Back to top

Az innováció ünnepe az Országházban

Hozzáértők szerint egy új találmány soha nem a járt utat választók műve. A kíváncsi, az újdonságokra nyitott elme változtatja meg a világot. Az idei, 27. Magyar Innovációs Nagydíj átadására – amelyre az Országház Felsőházi Termében került sor – mintegy négyszáz meghívott volt kíváncsi a hazai gazdaság és kutatás szinte minden területéről.

„A produktív erő, nem pedig a pénz a nemzeti kincs”- idézte Széchenyit Závodszky Péter. A Magyar Innovációs Szövetség elnöke kijelentette, a versenyképesség alapja a hatékonyság és a megújulás, azaz az innováció.

Az ész a fejlődésünk tartaléka, a legigazságosabban elosztott képesség, nem válogat nemzeti, vagy anyagi alapon.

Mai látványos fejlődésünk alapja a beáramló külföldi tőke, mely ellensúlyozására az innováció fontosságát a kormány felismerve a K+F támogatását tűzte célul.

A digitális agrárstratégiát is az Országházban fogadták el
Fotó: csatlós

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kijelentette, a valódi innováció áttöri a határokat. A téma fontosságát jelzi, hogy a kormány létrehozta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot.

Ezen a területen a támogatás egyre nagyobb jelentőségű, viszont éppen az amerikai vagy ázsiai kutatókkal szemben jóval kisebb összeg áll rendelkezésünkre, így versenyhátrányban vagyunk.

És itt nem csak hazánkra, hanem egész Európára kell gondolnunk. A szakember kiemelte a kutatási és a vállalati szektor kapcsolatának fontosságát, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek ne csak vásárlói legyenek a legújabb eredményeknek, hanem jelenjenek meg támogatóként is.

Jakab István: fokozni kel a vállalkozások innovációs aktivitását
Fotó: csatlós

„A jövő azoké, akik képesek tanulni”- hangsúlyozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hozzátéve, minőségi forradalom zajlik. Mint elmondta, az Országház az innováció méltó példája, hiszen építésekor nagyon sok újdonságot, szellemi terméket építettek bele.

Hazánk ne legyen külföldi cégek „leányvállalata”, egyedi és önálló termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelennünk a piacon.

A szakember rámutatott, bár nyugati összehasonlításban kevesebb pénzt fordíthatunk innovatív megoldások kifejlesztésére, az alapkutatások jelentőségét nem kisebbítve, hasznosítható eredményeket vár a gyakorlat. Fontos, hogy az innováció mindenki számára elérhető legyen. Cél, hogy 2020-ra 1,8 százalékos GDP arányos K+F támogatással rendelkezzünk. A miniszter Neumann János szavaival köszöntötte a résztvevőket: Haladás ellen  nincs orvosság.

A 2018-as innovációs versenyen kiemelt dicséretben részesült a Controlsoft-Automatika Kft. távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső-elhárítási rendszer megvalósításáért. Ugyancsak dicséretben részesült a szegedi tritikálék terén elért eredményeiért a Gabonakutató Nonprofit Kht.

Az Agráráminisztérium 2018-as Agrár Innovációs Díját az MTA Agrártudományi Kutatóközpaontja kapta az új, bőtermő martonvásári búzafajtákkal megvalósított innovációért.

A közelmúltban bekövetkezett gazdasági, technológiai és klimatikus változásokra reagálva  néhány évvel ezelőtt a cég új típusú őszi búza fajtákkal jelent meg a piacon.

Az Agrár Innovációs Díjat Balázs Ervin (balról), az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója vehette át Farkas Sándortól, az Agrárminisztérium államtitkárától és Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkártól
Fotó: csatlós

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Nehéz harc elé néz az agrárium

Agrártechnológiai eljárásokat kell elsajátítania a gazdáknak, hogy megőrizhető legyen a földben lévő víz és biztonságosabbá váljon a termelés – közölte az InfoRádiónak nyilatkozva az agrárminiszter.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

Százak futottak Pünkösdkor az erdőben

Az előző napi esők szerencsére senki kedvét nem vették el a tömegsporttól: mintegy négyszázan vettek részt szombaton, a már hagyományos Pünkösdnapi NYÍRERDŐ Futáson. A Baktalórántházi erdőben 14. alkalommal mérhették össze gyorsaságukat kicsik és nagyok.

Nitrogénteszter mobiltelefonos kommunikációval

A szoftver búza, árpa, kukorica és repce N-hatóanyag igényének felmérésére alkalmazható. A hardvernek része egy szenzoros clip, amelyet a növények leveleire kell csíptetni.