Back to top

Kert trendek a GardenExpon

Nagy volt az érdeklődés a hétvégén az idei GardenExpon, amelyet a budapesti Sportarénában rendeztek meg, ahol bemutatták az aktuális kert trendeket.

A tavasz beköszöntével egy időben megrendezett kiállítás

célja, hogy bemutassa a legújabb kerti trendeket,

és a látogatók a szakemberek előadásából értesülhessenek arról, hogyan kell a kerteket kialakítani, mik az aktuális teendők és újdonságok a kertművelésben, mi a divat a kertekben és milyen enteriőrök kialakítására van lehetőség a teraszokon és balkonokon, hogyan alkalmazkodjunk az éghajlathoz, és mik a legújabb technikai újdonságok, amik kényelmessé teszik kertgondozást.

A szervezők a manapság egyik legdivatosabb virágot, az orchideát állították rendezvény középpontjába, és Orchidea ünnep címmel megmutatták, hogyan lehet ezt a különleges virágot felhasználni több kertstílus tervezésénél. Seregély László tervező és Tusa Ildikó vezető virágkötő munkáit láthatták a látogatók. A Meditáció a hídon elnevezésű alkotásuk a Távol-keleti stílus jegyében született, míg a Modern kert kompozíciójuk azt mutatta meg, hogy az orchideát hogyan lehet alkalmazni a minimál stílusú kertekben. A Hegyen-völgyön át című hatalmas kompozíció pedig az esőerdők növényvilágát imitálta, vízeséssel, kígyóval és rengeteg orchidea beültetéssel.

A kiállítás kínálatát áttekintve kiderült, mi az idei kerti trend. Elmondhatjuk, hogy

a legnagyobb divat a kényelem,

ez derül ki ugyanis a szebbnél szebb és kényelmes kerti bútorokat felvonultató cégek kínálatából, azon belül is a természetes anyagokat részesítik előnybe, mint a fa és a rattan természetes textíliákkal kiegészítve. Szintén széles választékkal  vonultak fel a különböző szabadtéri sütés-főzés kellékeit gyártó és forgalmazó cégek A kínálatban a kirándulásra hátizsákba tehető „dobozos” grillkészlettől egészen a több százezer forintot érő a japán kamadó grillig mindenki megtalálhatta az igényeinek megfelelő eszközöket.

A kertgondozást segítő eszközök közül minden nagyobb gyártó elhozta az általa kifejlesztett robot fűnyírókat, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek.

Különleges növényekből sem volt hiány, a kertészek bemutatták  a látogatók pedig válogathattak például a David Austin-féle rózsák, megannyi gyógynövény, húsevőnövények, peóniák, szakálbroméliák, mediterrán különlegességek és természetesen rengeteg orchideafajta közül.

A színpadon szakmai előadások várták az érdeklődőket, az egyik népszerűbb Bálint György előadása volt, de sokan volt kíváncsiak Halmos Monika foodstylist ehető virágokról szóló előadására és  Mezőffy Tamás virágkötészeti bemutatójára, aki azt követően a Kertbarát Magazin legfrissebb számát dedikálta kiadónk standján.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3 százalékkal bővült tavaly

2018-ban a mezőgazdaság hozzáadott értéke 5,3%-kal bővült, ezzel a GDP növekedéséhez (4,9%) 0,2 százalékponttal járult hozzá – áll a Központi Statisztikai Hivatal most megjelent, Magyarország, 2018 című összegző kiadványában.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

A legelő-helyreállítás áldásos hatása

Az elmúlt évtizedekben országszerte lecsökkent a háztáji állatállomány, ez pedig a legelőkön is érezteti hatását: a területek egy része cserjésedésnek indult, ami számos védett növény- és állatfaj élőhelyének megszűnését is eredményezi. E kedvezőtlen folyamatok megállítását tűzték ki a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, az abaligeti nagy legelő helyreállításakor.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.