Back to top

Mi legyen a töménytelen fahulladékkal?

Franciaországban 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente, és úgy tűnik, pirolízis egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben.

A hulladékkezelés egyik sarkalatos pontja a környezetvédelmi és társadalmi elvárások folyamatos szigorodása miatt, hogy egyre kevesebb a mozgástere a hulladéklerakóban való végleges elhelyezésnek.

A keletkező hulladékot, fajtájától függetlenül, vagy újra kell hasznosítani, vagy a lehető legkisebb környezetterhelés mellett energiatermelésre kell fölhasználni.

A Rennes-ben január végén rendezett hulladék-újrahasznosítási szakkiállításon érdekes megoldásokat mutattak be.

Franciaországban tehát 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente (2017- ben 6,41 millió tonna, ami 5,9%-kal több, mint 2016-ban.) Ebből

– 1,8 millió tonnát megsemmisítenek (lerakóba kerül vagy energetikai hasznosítás nélkül elégetik – sőt, ennek mintegy negyedéről valójában nem tudják, hogyan tűnik el),
– 2,4 millió tonna energetikai céllal hasznosul,
– 1 millió tonnát újrahasznosítanak Franciaországon belül és
– 1,2 milliót tonnát exportálnak, elsősorban más európai országokba, egészen Skandináviáig.

Elsősorban az 1,8 millió tonna hasznosítatlan mennyiség érdemi csökkentése érdekében alakult az a munkacsoport a környezetvédelmi tárca kezdeményezésére, amely a fahulladék teljes életútjának elemzésével kísérli meg olyan megoldások kidolgozását, amelyekkel elérhető lehet, hogy 2025-re már csak 800 ezer tonna legyen a hasznosítatlan mennyiség, és a jelenleginél 200 ezer tonnával többet kerüljön exportra.

Elvárás továbbá, hogy javuljon a begyűjtésa hatékonysága (+300 ezer t). Így a korábbi, 1,8 millió tonnás hasznosítatlan mennyiség 1,3 millióra csökkenhetne, aminek a hasznosítása 2025-re elvileg megoldható lehet – amennyiben sikerül 400 ezer tonnát bútorlapgyártásra, 900 ezer tonnát pedig energiatermelésre fölhasználni. A nemzeti biomassza-mobilizálási stratégia szerint 2026-ra energetikai célra 8,2- 11,5 millió tonna közötti (száraz állapotban számított) faanyagra lesz szükség. Ezzel párhuzamosan átalakítják a hulladékfa-osztályozási rendszert is, hogy átláthatóbb és könnyebben használható legyen.

A tét nagy: közel 2 millió tonna faanyag (újra)hasznosítását kell megoldani, miközben véglegesen megtiltják a faanyag lerakókban való elhelyezését, és természetesen nem lehet számolni a hasznosítatlan égetéssel sem.

Az export csak rövid távon jelenthet megoldást, mert annak környezetvédelmi mérlege bizonytalan. Ezért a cél eléréséhez mindenképpen új feldolgozók, újrahasznosítók létesítése szükséges.

Innovatív megoldást kínál a belga Notar vállalat Xylowatt nevű rendszere, ami nemcsak mindenféle faanyag – ide értve a most még veszendőbe menőt is – hasznosítását teszi lehetővé akár hőenergia, akár hő- és villamos energia egyidejű termelésére, hanem ugyanolyan mennyiségű nem megújuló fosszilis energiahordozókéhoz képest a 15-40- ed részére csökkenti a szén-dioxid-emissziót.

A rendszer lényege, hogy nagyon magas hőmérsékleten (1200 ºC) végrehajtott pirolízissel gyakorlatilag teljesen tiszta gázt állítanak elő, aminek nincs sem kátrány-, sem mikrorészecske- tartalma, és amit ezt követően energetikai célra lehet hasznosítani.

Az eljárás további előnye, hogy nem igényli sem a faanyag előzetes kezelését, sem az előállított gáz utótisztítását, amivel jelentős kísérő beruházások takaríthatók meg. A pirolízis, úgy tűnik, egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben, mert hatékony eljárás egészen különböző típusú hulladékok (élelmiszer, biomassza, papír, műanyag, gumi) közömbösítésére és energiahordozóvá vagy értékes molekulákká történő átalakítására. A hulladék gázosítását kínáló cégek számára legígéretesebb piacok, célországok között emlegetik manapság Japánt (Fukusima következményeként) és a Balkán országait. Utóbbiaknál az alapanyag kedvező ára teszi igen vonzóvá beruházást, de az ígéretes piacok közé tartozik az Egyesült Királyság, Lengyelország, Ukrajna, sőt Afrika és Indonézia is – ez utóbbiak természetesen akkor, ha egyéb feltételek is adottak. Kifejezetten érdekesek azok az országok – sok esetben szigetek, vagy infrastrukturális szempontból elszigetelt területek – ahol az elektromos áramot kőolajra alapozva, nagyon drágán állítják elő, és nincs lehetőség olyan klasszikus energiaimportra, amilyen például az európai országok között magától értetődő gyakorlat.

Afrika érdekes terület, mert nagyon nagy mennyiségben termelődik pirolízishez alkalmas alapanyag, de egyelőre nem megoldott a hulladék begyűjtése és kezelése, igény pedig inkább kisebb teljesítményű, térben szétszórható egységekre van.

Ennek egyik oka, hogy sem az elektromos hálózat, sem a földgázhálózat nincs kiépítve - legalábbis európai értelemben véve nincsen. Afrikában sajátos igények is fölmerülnek. Ilyen a faszén iránti nagy kereslet, ami várhatóan rövid-, sőt középtávon sem csökken, mivel ahhoz előbb mélyreható gazdasági és társadalmi átalakulásokra van szükség. A környezetvédelmi szempontok viszont azt diktálják, hogy a faszenet ne „kisipari” módon, vagyis erdők irtására alapozva állítsák elő, hanem minél modernebb, a környezetet leginkább kímélő és alternatív alapanyagokat használó eljárásokkal.

Somogyi Norbert TÉT-attasé, Párizs

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság / Erdőgazdaság és Faipar
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

Nagy brit összefogás az élelmiszer-pazarlás csökkentéséért

Hatalmas méreteket ölt a nyugati világ élelmiszer-pazarlása napjainkban. A brit kormány az ország legnagyobb élelmiszeripari szereplőivel - köztük a Tesco-val, az Aldival és a Sturbucks-szal - együtt készül a kritikus helyzet mérséklésére.

„Bio-fűnyírók” a brüsszeli reptéren

Belgium egyik legforgalmasabb légi kikötőjének fenntartója úgy döntött, néhány tucat birka segítségével oldja meg a fűnyírást a Zavantem reptér zajvédő zónájában. Ez nemcsak környezetbarát, de a terület biodiverzitásának növekedését is elősegíti.

Dióhéjban a veszélyes állatok tartásáról

A veszélyesnek minősülő állatok tartásának témaköre meglehetősen kényes terület. A ritkán – 5-10 évente – előforduló, valós problémát okozó esetekre a törvényalkotóknak természetesen reagálnia kellett, ám azt is el kell ismerni, hogy a régebben napvilágot látott szabályok némelyike betarthatatlan volt. 2015-ben átdolgozták a veszélyes állatok tartásával foglalkozó törvényt...

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Tömeges halpusztulás a Palicsi-tóban

Vajdaság egyik gyöngyszeme a Palicsi-tó és környéke. Nem csak a helybéliek, de a turisták kedvenc üdülőhelye is. Végre megérkezett a jó idő, a tó látványa viszont most nem vonzza, inkább taszítja az oda látogatókat.

Ausztráliában is nő a darvak száma

A Hortobágyon megfigyelhető daruvonulás, a szürkedarvak tömege óriási élményt jelent sokak számára. Évről évre egyre nagyobb számban érkeznek hozzánk ezek a gyönyörűséges madarak. Sőt, a közelmúltban megfigyelték azt is, hogy újra költenek nálunk. A hathatós környezetvédelmi intézkedéseknek s a természetközeli mezőgazdaságnak köszönhetően a világ más területein is hasonló sikereket érnek el.

Létezik panda foltok nélkül?

A kutatók eddig csak gyanították, hogy él valahol albínó, vagyis teljesen fehér panda. Áprilisban sikerült lencsevégre kapni az első foltok nélküli példányt egy kínai természetvédelmi területen.

A Tisza-tavat is megtisztítják a PET Kupán

Tisza-tavi futammal bővül idén a hagyományos Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, így a pénteken induló és kedden záruló vízi rendezvény keretében a csapatok Tiszafüredtől Kisköréig eveznek saját építésű hajóikon, hogy megtisztítsák a folyót és a tavat a felhalmozódott hulladéktól.

Tibeti darvak mentése mesterséges megtermékenyítéssel

A világon az egyik legkevésbé ismert darufaj a Himalájában és Tibet magas fennsíkjain költő tibeti daru. Jellegzetessége a szinte teljesen fekete fej és nyak, ezért gyakran feketenyakú darunak is nevezik. Fogságban való tenyésztése sok kihívással jár. Lényegében egész évben ember nem járta területeken mozog, fészkelőhelye a tengerszint felett 4000 és 5000 méter közötti területeken található.