Back to top

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Ennek alapján a mezőgazdasági erő- és munkagépgyártók értékeléséről évente készített arculati barométer fontos számukra, amely az általuk gyártott technikai eszközök és a velük kapcsolatos szolgáltatások megítélését, minősítését tükrözi.

A DLG 2014 óta megújult szempontok alapján, új módszertan alkalmazásával, a hazánkban is ismert Kleffmann céggel karöltve végzi éves felmérését a mezőgazdasági gépeket és termelési inputokat gyártók, illetve beszállítók, valamint a különféle szolgáltatók és intézetek vevői megelégedettségéről. Tavaly is mintegy 700 különböző korú, köztük számos nagyobb méretű farmot művelő, szakképzett gazda a márkaismertséget, a márka iránti lojalitást, a márka preferálását, illetve a márkaelégedettségét, valamint a márkaimázs, az innovációs és kommunikációs tevékenységet négy csoportban pontozással értékelte. Kérdéskörönként 0-25, összesen akár 100 ponttal jutalmazhatták az érintett cégóriásokat. Az összeállítást múlt év novemberében, a Hannoverben rendezett EuroTier nemzetközi kiállításon tették közzé.

A halmozott pontszámok alapján a szántóföldi gépeket gyártó mezőgépgyárak sorában az országos tízes lista összetétele nem változott, csak néhány helycsere figyelhető meg a tabellán. Ugyanakkor az összesített bizalmi index a 2017-es 453 pontról 471-re növekedett.

Egymás után harmadszor végzett az első helyen az AGCO konszern európai zászlóshajója, a német Fendt 60 ponttal,

megelőzve az azonos pontszámot (55) elért, szintén multinacionális CLAAS és Amazone cégeket. A dobogósokat a 2017. évi harmadik John Deere követi, amely 3 pont különbséggel szorult a negyedik helyre, utána a Lemken és a Horsch található. A mezőny második felében szinte azonos megítéléssel a Kuhn, a Case IH, a Krone és a Deutz-Fahr szerepel. A listában három kivételtől (John Deere, Case IH, Kuhn) eltekintve domináns német gyártókat találni, ami egyrészt a német gazdák nagyfokú bizalmát jelenti a saját márkákhoz, másrészt a német mezőgépipar erejét is mutatja.

A differenciált értékelésekben néhány érdekes eltérés figyelhető meg a korosztályos és az üzemméret szerinti rangsorokban.

A 30 év alatti gazdák és a középső (41-50 év közötti) generáció körében a Fendt mögött a második az Amazone, harmadik pedig a John Deere lett, de a fiataloknál helyet kapott a Rabe és a Rauch, kiszorítva a Case IH, illetve a Krone márkákat, a középkorúaknál pedig a Krone és a Deutz-Fahr helyett szintén a Rauch, valamint a New Holland fért fel a listára.

Az időseknél az első helyre került a CLAAS, szorosan nyomában a Fendt-tel meg az Amazone-val. A 10 hektár alatti területen gazdálkodók értékelésében minimális különbséggel követi egymást az élen a Fendt, az Amazone és a CLAAS, de a sor végén a Pöttinger szerepel a hiányzó Horsch helyett. A 250-500 hektáros gazdáknál a Fendt után a John Deere és az Amazone a legnépszerűbb márka. Az 1000 hektár feletti területeket reprezentáló, főleg a keleti tartományokban működő gazdaságoknál Fendt, CLAAS és John Deere a sorrend, visszaigazolva ezeknek a márkáknak az élenjáró szerepét.

A német gazdák véleményét tükröző „DLG Imagebarometer 2018” iránymutató lehet a hazai mezőgazdasági termelők, vállalkozások gazdaságainak fejlesztését szolgáló korszerű erő- és munkagépek kiválasztásához. A Top-10 listában szereplő népszerű márkák hazánkban is hozzáférhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Használjuk ki a drónok adta lehetőséget vagy lemaradunk – mondják az EU-s mezőgazdasági szereplők

A mezőgazdasági szereplők arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy frissítse a rovarirtók fenntartható használatáról szóló irányelvet (SUD), és engedélyezze peszticidek drónos légi permetezését – derül ki az EURACTIV tudósításából.

Már elektronikusan is beadhatók a halgazdálkodási szakterület kérelmei, bejelentései

Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

Fokozott figyelmet kér a közlekedőktől az aratási munkák miatt a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja a közutakon közlekedők figyelmét, hogy a június végén kezdődött aratási munkák miatt nagy számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek. A köztestület kéri a járművezetőket, legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

A forma és a műszaki tartalom egysége

A tavalyi Agritechnica kiállításon bemutatott Steyr Konzept hibrid traktort a MUSE Creative és a MUSE Design Awards platina díjakkal ismerték el az év elején. A díjat odaítélő nemzetközi szervezet professzionális és innovatív ipari termékek és műszaki teljesítmények értékelésére, illetve díjazására szakosodott.

Egymás képességeinek figyelembevételével képesek az együttes mozgásra

A madarak együttes mozgása lenyűgöző látványt nyújt, viszont ennek a harmóniában történő repülésnek az elvét nem igazán tudták mindeddig megfejteni. AZ ELTE fizikusai erre rájöttek, és ezt a megoldást el is lesték a természettől, hogy minden eddiginél több drón gyors reakcióidejű, ugyanakkor harmonikus együttmozgását tudják koordinálni.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a NAK

2020. július 1-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Új üzemet épít a Pöttinger

Heinz és Klaus Pöttinger tulajdonos-ügyvezetők az eredeti grieskircheni gyártól alig néhány kilométerre rakták le az új üzem alapkövét idén tavasszal.

eShepherd az intelligens jeladó

Az ausztrál fejlesztésű jeladó virtuális kerítésként is szolgál, és lehetővé teszi az állatok szinte állandó megfigyelését.

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél

„Több, mint 40 éve taposom ezeket a köveket” – kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke június 22-én annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amelynek során 8 CLAAS erőgépet, 2 CLAAS kombájnt és 4 vágóasztalt vettek át az Axiáltól.