0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) és a Design Terminal 2019 februárjában közösen hirdette meg a 24 órás agrárinnovációs ötletversenyt, melyre az ország különböző pontjaiból mintegy 50 csapat jelentkezett.

A megmérettetés célja, hogy a felsőfokú intézmények hallgatói pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet a mezőgazdaságban rejlő innovációs lehetőségekre,

hogy minél szélesebb körben tudatosuljon, hogy a legújabb technológiákat használó agrárszektor vonzó karrierlehetőséget is jelent a fiataloknak.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ötletversenyt megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az általa vezetett köztestület kiemelt célja, hogy csatlakozási pontot képezzen a tehetséges és vállalkozó kedvű fiatalok számára az agrárgazdasághoz.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője pedig rámutatott arra, hogy

a verseny 24 órájában az informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok új generációja dolgozott közösen a hazai agráripar kihívásain.

A hétvégi ötletversenyen a résztvevő 2-4 fős csapatoknak egy teljes nap állt rendelkezésükre, hogy egy rendkívül intenzív és hatékony fejlesztési folyamat során üzleti mentorok és agrárszakemberek bevonásával pályázati ötletüket tökéletesítsék, s a verseny végén egy rövid prezentáció keretében ezt a zsűri előtt ismertessék. A hackathon innovációs ötletversenyt jelent, résztvevőit az esemény ideje alatt a rendező két szervezet szakemberei mentorálták. A zsűri tagjainak a két említett szervezet vezetői mellett Gyögy Lászlót, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát és Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárt, valamint Reng Zoltánt, a Hungrana Kft. vezérigazgatóját és Dr. Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatóját kérték fel a szervezők. A nyertesek értékes jutalmakban részesültek, így többek között repülőjegy-utalványokban, de ami ennél még fontosabb, a verseny után is folyamatos kapcsolattartásra lesz lehetőségük mentoraikkal, így könnyebben meg is valósíthatják ötleteiket.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság