Hasonlóan fontos a gépjárművek fertőtlenítése is: itt nemcsak a kerékfertőtlenítés és az alvázmosás fontos, hanem az utasfülke kórokozó-mentesítése is.

Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője az általuk forgalmazott probiotikumokkal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel. Hangsúlyozta, hogy a Greenman probiotikus technológiának szerte a világon számos mezőgazdasági és környezetvédelmi célú alkalmazása ismert.

A természetben táplálékainkban előforduló baktériumok, gombafajok kombinációján alapuló biológiai eljárás igen költséghatékony, és nem fenyeget nemkívánatos mellékhatásokkal.

Dr. Hidas András tudományos szaktanácsadó a baromfiágazatban alkalmazott új generációs probiotikumokról, dr. Liptói Krisztina, a HaGK tudományos igazgatóhelyettese, a víziszárnyasok termékenységének, keltethetőségének s a napos minőségének javításáról, míg Dr. Tuma Ákos a hazai házilúd-állomány aktuális járványügyi helyzetéről szólt.

Dr. Bajnóczy Pál, a Prophyl Kft. állategészségügyi és állatjólléti igazgatója pedig a ludak vérzéses vese- és bélgyulladása elleni vakcina kifejlesztéséről tartott előadást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu