Back to top

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

Az anyarozs görcsöket, vérzést, végtagelhalást okozhat, kis mennyiségben vérzéscsillapításra használható
Fotó: Interherb.hu
A tájékozatlan fogyasztók gyakran jobban tartanak a növényvédőszer-maradéktól, mint a készítmények használata nélkül megjelenő kórokozóktól. Pedig a szalmonella, az anyarozs, a fuzárium vagy a különböző penészgombák toxinjai közvetlenül károsítják az egészségünket.

Növényvédő szerekre szükség van ahhoz, hogy elegendő élelmiszerrel lássuk el a Föld népességét. A 2050-re várható több mint 9 milliárd ember ellátásához 70 százalékkal több élelemre lesz szükség. Ehhez nem tudunk több mezőgazdasági területet bevonni a termelésbe, elsősorban a hozamok növelésével kell megoldani a problémát és nem elhanyagolható a megtermelhető mennyiség védelme.

Becslések szerint napjainkban is a világon a termés harmada vész kárba a kártevők, kórokozók és gyomnövények miatt.

Tisztán biotermeléssel nem lehet kiváltani a hagyományos mezőgazdaságot. Bizonyos körülmények közt az organikus termesztés hozamai megegyeznek a hagyományos gazdálkodáséval, de a legtöbb területen harmadával elmaradnak attól. A Bayer kínálatában a hagyományosak mellett biológiai növényvédő szerek és vetőmagok is találhatók.

A növényvédő szerek ugyanakkor a világ legtöbbet vizsgált és legszigorúbban ellenőrzött anyagai között vannak. Csak azok a hatóanyagok kaphatnak felhasználási engedélyt, amelyek laboratóriumi, üvegházi és szabadföldi vizsgálatok során bizonyították, hogy nem veszélyesek az emberre, az állatokra és a környezetre. Manapság egy új készítmény kifejlesztése 200 millió euróba kerül, amiből 70 milliót a biztonságosság ellenőrzésére költenek.

Rendszeresen hírt adnak arról, hogy növényvédőszer-maradékot találnak különböző friss termékekben, de az legtöbbször a megengedett határérték alatt marad, így nem káros a fogyasztásuk.

Az analitikai módszerek olyan kifinomultak, hogy már egy évtizede képesek voltak egy szem kockacukrot kimutatni a Boden-tó vizében!

A megengedett szermaradék értékeket százszoros biztonsági faktorral határozzák meg, ez olyan, mintha autózáskor nem 60 méter lenne a biztonságos követési távolság 120 km/órás sebességnél, hanem 6 kilométer. Vagyis a szermaradék még a megengedettnél kissé nagyobb mennyiségben sem ártalmas az emberre vagy az állatokra, de már nem hozható forgalomba az a termék, ami túllépi a határértéket.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal szerint az európai élelmiszerek több mint 98 százaléka megfelelt az előírásoknak, a hazai eredmény 97 százalék.

Nemcsak a készítményeket vizsgálják szerteágazón, a használatukra is szigorú szabályok vonatkoznak: csak szakképesítéssel, egy idényben korlátozott számban szabad kijuttatni azokat, és be kell tartani az élelmezés-egészségügyi várakozási időket.

A szabályok egy része a méhek védelmére szolgál, hogy még a rovarölő szerek se legyenek káros hatással rájuk, ezt nevezik méhkímélő technológiának.

A méhek és más beporzó rovarok létszámát úgy is próbálják növelni a termesztők, hogy virágos keverékkel vetik be a sorközöket vagy a táblák szélén alakítanak ki olyan virágzó sávokat, ahol sokféle hasznos rovar talál magának élelmet és lakóhelyet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Bayer

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Lisztharmatrezisztens paprikaállomány

A szegedi Flóratom Kft. szentmihályi kertészetében több évtizede hajtatnak paprikát, ami az áttelelő technológiából, a termálvizes fűtésből adódóan, valamint a téli, kora tavaszi jó árak miatt jövedelmező. Ugyanakkor a termesztőberendezés, a termesztésmód jellegéből és a szélsőségessé vált időjárásból eredően keresik azokat a fajtákat, megoldásokat, amelyekkel növelhetnék a jelenlegi bevételeket és nyereséget.

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Sáskajárás veszélyezteti a szardíniai juhtenyésztőket

Szokatlan méretű sáskajárás keseríti meg a gazdák dolgát az olasz Szardínia szigetén: több millió rovar lepte el a kaszálókat, veszélyeztetve ezzel az idei kaszálást.

A gombabetegségek okozhatnak gondot a gabonánál

Ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - mondta az InfoRádiónak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József. Közepes termés várható.

Növényvédelmi előrejelzés – Minden egyszerre támad

Az átlagosnál hűvösebb május után nyáriasan meleg június köszöntött a mezőgazdaságra. A meleg és a bőséges vízellátottság hatására a növények intenzív hajtásnövekedésbe kezdtek. A jelenlegi időjárás nemcsak a növényeknek, hanem a betegségeknek és a kártevőknek is kedvez, ezért bőségesen akad növényvédelmi tennivaló.

A szívünk látja kárát, ha nem fogyasztunk elég gyümölcsöt és zöldséget

Évente milliók halálát okozhatják a világon olyan szív- és érrendszeri betegségek, amelyek hátterében a zöldségek és gyümölcsök nem elengedő bevitele állhat.

Afrikai sertéspestis Lengyelországban: 8000 sertést kellett leölni

Május végén Lengyelországban, alig 10 kilométerre Fehéroroszországtól, újabb afrikai sertéspestis (ASP) kitörést észleltek. A betegség ezúttal egy 750 kocát tartó nagyüzemi telepen jelent meg, ahonnan a malacokat a környékbeli gazdaságoknak értékesítették hizlalásra. A fertőzés miatt több mint nyolcezer sertést kellett leölni, illetve megsemmisíteni a környéken.

Nyaralhat a kukorica

A héten várható igen meleg, száraz időjárás igazán kedvező lesz a kukorica számára. A késői cseresznye és a meggy érési folyamatait pedig segíti. A kalászosok számára ez a nagy meleg azonban túl sok, már káros a szemképződésre. Száraz időben lehet végezni majd a mezőgazdasági munkákat.