Back to top

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.

A német illetve az osztrák méhészek, ahogy ahhoz már hozzászokhattunk, erőteljesen próbálják meg érvényesíteni érdekeiket. (Lásd Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért illetve Rendelet áskálódó szomszédok ellen - című cikkeinket) 

A német profi méhészek egyesülete (Deutsche Berufs- und Erwerbsimkerbund) ezúttal minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület azzal érvel, hogy ez a méhészek támogatásának bürokráciamentes lehetősége volna. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást:

„Ha a gazdáknak 50%-os terméskiesésük keletkezik, az államtól támogatásban részesülnek. Ha a méhész állományának 30-40 százaléka elpusztul, semmit nem kap."

A munkabizottság elnöke emlékeztet arra, hogy a hivatásos méhészek különböző hozzájárulásokat is fizetnek (szakmai hozzájárulás, helyi adók, csomagoláshozzájárulás stb.).

Ezenkívül a méhészek állományuk fenntartásával a gyümölcsök és zöldségek beporzását is elősegítik, hozzájárulva a nemzetgazdasághoz. A beporzás értéke 1,6 milliárd Euróra tehető, amiből a méhészek jelen pillanatban Németországban egyetlen fillért sem kapnak. Az egyesület szerint a méhészkedést közhasznú tevékenységnek kell tekinteni és adózás alóli kivonását kéri. 

Az érvek jók, nagy kérdés egyelőre, hogy a politikusok miként állnak majd ehhez a kérdéshez. Mivel azonban a méhek pusztulása immár majdnem egy évtizede erősen tematizálásra került a közmédiában, könnyen lehetséges, hogy kérésük teljesítéséhez csak minimális lobbitevékenységre vagy nyomásgyakorlásra lesz szükség.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/2

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Már nem a lengyelek szedik a spárgát

Míg 10 évvel ezelőtt szinte csak lengyelek dolgoztak a bajor földeken a tavaszi spárgaszedéskor, mostanra ritkaságnak számít a lengyel munkás, és egyre nehezebb munkaerőt találniuk a gazdáknak – számol be a Süddeutsche Zeitung.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.

Zárolják a bankszámláját annak, aki nem azonosítja magát a bankjánál

A pénzintézetek ügyfeleinek azonosítania kell magukat június 26-ig, mert ellenkező esetben zárolják a számlát - figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Továbbra sincs egyezség az otthoni pálinkafőzés adómentességéről

Magyarország továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, és minden fórumon kiáll azért, hogy az Európai Unió engedélyezze a saját célra történő gyümölcspárlat-készítés adómentességét – emelte ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozását (Ecofin) követően.

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Családi öntözőrendszert adtak át Somodoron

A Vidékfejlesztési Program kiemelt szerepet szán az öntözésfejlesztés ösztönzésére. Az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati forrásból megvalósuló beruházások termelékenyebb gazdálkodást, jobb jövedelmezőséget, biztosabb jövőt ígérnek a gazdálkodóknak – fogalmazott Feldman Zsolt, a somodori Gabriella-major öntözőrendszerének ünnepélyes átadásán.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.