0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Talajbaktérium, amelyik növényi anyagból állít elő műanyagot

A kísérletek során fásszárú növények sejtfalában található polimert bontotta le a módosított baktérium és a lebontási folyamatának végterméke egy PDC nevű vegyület lett - ez nagyon hasonlít a polietilén (PET) polimerhez, ám sokkal környezetbarátabb.

Az University of Wisconsin-Madison kutatói a fásszárú növények sejtfalában található polimert, a lignint lebontani képes N. Aromaticivorans talajbaktériumokkal végeztek kísérleteket. A lebontási folyamatban az N. Aromaticivorans a ligninben található aromás vegyületeket 2-piron-4,6-dikarboxilsavvá, más néven PDC-vé alakítja.

A kutatók kivettek három gént az N. Aromaticivorans baktériumból, és így a PDC lett a lebontási folyamat végterméke. Ez a vegyület hasonló a polietilén (PET) polimerhez.

Viszont, a PDC adalékanyag természetes úton lebomlik a környezetben, és nem mosódnak ki belőle hormonokhoz hasonló vegyületek a vízbe.

A nyersolaj mellett a lignin az aromás vegyületek leginkább elterjedt forrása bolygónkon. Ám a nagy és komplex molekulája nehezen bontható le hasznos alkotórészekké. Jelenleg a papírgyárak kivonják a lignint a fából, mivel az nem hasznosítható, és el­­égetéssel ártalmatlanítják.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/www.labnews.co.uk