Back to top

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.
A tej termékpálya minden szereplőjének, a termelőknek, a feldolgozóknak és a tisztességesen tevékenykedő kereskedőknek az arculcsapása az, amit a Penny Market az olcsó tejjel csinál

– hangzott el azon a termelői demonstráción, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szervezett, a tejágazat képviselőinek részvételével. Az ügy előzménye, hogy a Penny Market akciós kínálatában 135 forintos literenkénti áron hirdette meg az UHT-tejet, amely Szlovákiából származott.

Fotó: Kántor Mia
Győrffy Balázs az eseményen megtartott beszédében elmondta: a Penny Market német ügyvezetőjének itt sem kellene másképp viselkednie, mint Németországban a kereskedelmi láncoknak, hiszen a német tejtermelőkkel szemben ott nem tesznek ilyet. „Felháborító az a viselkedés, amit megengednek maguknak” – tette hozzá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Győrffy Balázs szerint

az üzletlánc egy marketingeszközként kezeli a tejet, és ezzel kockára teszi egy ágazat jövőjét.

A Penny Market nem csak a termelőknek és a feldolgozóknak ártanak, hanem „idiótáknak nézik a fogyasztókat is” – fogalmazott az elnök, aki reméli, hogy a vásárlók is látják, hogy ez nem szolgálja a hosszútávú érdekeiket.

A demonstráció célja, hogy az üzletláncnál „lássák, hogy együtt vagyunk” – utalt a termelők összefogására Jakab István. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke hozzátette:

Európában a válság alatt Magyarországon volt a legmagasabb a tejtermelőknek juttatott támogatás, „azért, hogy túléljünk, azért, hogy az állomány megmaradjon, hogy versenyképesek legyünk”.

Erre most az Európai Unió egyes tagállamaiban képződött felesleget átmenetileg azért hozzák be csökkentett áron, hogy tönkretegyék, szétverjék a magyar piacot – fogalmazott Jakab István.

László Róbert, Csongrád megyei tejtermelő, a demonstrációs bizottság vezetője felszólította a Penny Marketet akciójának azonnali visszavonására, és azt javasolta, hogy inkább akciós magyar tejjel csalogassák be a boltba a vásárlókat. A demonstrálók nevében ezt követően átadta a termelők petícióját az üzletlánc helyszínen megjelent képviselőinek. A termelők ezután a magukkal hozott dobozos tejeket tették le a logisztikai központ bejáratához.

További fotók az eseményről itt

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért ennyire drága egy virágcsokor?

Az egyik legszebb ajándék a virágcsokor. Változatos, színpompás és illatos, de vajon miért ilyen drága?

Több mint kétmilliárdos fejlesztés a veszprémi sajtgyárban

Több mint kétmilliárd forint értékű fejlesztést hajt végre veszprémi üzemében a Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Országos szintű a „Szakmakóstoló hét” pályaorientációs nyári rendezvénysorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén nyáron az egész országra kiterjesztve szervezi meg a „Szakmakóstoló hét” nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhat a leendő munkaadókkal és betekintést nyerhet abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

Drága lesz az avokádó

Évenként akár hárommilliárd dollárral is többet fizethetnek az amerikai fogyasztók az avokádóért, a paradicsomért, a mangóért és több más zöldségért, gyümölcsért, ha elnökük, Donald Trump valóra váltja a bejelentett vámemelési elképzelését Mexikóval szemben, figyelmeztet az Amerikai Frisstermék Szövetség.

Libatartó javára döntött a bíróság

Egy libatartónál kimúlt az integrátor által felnevelésre kihelyezett szárnyasok egyhatoda. A libatartó kártérítést követelt, de az általa számolt összeghez képest csak elenyésző kártérítéshez jutott.

El Nino miatt rengeteg mangó termett

Olcsó lett a mangó a Fülöp-szigeteken, mert 2 millió kilogrammal több termett belőle az eladhatónál. A kormány támogatásával külön standokat állítottak fel hétfőn szerte a fővárosban, Manilában, hogy vevőre találjon a fölös mennyiség, mielőtt megromolna. A gyümölcs kilója átszámítva már 100 forintért is kapható, de az ár függ a minőségtől. A fölöslegből exportra is juthat.