Back to top

Az innováció ünnepe az Országházban

Hozzáértők szerint egy új találmány soha nem a járt utat választók műve. A kíváncsi, az újdonságokra nyitott elme változtatja meg a világot. Az idei, 27. Magyar Innovációs Nagydíj átadására – amelyre az Országház Felsőházi Termében került sor – mintegy négyszáz meghívott volt kíváncsi a hazai gazdaság és kutatás szinte minden területéről.

„A produktív erő, nem pedig a pénz a nemzeti kincs”- idézte Széchenyit Závodszky Péter. A Magyar Innovációs Szövetség elnöke kijelentette, a versenyképesség alapja a hatékonyság és a megújulás, azaz az innováció.

Az ész a fejlődésünk tartaléka, a legigazságosabban elosztott képesség, nem válogat nemzeti, vagy anyagi alapon.

Mai látványos fejlődésünk alapja a beáramló külföldi tőke, mely ellensúlyozására az innováció fontosságát a kormány felismerve a K+F támogatását tűzte célul.

A digitális agrárstratégiát is az Országházban fogadták el
Fotó: csatlós

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke kijelentette, a valódi innováció áttöri a határokat. A téma fontosságát jelzi, hogy a kormány létrehozta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot.

Ezen a területen a támogatás egyre nagyobb jelentőségű, viszont éppen az amerikai vagy ázsiai kutatókkal szemben jóval kisebb összeg áll rendelkezésünkre, így versenyhátrányban vagyunk.

És itt nem csak hazánkra, hanem egész Európára kell gondolnunk. A szakember kiemelte a kutatási és a vállalati szektor kapcsolatának fontosságát, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégek ne csak vásárlói legyenek a legújabb eredményeknek, hanem jelenjenek meg támogatóként is.

Jakab István: fokozni kel a vállalkozások innovációs aktivitását
Fotó: csatlós

„A jövő azoké, akik képesek tanulni”- hangsúlyozta Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter hozzátéve, minőségi forradalom zajlik. Mint elmondta, az Országház az innováció méltó példája, hiszen építésekor nagyon sok újdonságot, szellemi terméket építettek bele.

Hazánk ne legyen külföldi cégek „leányvállalata”, egyedi és önálló termékekkel, szolgáltatásokkal kell megjelennünk a piacon.

A szakember rámutatott, bár nyugati összehasonlításban kevesebb pénzt fordíthatunk innovatív megoldások kifejlesztésére, az alapkutatások jelentőségét nem kisebbítve, hasznosítható eredményeket vár a gyakorlat. Fontos, hogy az innováció mindenki számára elérhető legyen. Cél, hogy 2020-ra 1,8 százalékos GDP arányos K+F támogatással rendelkezzünk. A miniszter Neumann János szavaival köszöntötte a résztvevőket: Haladás ellen  nincs orvosság.

A 2018-as innovációs versenyen kiemelt dicséretben részesült a Controlsoft-Automatika Kft. távfelügyelettel vezérelhető, automata talajgenerátorokból álló országos jégeső-elhárítási rendszer megvalósításáért. Ugyancsak dicséretben részesült a szegedi tritikálék terén elért eredményeiért a Gabonakutató Nonprofit Kht.

Az Agráráminisztérium 2018-as Agrár Innovációs Díját az MTA Agrártudományi Kutatóközpaontja kapta az új, bőtermő martonvásári búzafajtákkal megvalósított innovációért.

A közelmúltban bekövetkezett gazdasági, technológiai és klimatikus változásokra reagálva  néhány évvel ezelőtt a cég új típusú őszi búza fajtákkal jelent meg a piacon.

Az Agrár Innovációs Díjat Balázs Ervin (balról), az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója vehette át Farkas Sándortól, az Agrárminisztérium államtitkárától és Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkártól
Fotó: csatlós

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A növények a virágaikon keresztül "hallanak"

Először mutatták ki kutatók, hogy egy virágos növény képes érzékelni egy beporzó rovar közeledtét.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Kánikulában is jól termő burgonya

Ha a hőmérő higanyszála túl magasra kúszik, jóval kevesebb gumónak örülhetnek a burgonyatermesztők. A biokémikusok pedig most megfejtették az okát: egy rövid RNS szakasz felelős a gumónövekedés blokkolásáért. Ennek a génnek a kikapcsolásával pedig létre lehet hozni a hőségnek ellenálló burgonyát.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.

Születésnapi nyílt borbírálat Pécsen

Az idén 70 éves a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, amit több szakmai rendezvénnyel tesznek emlékezetessé. Így a kísérleti borok nyilvános bírálatára 70 érdeklődő vendég is jegyet válthatott. Tizenkét kísérlet eredményét mutatta be Hevér László főborász.