Back to top

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Óvjuk kis kedvenceinket! Semmiképp nem adjuk nekik ezeket az ételeket:

Csoki és kávé

Soha ne adjunk csokoládét, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú dolgot a kutyánknak. Ezek a termékek metilxantin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, ami nagyon veszélyes a kutyákra nézve. Hányást, rendellenes szívverést, agyvérzést, sőt halált is okozhat.

Ha szeretnénk, vásárolhatunk csokoládé különlegességeket házi kedvencünknek is, de csak olyan termékeket, amelyek speciális csokoládé-helyettesítő anyagból készülnek, ezáltal biztonságosak.

Szőlő, mazsola és ribizli

A szőlő, a mazsola és a ribizli mérgező a kutyák számára. Kis mennyiség is veseelégtelenséget vagy halált okozhat.

Figyeljünk arra, hogy ezekből a gyümölcsökből készült ételeket se adjunk nekik, például gyümölcstortát.

Cseresznye

A cseresznyében lévő mag cianidot tartalmaz, amely mérgező. Lenyelve fulladást is okozhatnak a magok, vagy blokkolhatják a beleket.

Citrusfélék

A citrusfélék, például narancs és citrom, citromsavat tartalmaznak. Egy kis mennyiségű meghámozott gyümölcs még nem jelent gondot egyes kutyáknál, de óvatosnak kell lenni, mert sok állatnál már ez is gyomorproblémákat idézhet elő. Nagyobb mennyiségben pedig idegrendszeri összeomláshoz vezethet.

Avokádó

Az avokádóban található egy persin nevű gombaölő méreg, ami a kutyákra nézve veszélyes, hányást és hasmenést okozhat.

Fahéj

A fahéj ugyan nem mérgező a kutyák számára, de mégsem árt vele elővigyázatosnak lenni. Nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, vagy veseelégtelenséget is eredményezhet.

Kókuszdió

Semmiképp ne adjunk a kutyának kókuszvizet, mert nagyon magas a káliumtartalma. A kókusz húsával és a belőle készült olajjal is csínján kell bánni, mert hasmenést és gyomorbántalmat okozhat.

Diófélék

Semmilyen diófélét ne adjuk kis kedvencünknek. Fulladást válthatnak ki. A makadámia dió pedig mindenképp kerülendő, mert mérgező számukra. Izomgyengeséget, hányást, letargiát és hipertermiát idézhet elő.

Fagylalt

A fagyi magas cukortartalma miatt kerülendő. Arra is figyeljünk, hogy egyes kutyák laktózérzékenyek lehetnek.

A cukorhelyettesítők sem kevésbé veszélytelenek.

A xilit, vagyis a nyírfacukor különösen mérgező a kutyák számára, veseelégtelenséget és nagyon alacsony vércukorszintet okoz.

Hagymafélék

A hagyma, fokhagyma és metélőhagyma a bennük lévő szulfoxidok miatt mérgező a kutyák számára. Komoly gyomorproblémákat és vérszegénységet is előidézhetnek.

Nyers vagy nem eléggé átsült hús

A nem eléggé átsütött vagy nyers hús még az emberre is veszélyes lehet a húsban lévő Salmonella és Escherichia coli nevű baktériumok miatt. Ezek ételmérgezést okozhatnak, és csak alapos átsütéssel lehet őket megölni.

Nyers tojás

A nyers tojás fogyasztása biotinhiányhoz vezethet a kutyusoknál, ami negatívan befolyásolhatja a bőrük és a szőrük állapotát.

Sós ételek

A nagyon sós ételek is ártalmasak, túlzott szomjúságot és vizelési kényszert válthatnak ki. Egyéb tünetek, amik jelentkezhetnek: hányás, hasmenés, akaratlan remegés, emelkedett testhőmérséklet, rohamok.

Kenyértészta

A kenyér a legtöbb kutyus számára ártalmatlan, a kenyértészta viszont nagyon veszélyes lehet. A benne lévő élesztő a gyomorban tovább kelhet, ami puffadáshoz és egyéb szövődményekhez vezethet. Ráadásul az élesztő etanolt is termel, ami alkoholmérgezést okozhat.

Alkohol

Soha ne adjunk alkoholtartalmú termékeket a kutyánknak! Komoly következményei lehetnek, kómába eshetnek, sőt bele is halhatnak.

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Stabil a tej ára, de egyre nő az önköltség

A hazai nyerstej felvásárlási átlagár 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyerstej ár az infláció, az input költségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket. Ez az ár 4-5 éve kiváló árnak minősült volna.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Belgium sikere az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben

Minden országnak, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa már megjelent, hetente jelentenie kell a járványhelyzet alakulását az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE). Ez akkor sem maradhat el, ha nem történt újabb megbetegedés, elhullás. Belgium az elmúlt héten először hagyhatta üresen az újabb esetek/megbetegedések közlésére szolgáló sort az adatlapon.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Kis kerti tavaink ideális lakója: pettyes víziteknős

A hazai mocsári teknősök terráriumi tartása kizárt, hiszen azok védett állatok. Ám egy Észak-Amerikából származó, közeli rokonfajt egyre többen szaporítanak Európában. A pettyes víziteknősök (Clemmys guttata) ára még mindig elég borsos, de olykor-olykor feltűnnek a hazai szakkereskedésekben szaporított, eladó példányaik.

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Ahol hallgatói előírás a csokoládé kóstolás

Szeptembertől új évfolyammal indul az ország első, diplomás Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzése.

Hízómarhák hűtése kánikulában - Olaszországi tapasztalatok

Az éghajlatváltozás egyre gyakoribb és hosszabb ideig tartó, nagy hőséggel járó napokat hoz magával. Ez hatással van a hízóállatok teljesítményére: a termelés csökken, amint a hőmérséklet meghaladja a 25 °C-os küszöböt.

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.