Back to top

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Az EU új növényegészségügyi rendelete értelmében a közösségen belül a teljes ellátási láncot végig kell kísérnie az új, egységes növényútlevélnek. A címkén föl kell tüntetni a származási országot és a nyomon követési kódot is. Jelenleg az egyes tagállamokban nagyon eltérőek a növényútlevelek és azok tartalma is. Az ENA szerint kérdéses, hogy az összes faiskola föl tud-e készülni a változásokra decemberig.

A növények nyomon követhetősége rendkívül fontos, ha karantén kártevő vagy kórokozó, például a Xylella fastidiosa baktérium vagy az ázsiai citruscincér (Anoplophora chinensis), illetve az ázsiai hosszúcsápú cincér (Anoplophora glabripennis) valahol megjelenne.

Az ENA üdvözölte az EU mentesítési intézkedéseit, ami lehetőséget ad arra, hogy az érintett cégek támogatást kaphassanak veszteségeik ellentételezésére, annak mértéke azonban tagállamonként változó.

Az ENA legutóbbi közgyűlése megvizsgálta a Xylella fastidiosa európai helyzetét, és február végén nyilatkozatot adott ki a terjedésének megfékezésével kapcsolatban. Az abban foglalt ajánlások minden ENA-tagország és az összes európai faiskola számára követendők.

Az ENA szerint az európai faiskolások többsége tisztában van a Xylella veszélyeivel, ugyanakkor a szervezet fontosnak tartja hangsúlyozottan fölhívni a figyelmet a kórokozó elleni védekezés bizonyos szempontjaira.

A közlemény szerint a növényegészségügyi problémák vonatkozásában nagy a faiskolák felelőssége, különös tekintettel a Xylella fastidiosa terjedésének megfékezésére. Ugyanakkor a szervezet úgy látja, hogy minden, akár termelői, kereskedői vagy kormányzati szinten tett bárminemű intézkedés kizárólag tudományos bizonyítékok alapján történhet.

A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok és érvényben lévő jogszabályok nem igazolják azt, hogy meg kellene tiltani egy országból vagy országrészből a növények mozgását, egyszerűen azért, mert azok az országok, amelyekben a Xylella jelen van, a fertőzött területeket zárlat alá veszik, és védőzónát alakítanak ki körülöttük. A törvényi előírásoknak és a hivatalos nemzetközi szabványoknak megfelelően minden EU-tagország köteles folyamatosan felügyelni a mentes területeket.

Minden ágazati szereplőnek meg kell értenie azt, hogy eltérő szabályozás és kockázati besorolás alá tartoznak a gazdanövények, azaz azok a növényfajok, amelyeken az EU-ban Xylella-fertőzést tapasztaltak, illetve a meghatározott növények, vagyis azok a fajok, amelyeken a világ más részein fordul elő a fertőzés.

Minden faiskola-üzemeltetőben rövid időn belül tudatosulnia kell annak, hogy értékesítés előtt kötelezően mintát kell vennie, illetve a termesztés során állandó megfigyelés alatt kell tartania az alábbi növényfajokat:

Coffea sp., Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, a képen látható Polygala myrtifolia, illetve Prunus dulcis.

A nyomon követhetőség érdekében az említett növénynemzetségek, illetve -fajok esetében minden faiskolának, nagy- és kiskereskedőnek minden egyes ki- és bemenő kereskedelmi tételről kötelező nyilvántartást vezetnie, és azt legalább három évig megőrizni. A nyilvántartásban szerepelnie kell a forgalomba hozó, valamint a továbbértékesítő adatainak is.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/hortipoint.nl/enaplants.eu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Növényvédő nagyvállalat is beszáll a farm szimulátor bajnokságba

A GIANTS Software üdvözli, hogy a Corteva Agriscience (NYSE: CTVA) a Farming Simulator League (FSL) farm szimulátor bajnokság 2019/2020-es szezonjának főtámogatója.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

A méhek szerepe a napraforgó-termesztésben

A napraforgó hazánkban a legnagyobb területen (több mint 600 ezer hektár) tenyésző méhlegelő. A méhészek számára az egyik, de vannak területek, ahol a legfontosabb árumézet adó növénnyé vált az elmúlt években. Virágjának felépítéséről és méhészeti jelentőségéről szól írásom.

Matrac a lábvégbetegségek megelőzésére

A lábvégbetegségek megelőzése komoly gondot jelent a gazdáknak. Ezek közül leggyakrabban a fertőző eredetű dermatitisz digitálisszal (DD) gyűlik meg a bajuk. Ez a betegség széles körűen elterjedt Európában, így hazánkban is. A fertőzés elleni védekezés egyik leginkább bevált módszere a patafürösztés.

Szintet lépett a rettegett banánbetegség

Létezik egy betegsége a banánnak, amely teljes ültetvényeket képes rövid időn belül eltüntetni a föld színéről, ha nem figyelnek rá kellően. Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában jókora károkat okozott már, ám a világ banánexportjának háromnegyedét adó Latin-Amerikába eddig nem hurcolták át. Most azonban úgy tűnik, igen.

Mégsem indul újra a szolnoki gyár

Akár hónapokat is igénybe vehet, amíg megszületik Bige László szolnoki kénsavgyárának hatósági bezáratása ügyében az első, köztes, az újraindulás feltételéül támasztott, jogerős döntés.