Back to top

Szakma Sztár Fesztivál a szakmatanulás népszerűsítésére

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezte meg március közepén a 22. Szakma Sztár Fesztivált Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. Az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) bővítették ki az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), ezeknek az országos döntőjére került most sor.

A szervezők a gyakorlatigényes szakmák társadalmi ismertségének és vonzerejének növelését, népszerűsítését fogalmazták meg a versenyek célkitűzéseként. Az elődöntőket évente országosan a területi kamarák szervezik a megyeszékhelyeken, országosan egységes feltételek mellett. A budapesti döntő a szakmai megmérettetés mellett nagyszabású fesztivál is, amelyen az érdeklődő iskolák diákjai egynapos szakmai kirándulásként ingyenesen vehetnek részt.

A látogatók 70 százaléka az általános iskolákból érkező 6−7. osztályos, közvetlenül pályaválasztás előtt álló fiatal.

Rajtuk kívül még a 8−9−10. osztályosok, továbbá a versenyben résztvevő szakmák tanulói és gyakorló szakemberek vettek részt nézőként a rendezvényen. A diákok az egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban próbálhatták ki tehetségüket.

Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítő bemutatót tartottak a Szakma Sztár Fesztiválon
Homokay Ádám és Stummer Gergő kertépítő bemutatót tartottak a Szakma Sztár Fesztiválon
Fotó: Gódorné Hazenauer Zita

Gódorné Hazenauer Zita kertépítés szakértő felkészítő tanár, az AM KASZK Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnáziumának szaktanára elmondta, hogy

az idén két, a mezőgazdasághoz köthető szakma, a kertépítés és a virágkötészet fiatal művelői is részt vettek a fesztiválon.

Közöttük volt Homokay Ádám és Stummer Gergő, a Wordskills Kazan 2019 Szakmák Világbajnoksága kertépítő szakma nemzeti válogatójának két győztese is. Mivel ebben a szakmában már lezajlottak a válogató versenyek, ők kertépítési bemutatót tartottak az érdeklődőknek. A Szakma Sztár Fesztiválon a nemzeti válogatóverseny versenykertjének megépítésével és a teljes építési folyamat bemutatásával népszerűsítették a kertépítő szakmát.

A Szakma Sztár Fesztivállal a szervezők célja az, hogy bemutassák a szakképzés eredményeit, erősítésék annak színvonalát. Felkeltsék a fiatalok szakmák iránti érdeklődését, növeljék önbecsülésüket és versenyszellemüket.

A szakképzésben részt vevő tehetséges tanulók számára megteremtik a lehetőséget és a feltételeket a megmérettetésre, kiemelkedő eredmények elérésére. Értékelik a szakképző iskolák minőségi nevelő-oktató munkáját, a kiválóságokat díjazzák.

A Szakma Sztár Fesztivál győztesei
A Szakma Sztár Fesztivál győztesei
Fotó: Gódorné Hazenauer Zita

A szakmunkás pályamodell bemutatásával szeretnék növelni a szakképesítések társadalmi elismertségét és vonzerejét. Támogatják a pályaválasztást és a pályaorientációt. A verseny keretében erősödik a kapcsolattartás a cégekkel, valamint a szakmai, érdekképviseleti szervezetekkel. Életszerű, gyakorlatorientált versenyfeladatok megoldásán keresztül a versenyzők szakmai felkészültsége is mérhető. A versenyeket támogató cégeket arra ösztönzik, hogy aktív részvétellel kapcsolódjanak be a versenyeztetés folyamatába.

Fontos, hogy a végzős tanulók és iskoláik szakmailag megfeleljenek a gazdaság igényeinek és elvárásainak.

A szakmai versenyek négy fordulóból állnak; az iskolai válogatókat maguk az iskolák szervezik. Ezt követik az országos elődöntők, az országos válogatók és az országos döntők.

Bővebb információ: www.szakmasztar.hu.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

Bálint György: Műveljük a kertünket

A 100. születésnapjához közeledve dr. Bálint György kertészmérnököt, az ország Bálint gazdáját otthonában kerestük föl. Gyurka bácsi, mint általában, most is nagyon jól öltözött volt, kényelmes fotelben ülve várt. Antónia asszony teával, kávéval, frissen sült gyümölcskenyérrel kínált.

Kajsziidény közepén Tordason

A világ kajszinemesítői elsősorban korai és még koraibb fajták létrehozásán dolgoznak, a fajtaoltalomra bejelentett újdonságok kétharmada a korai és középkorai érésidőbe tartozik. A középidőben érő fajták száma csak az utóbbi években kezdett gyarapodni. Ezeket a mi fő fajtánkkal, a Magyar kajszival egy csoportban érő kajszikat mutatták be a Nébih tordasi fajtakísérleti állomásán.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.

Átmeneti segítség a csemegekukorica- és zöldbabtermelőknek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Sumi Agro Hungary Kft. kérelmére két készítményre adott ki szükségfelhasználási engedélyt június 26-től augusztus 31-ig, egyebek közt csemegekukorica és zöldbab-állományokban.

Biológiai védekezés: antagonista gombával a botrítisz ellen

Az integrált termesztésben a vegyszeres beavatkozások visszaszorítására törekednek, amiben egyre nagyobb szerepet kapnak a biológiai védekezési módszerek. Olaszországban a közelmúltban engedélyezték a Polyversum nevű biológiai készítményt, ami az antagonista Pythium oligandrum mikrogombát tartalmazza.

Továbbra is csemegekukorica nagyhatalom vagyunk

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre. Tavaly közel 300 ezer tonna készterméket szállítottunk a világ minden részére. A hazai termelésben elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek; a magyar csemegekukorica-termékek 95 százalékát külföldön értékesítik. Az idei betakarítás a jövő héten kezdődik.

A mályvarózsa védelme

Kertjeink kedvelt dísznövénye a mályvarózsa a Mályvafélék családjába tartozik. Elő-Ázsiából származó, régóta termesztett növény. Már a régi római és görög kertekben is virított. A középkori kolostorok kertjeiben gyógynövényként termelték. Nálunk a nemesítők munkájának köszönhetően az egynyári változat termesztése terjedt el, amelynek számos előnye van a kétnyárival szemben.