Back to top

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Az előző évi vesszők oldalrügyein tavasszal virágzó fajokat (pl. Forsythia, Jasminum, Hamamelis) közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra. Ugyancsak a virágzást követően metszhetjük az előző évi vesszők és 2-3 éves gallyak csúcsrügyeiből rövid oldalhajtásokon virágzó fajokat (pl. Syringa, Hydrangea macrophylla, Potentilla fruticosa). Elegendő 2-3 évente metszeni őket. Az éves vesszőket csak akkor ajánlatos metszeni, ha fiatal növény elágazódásának serkentése a cél.

Az előző évi vesszők oldalrügyeiből rövid oldalhajtásokon tavasszal virágzó fajokat (pl. Weigela, Deutzia, Philadelphus) elvirágzás után metsszük 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra. Célunk, hogy folyamatosan minél több megfelelő vastagságú egyéves vessző fejlődjön a bokron.

Az aranyvesszőt közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre
Az aranyvesszőt közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre

Az azévi hajtások csúcsain virágzó fajokat (pl. Hibiscus, Buddleja, Hydrangea arborescens) tavasszal, a kihajtás előtt kell metszeni. Az előző évi levirágzott vesszőket 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra kurtítsuk vissza.

Az idősebb gallyak oldalrügyeiből közvetlenül nyílókat (pl. Chaenomeles, Celtis, Pyracantha) tavasszal a kihajtás előtt, vagy azzal egy időben metszhetjük. Az éves vesszőket a felükre, harmadukra vágjuk vissza.

Az évelők metszése nem mindig egyértelmű, hiszen néha nehezen különíthetők el a cserjéktől (pl. levendula).

A tőlevélrózsás fajoknál a virágzást követően rendszerint visszaszárad a szár, így azok eltávolítására szorítkozik a metszés.

A talaj közeli rüggyel telelőknél és a hagymásoknál is egyszerű a helyzet, mert csak az elszáradt lombozat eltávolításáról kell gondoskodnunk.

A tavasszal nyíló párnás, elfekvő szárú évelők (pl. Aubrieta, Saxifraga, Iberis) hajtásait az elvirágzás után a felükre, harmadukra érdemes visszametszeni a felkopaszodás elkerülése érdekében.

A nyáron nyíló, lombozattal telelő törpecserjéket és párnás évelőket a virágzás előtt erőteljesen metsszük akár néhány centis részekre.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Az oltás a konzervuborka termésbiztonságát is egyértelműen fokozza

Elsősorban a Heves megyei Csány térségében termesztenek fóliasátrakban konzervuborkát. A zömmel fűtetlen berendezésekből a 10-12 centiméter hosszú, úgynevezett kovászolni való uborkával látják el a frisspiacot, valamint a vecsési savanyítókat. A tavaszi hűvös időjárás kedvezőtlen hatása a védett termesztésben is érzékelhető volt, az oltott növényeket azonban kevésbé viselte meg.

Új cseresznye- és meggyfajták Érdről

A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet érdi állomásán közel 70 éve nemesítenek cseresznyét és meggyet. Az idén fajtaújdonságokat mutatott be nemesítőjük, Apostol János. Fontos szelekciós szempont volt a méret és húskeménység, cseresznyénél a repedésre való hajlam, meggynél a betegségekre való érzékenység. A már névvel rendelkező fajták mellett 26 ígéretes hibrid is van az ültetvényben.

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

5 tipp, hogy kiválaszthassuk a tökéletes görögdinnyét

Nem kell a jó szerencsében bízni görögdinnye vásárláskor. Vannak módszerek, melyekkel érett, lédús és édes dinnyét választhatunk.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

Még nem tudni, hogy alakul idén a meggy ára

Egy héttel a meggyszezon teljes berobbanása előtt még mindig kérdés, hogy az árakat a földbe döngöli vagy az egekbe repíti az idei termékmennyiség. Mégis, mondjon már valaki valamit! - követelték a gazdák, akik a 10. Keceli Meggyfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián részt vettek június 7-én pénteken.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.