Back to top

Egy kis reklámtörténelem: a hazai gépipar aranykora

Az Országos Magángyűjtők hagyományos tavasz-eleji Találkozójának tizenegyedik alkalommal adott helyet Gödöllőn a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum az Agrár Technikatörténeti Egyesülettel közös szervezésben.

A rendezvényen sor került a „Régmúlt idők mezőgazdasági hirdetései, hírverései 1945-ig” témakörben rendezett időszaki kiállítás bemutatására és „Az év gyűjtője” cím átadására. Utóbbi megtisztelő elismerésben (dísz-tárcsa és díszoklevél) ebben az évben Morvai László (Balatonvilágos) traktor kategóriában, valamint a hajdúböszörményi VETERÁNTRAKTOR Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, mezőgazdasági eszköz és gép kategóriában, részesült.

Az év gyűjtője - Morvai László - által megalkotott működőképes VARITRAK traktormodell a díjakkal
Az év gyűjtője - Morvai László - által megalkotott működőképes VARITRAK traktormodell a díjakkal
A rendkívül gazdag fotó- és dokumentum-anyagot felvonultató, színes időszaki kiállítást Réz Gyula ny. főmuzeológus nyitotta meg, a kiállítást a Gépmúzeum munkatársai építették. Réz Gyula bevezetője szerint

a 18. század végén jelentek meg először nyomtatott formában hirdetések, amelyek még bekerültek a hírlapok egyéb szöveges hírei közé.

A 19. század első felében már voltak olyan hírlapok, nyomdai kiadványok, amelyek nagy hangsúlyt helyeztek az olvasóközönséget megszólító hírverésekre. Az 1841-es esztendő mérföldkőnek tekinthető, mivel ekkor a Magyar Gazda c. lapban már külön hirdetési rovat tudósított gépvásárokról és kiállításokról. A hazai gépvásárok és gépkiállítások sikere elsősorban a kiváló gazdasági közíró és mezőgazdasági gépkereskedő,

Érkövy Adolf nevéhez fűződött. A 19. század utolsó negyedétől a II. Világháborúig hazánk sokféle ipara közül az élen a mezőgazdasági gépipar állt.

A gyártó cégek a piacot már a közvélemény befolyásolásával igyekeztek meghódítani; gazdagodott a termékek megjelenítése, védjegyek, emblémák emelték ki a gyári produktumokat. Az időszaki kiállításon korabeli újsághirdetések, plakátok, gyártmányismertetők, prospektusok mellett géptáblák, márkajelzetek, cégérek, névtáblák, katalógusok, árjegyzékek, szerszámok és készülékek is megtekinthetők.

Az időszaki kiállítás színes dokumentumanyagot vonultatott fel
Az időszaki kiállítás színes dokumentumanyagot vonultatott fel
A rendezvényt szakmai előadások is színesítették; elsőként – immár hagyományosan – a 2019. évhez köthető „Technikatörténeti mérföldkövek és évfordulók” elevenedtek meg Hentz Károly múzeumigazgató érdekfeszítő előadásában.

A „jeles évfordulók” közül elsőként a 175 éves Ganz Vasöntödét (60 éve Ganz Mávag) említette az előadó. Ebben, az 1844-ben Ganz Ábrahám által alapított gyárban készült az első gőzeke – a világ első gőzekéje! Ezen túl 6 típusú traktorral „ajándékozta meg” a mezőgazdaságot ez a gyár, amely akkor világszínvonalon termelt.

Az időszaki kiállításon írásos dokumentumok, szerszámok és gépek, gépmodellek is láthatók voltak
Az időszaki kiállításon írásos dokumentumok, szerszámok és gépek, gépmodellek is láthatók voltak
160 éve született meg a Röck gépgyár első gőzgépe. Ugyancsak 160 éve született Bánki Donát (1859-1879) és 80 éve halt meg Csonka János (1852-1939), akik 1888-1896. között dolgoztak együtt; közös munkájuk eredményeként több közös, világraszóló találmány született.

150 éve, 1869-ben alakult meg a Schlick Vasöntöde és Gépgyár Rt., amelyet eleinte döntően az öntödei tevékenység jellemzett, majd az 1880-as évektől a mezőgazdasági gépgyártás volt a meghatározó.

150 éve alakult meg Bécsben a Hofherr-Schrantz gyár; 1901-től indult csak meg Budapesten is a traktorgyártás. A gyár 70 éve, 1949-től Hofherr-Schrantz Traktorgyár néven nemzeti vállalatként, majd 1951-től – államosítás után – Vörös Csillag Traktorgyár néven működött, volt ismert.

90 éves idén a Rába traktorgyártás; 1929-ben került tervezésre, majd gyártásra a „Rába kistraktor”, amely – könnyű mezőgazdasági erőgépként szántás, boronálás és egyéb mezőgazdasági munkákra – igen közkedvelt volt. (A gyár 1914-ben már gyártotta a K-1 és K-2 típusú motoros ekéket is.)

1949-ben, 70 éve alakult meg a Csepel Autógyár Nemzeti Vállalat (államosították), ekkor készült el az első dízelmotor, majd 1950-ben az első Csepel teherautó, amelynek sorozatgyártása a következő évben, 1951-ben indult. 53 éves fennállása alatt – nem érte meg a „nyugdíjas” életkort – több mint 74000 tehergépkocsit gyártott és – egyéb fődarabok, alkatrészek, részegységek mellett – 200000-nél több IKARUS 200 típusú járóképes alvázat.

1950-ben alapították meg a Járműfejlesztési Intézetet (JÁFI), és 65 éve, 1954-től készültek az un. „JÁFI traktorok” 3 típusban: 1954-ben a KM 18/I. izzófejes traktor, majd a KM 18/II. kétütemű dízel eszközhordozó, 1955-ben az M-25 „mindenes” traktor (ez tulajdonképpen az U-28-as), 1957-ben pedig már a VÖCSI U-28, típusmódosítással.

60 éve, 1959-ben indult az UE-28, majd a D, DF dömperek sorozatgyártása, 1964-től pedig a D4K-B traktor és a FRAK forgórakodó gyártása.

35 éves (1984) a KÖZGÉP M63 mezőgazdasági eszközhordozó, amely már az új generációs traktor-elven épült, 4 kerék független fokozatmentes hajtással és elforgatható fülkével.

A gyűjtők számára igen hasznos ismeretekkel szolgált Szabó József egyesületi elnök előadása egy restaurálási folyamat lépcsőiről, tanulságairól.

A szabályszerűen elvégzett, megfelelően dokumentált gép-restaurálás ugyanis értéknövelő, tehát a gyűjtő érdeke.

A fő lépések: műtárgy-azonosítás (irodalom-kutatás), állagfelmérés, restaurálási terv készítése (ezen belül a restaurálási cél meghatározása, a források, technológia, dokumentálás eldöntése), maga a restaurálás, a dokumentálás (fotók, videó, feljegyzések), és végül a tárgyleíró karton, leltár, nyilvántartás elkészítése, aktualizálása.

Král Ferenc gyűjtő a régi hosszmértékegységek, elsősorban a „coll” alkalmazásáról (csavarok, szerszámok stb. esetében) tartott hasznosítható információkkal szolgáló érdekes kiselőadást.

Stieber József gépészmérnök szakmai életútjának ismertetésén keresztül, saját „története” mellett a híres Hofherr-gyár sorsával, történetével ismerkedhettek meg a gyűjtők. Évek óta működik a Hofherr-Dutra Emléktársaság, amely idén is májusban, 1-én tartja a „Dutra-majálist” a pestszentimrei Hofherr-villában és parkjában.

Farkas László, jászkiséri gyűjtő kisfilmet mutatott be az 5 évvel ezelőtt megnyitott Mezőgazdasági és Géptörténeti Magángyűjteményéről, amely ebben az évben is május utolsó szombatján tartandó Nyílt Nap keretében várja az érdeklődőket. Az idén 4. alkalommal megrendezésre kerülő „jászkiséri szántóverseny” időpontja augusztus 17.

Az előadások végén Kádár Zoltán, a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum vezetője – ebben a minőségében – búcsúzott el a gyűjtőktől, barátoktól, mivel ez évtől „más vizekre evezett”; 18 év után megvált a mezőkövesdi gyűjtemény vezetői posztjától és a gyűjteménytől.

A mezőkövesdi szokásos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó természetesen idén is meg lesz tartva, hagyományosan szeptember első szombatján, de már más fogja „bemutatni” a felsorakozó, felvonuló traktorokat, veterán járműveket.

A XI. Országos Magángyűjtők Találkozója délután baráti beszélgetéssel, tapasztalatcserékkel folytatódott, majd zárult. A Szent István Egyetem (SZIE) Gépészmérnöki Kar, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum évtizeddel ezelőtti kezdeményezése mára rangos és várt eseménnyé „nőtte ki” magát – a résztvevők csaknem teljesen megtöltötték a Tudástranszfer Központ előadótermét.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az előrelátó traktor-kamera

Európa egyik legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártója a Fliegl a mezőgazdasági, építőipari és közúti járművek biztonságát növelő kamerák és kamerarendszerek fejlesztésében és gyártásában is jeleskedik. A traktorokra elől függesztett munkagépek az útkereszteződésekbe csak belógva, balesetveszélyesen teszik lehetővé a vezető számára a belátást.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.

Nyáron indul a bor.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szakmai szervezetekkel együttműködve idén márciusban létrehozta a magyar bor új márkakoncepcióját. Az egységes, „Magyar bor - Személyesen” üzenetrendszert és a nyáron induló bor.hu egységes borászati webportált az MTÜ országos előadássorozat keretében személyesen népszerűsíti a szakma körében, amelynek első állomása Budapesten volt.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Nosztalgikus élményeket elevenítettek fel a modern traktorok

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda napok gépek iránt érdeklődő látogatói is elégedettek lehettek: a kiállításon számos újdonságot sorakoztattak fel a gyártók és forgalmazók, köztük olyan modelleket is, amelyek sokakban idéztek fel szép emlékeket.

Akár húszmillió embert is elláthat a magyar élelmiszergazdaság

Jelenleg több mint tízmillió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár húszmillió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.