Back to top

Megvédhető a paradicsom vegyszerek nélkül

A hajtatott paradicsom biológiai növényvédelme elsősorban a kártevők ellen irányul, de az utóbbi években mind több gondot okozó pepino mozaik vírussal szemben is merőben új, forradalmi eljárás született. Eközben pedig újabb növényvédelmi kihívásokkal is szembesülnek a kertészek, szakemberek.

A frissen kiültetett növényeket a kizárólag a belga Biobest cég által forgalmazott, a  pepino mozaik vírus gyenge változatát tartalmazó úgynevezett vakcinával permetezik le. A gyenge izolátum védekező folyamatokat indukál a fejlődő növényben, így azokat egy későbbi, erős vírusfertőzés sem betegíti meg.

A biológiai védekezést a kártevők közül a legnagyobb veszélyt jelentő molytetvek ellen állítjuk be. Ezek a kártevők a mediterrán országokban komoly vírusterjesztők, nálunk ez szerencsére kisebb gond. Tömeges fölszaporodásuk során azonban szívogatásukkal, illetve az általuk ürített mézharmaton megtelepedő korompenész következtében komoly kárt okozhatnak.

Legfontosabb segítőink a Macrolophus ragadozó poloskák
Fotó: Biobest

A molytetvek elleni védekezés gerince a Macrolophus caliginosusról a közelmúltban Macrolophus pygmeusra átnevezett, soktáplálékú ragadozó poloska, amit fürkészekkel, leggyakrabban az Encarsia formosával egészítünk ki. Mind fontosabb szerepük lehet az Eretmocerus fürkészeknek is, amelyek – az Encarsiával szemben – a dohánymolytetveket is parazitálják.

A Macrolophus a molytetveken kívül a takácsatkákat, a Tuta absoluta és a bagolylepkék tojásait is fogyasztja, így az ellenük való védekezésben is meghatározó a szerepe.

 

A korai időszakban gyérítik a zöldmunkák során a növényekről fölröppenő molytetveket az állomány fölé kifeszített sárga ragadós szalagok
Fotó: Biobest

 

A paradicsom biológiai növényvédelméről,, az újabb kihívásokról bővebben a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában ír a szakértő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazánkban is gyorsan fejlődik a biotermesztés

A csengeri Szatmári-Ízek Kft. 7000 tonna almájának a harmada biotermesztésű, amit frissen és földolgozva is forgalmaznak. A termelői szervezet vezetője, Gulácsi Mihály szerint a bióban van a jövő, ezért is rendeztek már harmadszor szakmai tanácskozást és bemutatót.

Kitart a bioalma-készlet

Az új szüretig kitart a bioalma – olvasható a biogyümölcs-termesztő szervezeteket tömörítő Európai Biogyümölcs Fórum közleményében.

UV-C sugarak a kórokozók ellen

Gombás és baktériumos fertőzések ellen vizsgálták az UV-C sugárzás hatását Hamburgban. Keresik ugyanis az új növényvédelmi megoldásokat a mindinkább szűkülő hatóanyag-választék miatt.

Már a szedés napján a pultokra kerül a paradicsom a Bartucz kertészetből

Kiskunfélegyházán 9500 négyzetméteres üvegházban és az 5500 négyzetméteres korszerű fóliablokkban hajtat paradicsomot a Bartucz család. Három közeli termelővel az Auchan áruház legnagyobb beszállítói bogyós paradicsomból.

A tudomány és a versenyképesség

A közelmúltban vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Szőcs Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete Állattani Osztályának tudományos tanácsadója. A kitüntetéssel a rovarferomonok kutatásában, illetve a növényvédelem szempontjából fontos lepkefajok kémiai ökológiájának föltárásában eredményeit ismerték el.

Vidám paradicsom Győrből

Megértek az első fürtök, így hivatalosan is átadták pénteken a csallóközi GreenCoop szövetkezet új, hidrokultúrás high-tech paradicsomtermelő üvegházát Győrben. A csallóközi Vidám Paradicsom márka már több éve jelen van a hazai üzletláncokban is. Mostantól a magyarországi piacot a győri üvegház-komplexumból látják majd el, 100 százalékban vegyszermentes és klímabarát rendszerben termelt áruval.

Miért árulnak ízetlen paradicsomot?

A paradicsom a szendvicsek, saláták nélkülözhetetlen kiegészítője. Szezonon kívül nehéz megtalálni az üzletben azokat, amelyek zamatosak lennének. A kutatók már tudják, miért.

Új veszélyt jelenthet a paradicsomot károsító ToBRFV vírus Európában

2018 végén egy újabb, paradicsomot károsító vírus került a szakma és a hatóság látóterébe, a Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet, hogy közös érdekünk a ToBRFV vírus gyanújának észlelése esetén annak bejelentése a megyei kormányhivatalnál.

Biológiai védekezés: darázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

Több mint 200 hektáron védekeznek biológiai módszerrel a Drosophila suzukii ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken több mint 150 cseresznyetermesztő fogott össze, és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségét, a Trichopria drosophilae fürkészdarazsat.

A búza védelme és a trójai faló

A talajban élnek olyan baktériumok, amelyek segíthetnek védekezni a kártékony fonalférgek ellen, ám eddig még nem találtak módot e baktériumok hatékonyságának kiaknázására a nagyüzemi növényvédelem terén.