0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Nem könnyű bio kakaóbabot találni Elefántcsontparton. Itt a termelők döntő többsége a környezetre veszélyes vegyi anyagokat és rovarirtókat használ. Mégis maradt egy maroknyi gyártó, akik elkötelezték magukat, hogy bio anyagokkal dolgoznak, mégpedig fenntartható és egészséges módon. Ezek közé tartozik Dana Mroueh is. Kézműves csokoládé márkája a Mon Choco.

Dana műhelyében a babszemek válogatásától kezdve a csokoládé gyártásán át a csomagolásig mindent kézzel végeznek. Sőt, még lábbal is besegítenek! A csokoládégyártó műhely közepén áll egy „kakaóőrlő kerékpár”.

„Ez a kakaóőrlő kerékpár lehetővé teszi számunkra, hogy a gyakorlatban is alkalmazzuk környezetbarát filozófiánkat. Minimális hatással szeretnénk lenni a környezetre, ezért kevés áramot fogyasztunk. Egy kis edzéssel besegítünk a gyártásba. Ez még játékossá is teszi a munkát.”

– mondta Dana.

És a műhely titkainak ezzel még nincs vége. Kézműves csokoládéiknak különleges ízvilága van. Erről is mesélt Dana:

„Egyik védjegyünk, hogy nem pörköljük meg a kakaóbabot, nyers csokoládét használunk. Így jobban megmarad a kakaó íze és az értékes tápanyagok. A csokoládé gazdagabb lesz antioxidánsokban és fehérjékben. Az íze is teljesen más.”

youtube://v/NfvHpQUmh9I

 

Örvendetes, hogy vannak ilyen környezettudatos kezdeményezések, ahol mellőzik a vegyszereket és figyelnek arra, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomot. Viszont együttes erővel kellene kezelni az egyik legsúlyosabb problémát Elefántcsontparton. A kakaótermelés vonzó üzlet arrafelé, ezért évről évre nő az ültetvények száma. Sajnos rengeteg fa esik áldozatul, folyamatosan irtják az erdőket, hogy helyet kapjanak az újabb és újabb kakaóültetvények.

A környezetvédők szerint nagy veszélyt jelentenek a kakaóipar erdőirtásai. Ha így marad a helyzet, becsléseik szerint az összes erdő eltűnhet Elefántcsontparton 2034-ig.

Forrás: livingit.euronews.com