Back to top

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.

A német illetve az osztrák méhészek, ahogy ahhoz már hozzászokhattunk, erőteljesen próbálják meg érvényesíteni érdekeiket. (Lásd Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért illetve Rendelet áskálódó szomszédok ellen - című cikkeinket) 

A német profi méhészek egyesülete (Deutsche Berufs- und Erwerbsimkerbund) ezúttal minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület azzal érvel, hogy ez a méhészek támogatásának bürokráciamentes lehetősége volna. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást:

„Ha a gazdáknak 50%-os terméskiesésük keletkezik, az államtól támogatásban részesülnek. Ha a méhész állományának 30-40 százaléka elpusztul, semmit nem kap."

A munkabizottság elnöke emlékeztet arra, hogy a hivatásos méhészek különböző hozzájárulásokat is fizetnek (szakmai hozzájárulás, helyi adók, csomagoláshozzájárulás stb.).

Ezenkívül a méhészek állományuk fenntartásával a gyümölcsök és zöldségek beporzását is elősegítik, hozzájárulva a nemzetgazdasághoz. A beporzás értéke 1,6 milliárd Euróra tehető, amiből a méhészek jelen pillanatban Németországban egyetlen fillért sem kapnak. Az egyesület szerint a méhészkedést közhasznú tevékenységnek kell tekinteni és adózás alóli kivonását kéri. 

Az érvek jók, nagy kérdés egyelőre, hogy a politikusok miként állnak majd ehhez a kérdéshez. Mivel azonban a méhek pusztulása immár majdnem egy évtizede erősen tematizálásra került a közmédiában, könnyen lehetséges, hogy kérésük teljesítéséhez csak minimális lobbitevékenységre vagy nyomásgyakorlásra lesz szükség.

Forrás: 
Deutsches Bienenjournal 2019/2

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Ha kijön a matek, bele kell vágni”

Alapvető érdek az uniós támogatási rendszer minél kedvezőbb feltételek és összegek melletti fennmaradása, de az ezt övező bizonytalanság dacára sem javasolja a jól megtervezett beruházások halogatását Takáts Zsolt.

Új borpiaci intézkedések: zöldszüret és borlepárlás

Európai szinten egy komolyabb borpiaci válság előjelei érzékelhetők, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be. A helyzet kezelésére ezért a szaktárca zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot indít, és olyan intézkedéseket vezet be, amelyek a minőségi szint emelését segítik.

Új támogatás érhető el a baromfi- és sertéságazatban

Az Agrárminisztérium új támogatási konstrukciót dolgozott ki a baromfi- és sertéságazat számára.

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

Indul a kis kapacitású napelemes rendszerek támogatásának pályáztatása

Hétfőtől adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására - tudatta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A beporzók védelméről tanácskoztak a V4 országok környezetvédelmi vezetői

Magyarország számára kiemelt fontosságú mind a vadon élő beporzó rovarok, mind pedig a mézelő méhek védelme – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár a V4 országok környezetvédelmi vezetőinek a biodiverzitás védelméről folytatott megbeszélésen a szlovákiai Tatranska Lomnicaban.

Átadták Kárpát-medence legnagyobb sárgarépa-feldolgozó üzemét

Május végén átadták rendeltetésének a muzslyai Császárkert Kft. új üzemrészlegét, amelyben helyet kapott egy nagy kapacitású sárgarépa-feldolgozó vonal. Ekkora répafeldolgozó-kapacitás a környező országokban sehol nincs.