Back to top

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Ennek alapján a mezőgazdasági erő- és munkagépgyártók értékeléséről évente készített arculati barométer fontos számukra, amely az általuk gyártott technikai eszközök és a velük kapcsolatos szolgáltatások megítélését, minősítését tükrözi.

A DLG 2014 óta megújult szempontok alapján, új módszertan alkalmazásával, a hazánkban is ismert Kleffmann céggel karöltve végzi éves felmérését a mezőgazdasági gépeket és termelési inputokat gyártók, illetve beszállítók, valamint a különféle szolgáltatók és intézetek vevői megelégedettségéről. Tavaly is mintegy 700 különböző korú, köztük számos nagyobb méretű farmot művelő, szakképzett gazda a márkaismertséget, a márka iránti lojalitást, a márka preferálását, illetve a márkaelégedettségét, valamint a márkaimázs, az innovációs és kommunikációs tevékenységet négy csoportban pontozással értékelte. Kérdéskörönként 0-25, összesen akár 100 ponttal jutalmazhatták az érintett cégóriásokat. Az összeállítást múlt év novemberében, a Hannoverben rendezett EuroTier nemzetközi kiállításon tették közzé.

A halmozott pontszámok alapján a szántóföldi gépeket gyártó mezőgépgyárak sorában az országos tízes lista összetétele nem változott, csak néhány helycsere figyelhető meg a tabellán. Ugyanakkor az összesített bizalmi index a 2017-es 453 pontról 471-re növekedett.

Egymás után harmadszor végzett az első helyen az AGCO konszern európai zászlóshajója, a német Fendt 60 ponttal,

megelőzve az azonos pontszámot (55) elért, szintén multinacionális CLAAS és Amazone cégeket. A dobogósokat a 2017. évi harmadik John Deere követi, amely 3 pont különbséggel szorult a negyedik helyre, utána a Lemken és a Horsch található. A mezőny második felében szinte azonos megítéléssel a Kuhn, a Case IH, a Krone és a Deutz-Fahr szerepel. A listában három kivételtől (John Deere, Case IH, Kuhn) eltekintve domináns német gyártókat találni, ami egyrészt a német gazdák nagyfokú bizalmát jelenti a saját márkákhoz, másrészt a német mezőgépipar erejét is mutatja.

A differenciált értékelésekben néhány érdekes eltérés figyelhető meg a korosztályos és az üzemméret szerinti rangsorokban.

A 30 év alatti gazdák és a középső (41-50 év közötti) generáció körében a Fendt mögött a második az Amazone, harmadik pedig a John Deere lett, de a fiataloknál helyet kapott a Rabe és a Rauch, kiszorítva a Case IH, illetve a Krone márkákat, a középkorúaknál pedig a Krone és a Deutz-Fahr helyett szintén a Rauch, valamint a New Holland fért fel a listára.

Az időseknél az első helyre került a CLAAS, szorosan nyomában a Fendt-tel meg az Amazone-val. A 10 hektár alatti területen gazdálkodók értékelésében minimális különbséggel követi egymást az élen a Fendt, az Amazone és a CLAAS, de a sor végén a Pöttinger szerepel a hiányzó Horsch helyett. A 250-500 hektáros gazdáknál a Fendt után a John Deere és az Amazone a legnépszerűbb márka. Az 1000 hektár feletti területeket reprezentáló, főleg a keleti tartományokban működő gazdaságoknál Fendt, CLAAS és John Deere a sorrend, visszaigazolva ezeknek a márkáknak az élenjáró szerepét.

A német gazdák véleményét tükröző „DLG Imagebarometer 2018” iránymutató lehet a hazai mezőgazdasági termelők, vállalkozások gazdaságainak fejlesztését szolgáló korszerű erő- és munkagépek kiválasztásához. A Top-10 listában szereplő népszerű márkák hazánkban is hozzáférhetők.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Innovatív mezőgazdaság – A KITE Zrt. sorozata, I. rész

Mosonmagyaróvár csodálatos kis városában él és dolgozik dr. Milics Gábor egyetemi docens. Az egyebek mellett a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület alapító elnökét a digitális agrárium jelenlegi helyzetéről kérdeztük.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Amit a vadgázolásról tudni érdemes

Sajnálatos, de fennáll a veszélye a vad és a gépjármű találkozásának autópályán, autóúton vagy közúton egyaránt. Nappal kevésbé, éjszaka viszont, mikor a vad aktívabbá válik, bármikor bekövetkezhet a szerencsétlenség. Az esetek többségében a gépjárművezetőnek esélyese sincs elkerülni az ütközést, a vad olyan hirtelen és váratlanul ugrik ki az útra a semmiből, hogy nincs lehetőség lereagálni azt.

Nagytraktorszéria a Rosztszelmastól

A Rosztszelmas a Versatile csuklós kormányzású nagytraktorok fő darabjaiból, Oroszországban szereli össze az RSM 3000-es szériájú traktorokat.

Innovatív takarmányozás – kiállítás Kölnben

Nagy sikert aratott a Kölnben, június közepén megrendezett Victam & Grapas International kiállítás. A kiállított új termékeket és gépeket is az innovatív megoldások jellemezték, a konferencián pedig a jövő megoldásaival ismerkedhettek meg a látogatók.

Ügyeljünk a tűzvédelmi szabályok betartására!

Sajnos az aratás megkezdésével megszaporodnak a tűzesetek is, melyek jellemzően egy-egy mezőgazdasági gépben, gabonatáblában vagy a tarlón keletkeznek. Pedig némi odafigyeléssel, az előírások betartásával mindezek elkerülhetők volnának.

Idén is színvonalas programokkal készülnek a szervezők a Bábolnai Gazdanapokra!

Idén szeptember 5. és 8. között, az OMÉK társrendezvényeként tartják meg a 32. Bábolnai Gazdanapokat, amelyre minden eddiginél sokszínűbb szakmai programokkal készülnek a szervezők - hangzott el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

A zöldségek drágultak leginkább tavalyhoz képest

2019. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben - közölte a KSH.

Több mint 200 milliárd forint agrártámogatást fizettek ki

Az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokra elkülönített 764,8 milliárd forintból 223,7milliárd forintot fizettek ki 2019 első negyedévében – derül ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK)-Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) frissen közzétett adataiból.

Mezőgazdasági gépgyűjtemény Ópusztaszeren

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, az új állandó kiállítást szombaton adták át.