0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.

A német illetve az osztrák méhészek, ahogy ahhoz már hozzászokhattunk, erőteljesen próbálják meg érvényesíteni érdekeiket. (Lásd Börtönbüntetés és kártérítés az elpusztult méhekért illetve Rendelet áskálódó szomszédok ellen – című cikkeinket) 

A német profi méhészek egyesülete (Deutsche Berufs- und Erwerbsimkerbund) ezúttal minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület azzal érvel, hogy ez a méhészek támogatásának bürokráciamentes lehetősége volna. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást:

„Ha a gazdáknak 50%-os terméskiesésük keletkezik, az államtól támogatásban részesülnek. Ha a méhész állományának 30-40 százaléka elpusztul, semmit nem kap.”

A munkabizottság elnöke emlékeztet arra, hogy a hivatásos méhészek különböző hozzájárulásokat is fizetnek (szakmai hozzájárulás, helyi adók, csomagoláshozzájárulás stb.).

Ezenkívül a méhészek állományuk fenntartásával a gyümölcsök és zöldségek beporzását is elősegítik, hozzájárulva a nemzetgazdasághoz. A beporzás értéke 1,6 milliárd Euróra tehető, amiből a méhészek jelen pillanatban Németországban egyetlen fillért sem kapnak. Az egyesület szerint a méhészkedést közhasznú tevékenységnek kell tekinteni és adózás alóli kivonását kéri. 

Az érvek jók, nagy kérdés egyelőre, hogy a politikusok miként állnak majd ehhez a kérdéshez. Mivel azonban a méhek pusztulása immár majdnem egy évtizede erősen tematizálásra került a közmédiában, könnyen lehetséges, hogy kérésük teljesítéséhez csak minimális lobbitevékenységre vagy nyomásgyakorlásra lesz szükség.

Forrás: Deutsches Bienenjournal 2019/2