Back to top

Kötelező digitalizáció a mezőgazdaságba

A Mezőgazdasági Gépgyártók Európai Szövetsége (CEMA) a közelmúltban felszólította az uniós tagállamokat, hogy tegyenek „egyértelmű kötelezettségvállalást” az európai mezőgazdaság digitalizálására, mert ez az egyetlen út a jelenlegi környezeti és gazdasági kihívások leküzdéséhez.

Az CEMA felszólítására egy március elején kiadott, „Egy intelligens és fenntartható digitális jövő az európai mezőgazdaságért és vidéki térségekért” című nyilatkozatában az Európai Bizottság is pozitívan reagált.

A dokumentum tulajdonképpen egy, az ügy „sürgősségére” utaló és az új technológiák bevezetésének felgyorsítására felszólító üzenet volt a növekvő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások legyőzése érdekében.

„Olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a robottechnika, a blockchain, az internet, a nagyteljesítményű komputerizáció és a gyors szélessáv, beleértve az 5G-t is, már most mélyreható változásokat jelentenek a mezőgazdaságainkban és társadalmainkban, s különösen fontosak az intelligens mezőgazdaság számára”, olvasható a dokumentumban.

A „Smart Farming“-nak is nevezett „okos mezőgazdaság“ célja, a mezőgazdasági inputoknak a növények tényleges szükséglete szerinti kibocsátása. Ennél olyan adatokon alapuló technológiákról van szó, (beleértve az olyan műholdas rendszereket is, mint a GPS, a távérzékelés és az internet), melyek alkalmazásával egyszerűbbé válnak a növénytermesztéssel kapcsolatos munkák, továbbá csökkentik a műtrágyák, növényvédőszerek, s nem utolsósorban a víz felhasználását.

Az új technológiák bevezetése abban segít a gazdáknak, hogy azok a legapróbb részletekre való figyelemmel fenntartható módon gazdálkodjanak, azaz „kevesebb forrással magasabb terméseredményeket tudjanak elérni.

Mint ismeretes, a közös agrárpolitika (KAP) tervezete szerint a 2020 utáni időszakban az egyes tagállamok nagyobb játékteret kapnak saját nemzeti agrárstratégiáik kidolgozásában, ami azon a felismerésen alapszik, hogy a nemzetek szintjén kidolgozott tervezetek vélhetően jobban igazodnak az egyes országok mezőgazdasági szükségleteihez. Az agrárpolitikában biztosított nagyobb szabadság nyomán azonban kétségessé válik, hogy a tagállamoknak sikerül-e agrárszektoruk digitalizálása, feltételezve, hogy nem lesz az Európai Bizottság által irányított európai szintű koordináció.

A Bizottság nyilatkozatának tervezete „alkalmat kínál az EU-államoknak egy, a digitalizációval kapcsolatos világos beismeréshez“, idézi az Euractiv Jerome Bandry, az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA) főtitkárának szavait.

„Az Európai Bizottság a mezőgazdaság digitalizációhoz való hozzáférést egészen magasra helyezte a jövő agrárpolitikájában“

- fogalmazott a főtitkár, kifejezve a szövetség azon reményét, hogy az agrár- és élelmezési szektor stratégiai jelentőségű digitalizálása „fontos hajtóerő marad az európai mezőgazdaság versenyképességé, fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tételében“.

A digitalizáció bevezetésének üteme és sikere nagyban függ a gazdák felkészültségétől. A gazdák digitális kompetenciáját biztosítandó Bandry döntő jelentőségűnek nevezte a tanácsadói szolgálatok tevékenységét a Smart Farming-technológiák bevezetésénél.

„Manapság az egyes országok mezőgazdasági tanácsadói színvonalában még nagyon nagyok a különbségek, sőt azok térségenként is nagyban különböznek egymástól.

Ezért a digitális mezőgazdasági technológiák gyors bevezetéséhez olyan magasan képzett tanácsadókra van szükség, akik képesek a rendelkezésre ismeretek átadására, agronómiai ajánlásokat bocsátanak rendelkezésre és a megfelelő kísérleteket lokális szinten tervezik és elemzik“ - fogalmazott a CEMA főtitkára.

Egyes vélemények szerint a digitalizáció és a tanácsadói szolgálatok által nyújtott tudástranszfer hozzájárulhat a mezőgazdaságnak a fiatalok körében történő megkedveltetéséhez és ahhoz, hogy a vidéki térségekben javuljanak az élet- és munkakörülmények. Jó hír, hogy egyes önkormányzatok és regionális hatóságok már eljutottak annak felismeréséhez, hogy „hidakat kell építeni a vidéki és városi közösségek között, leküzdendő az elszigeteltség és beszűkültség érzését“.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Leépülőben a zöldségnövény-termesztés

Szerbia behozatalból fedezi paradicsom-, uborka-, burgonya-, káposzta- és babszükséglete nagy részét, holott a bab például nemzeti eledelnek számít.

Új KAP: ambiciózus költségvetés és egyszerű szabályok kellenek

Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben.

Készülődés az ország legnagyobb szántóföldi kiállítására

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) egy rendhagyó interaktív sajtótájékoztató keretében informálta az újságírókat a május 23-24-én megrendezendő III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShowról.

Akár húszmillió embert is elláthat a magyar élelmiszergazdaság

Jelenleg több mint tízmillió embert lát el a magyar élelmiszergazdaság, de technológiai és egyéb fejlesztésekkel akár húszmillió embernek is tudna megbízható, egészséges élelmiszert adni - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Újdonságok Vásárhelyen

Ezúttal is a hazai mezőgazdaság jelentős része jelen volt a vásárhelyi kiállításon, a szaporodásbiológiától a tartástechnológián át a takarmányozásig valamennyi szakterület képviseltette magát, emellett vetőmag-előállítók, műtrágya-forgalmazók, gépgyártók, gépkereskedők, a különböző technikák és technológiák képviselői is részt vettek ezen a seregszemlén.

Nem javíthatják meg a traktorokat az amerikai gazdák

A modern mezőgazdasági gépek meghibásodását általában egy laptopra telepített softver segítségével el lehet hárítani. Ennek ellenére az amerikai gazdáknak igen borsos árat kell fizetni a szervizelésért, ami ellen egyre hangosabban tiltakoznak.

Magyar kiállás az élelmiszerek kettős minőségének kérdésében

Bulgáriával, Horvátországgal, Romániával, Szlovéniával, Észtországgal, Lettországgal és Litvániával kiegészített V4-es körben agrárminiszteri találkozón vett részt Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Szlovákiában. A meghívotti kör a francia agrárminiszter érdeklődésére Franciaországgal V4+8 országra bővült.

Fogalommá vált Hódmezővásárhely

Nemzetközi hírű szakmai eseménnyé, Hódmezővásárhely városának legfőbb turisztikai attrakciójává vált az idén 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, amely idén az OMÉK társrendezvénye is – hangzott el a rendezvény ünnepélyes megnyitóján csütörtökön.