Back to top

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Nem könnyű bio kakaóbabot találni Elefántcsontparton. Itt a termelők döntő többsége a környezetre veszélyes vegyi anyagokat és rovarirtókat használ. Mégis maradt egy maroknyi gyártó, akik elkötelezték magukat, hogy bio anyagokkal dolgoznak, mégpedig fenntartható és egészséges módon. Ezek közé tartozik Dana Mroueh is. Kézműves csokoládé márkája a Mon Choco.

Dana műhelyében a babszemek válogatásától kezdve a csokoládé gyártásán át a csomagolásig mindent kézzel végeznek. Sőt, még lábbal is besegítenek! A csokoládégyártó műhely közepén áll egy „kakaóőrlő kerékpár”.

„Ez a kakaóőrlő kerékpár lehetővé teszi számunkra, hogy a gyakorlatban is alkalmazzuk környezetbarát filozófiánkat. Minimális hatással szeretnénk lenni a környezetre, ezért kevés áramot fogyasztunk. Egy kis edzéssel besegítünk a gyártásba. Ez még játékossá is teszi a munkát.”

- mondta Dana.

És a műhely titkainak ezzel még nincs vége. Kézműves csokoládéiknak különleges ízvilága van. Erről is mesélt Dana:

„Egyik védjegyünk, hogy nem pörköljük meg a kakaóbabot, nyers csokoládét használunk. Így jobban megmarad a kakaó íze és az értékes tápanyagok. A csokoládé gazdagabb lesz antioxidánsokban és fehérjékben. Az íze is teljesen más.”

This organic chocolate is made by hand... and feet

 

Örvendetes, hogy vannak ilyen környezettudatos kezdeményezések, ahol mellőzik a vegyszereket és figyelnek arra, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot. Viszont együttes erővel kellene kezelni az egyik legsúlyosabb problémát Elefántcsontparton. A kakaótermelés vonzó üzlet arrafelé, ezért évről évre nő az ültetvények száma. Sajnos rengeteg fa esik áldozatul, folyamatosan irtják az erdőket, hogy helyet kapjanak az újabb és újabb kakaóültetvények.

A környezetvédők szerint nagy veszélyt jelentenek a kakaóipar erdőirtásai. Ha így marad a helyzet, becsléseik szerint az összes erdő eltűnhet Elefántcsontparton 2034-ig.

Forrás: 
livingit.euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Méhlegelő a buszvárók tetején

A hollandiai Utrecht városában több száz buszváró fülkék tetejét telepítették be nektártermelő növényekkel a méhek számára. Az összesen 316 létesítmény tetejét zömmel varjúhájjal ültették be. A zöldtetők nemcsak a mézelő és poszméhek számára nyújtanak élelemforrást, hanem a finom szállópor-szemcséket is megkötik és az esővizet is fölfogják.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

A méheket nem zavarja a szélturbina

Az egész világon elterjedt az a nézet, hogy a szélerőművek károsítják az emlősöket és a madarakat, akkor károsítják a rovarokat, beleértve a méheket is. Egy lengyel méhész – kutató két éves kísérlete az ellenkezőjét bizonyította.

Nem csak a genetikán és a takarmányon múlik a tej minősége

A jó genetikai állomány és a kiváló minőségű takarmány mellett még egy dolog befolyásolja azt, milyen minőségű tejet ad a tehén. Ez pedig az állat emésztőrendszerében élő mikrobióta közösség összetétele. A kutatók pedig arra is rájöttek, hogy melyek azok az apró élőlények melyeknek segítségével a legjobb tej termelhető.

A mezőgazdasági termelés növekedése alacsonyan tartja az árakat

A mezőgazdasági termelés növekedése viszonylag alacsonyan tarthatja az élelmiszeripari termékek árát a következő évtizedben, de nagyon sok a bizonytalanság és a kockázat - állapította meg az OECD és a FAO szokásos, évenkénti közös jelentésében, amelyben a mezőgazdaság és a halászat következő tízéves kilátásait értékelik nemzeti, regionális és globális szinten.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.