Back to top

Macron elnök a gazdák pártján áll

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége nagyot nőtt a francia gazdálkodók körében, miután a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron kijelentette, kiáll amellett, hogy az EU ne nyirbálja meg a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését. Hosszú idő után a sajtó is most nyilatkozott róla először pozitívan.

A francia elnök kedvező megítélésének jót tett a francia gazdákat támogató megnyilatkozása, illetve közvetlen viselkedése a szakvásáron. A politikusok számára is fontos agrárrendezvényen, a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron kijelentette, hogy arra kéri az Európai Uniót, hogy ne nyirbálja meg a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését. Mint mondta, hogy a mezőgazdaságot az EU-n belül a megosztottság, illetve az egyéb iparágakkal szembeni gyengébb alkupozíció veszélyezteti. Az ágazat megfelelő anyagi fedezet nélkül nem tud eleget tenni az élelmiszer-minőségi és a környezetvédelmi feladatainak.

Egy évvel ezelőtt az alacsony termelői árak miatt dühös gazdák ugyanezen a rendezvényen kifütyülték az elnököt.

A francia elnök kedvező megítélésének jót tett a francia gazdákkal közvetlen viselkedése
A francia elnök kedvező megítélésének jót tett a francia gazdákkal közvetlen viselkedése
Fotó: Line Press

Franciaország az EU vezető agrárállama, és a KAP legnagyobb haszonélvezője is, amit most a legnagyobb nettó befizető, Nagy-Britannia küszöbön álló kilépése miatt újra kell tervezni. Macron elnök szerint az EU „egyetlen euróval sem rövidítheti meg a KAP-ot” a brexit következményeinek mérséklése céljából.

Az Európai Bizottság 5 százalékos agrárköltségvetés-csökkentést javasol, ami így 2021-2027-as ciklusra 365 milliárd euró lenne.

Az európai mezőgazdaságot számos veszély fenyegeti, mondta a francia elnök. Példaként említette az állattartók függőségét a tengerentúli import szójától, illetve a növekvő orosz gabonaexport nyomása miatt. Hangsúlyozta: sem az európai gazdáknak, sem a fogyasztóknak nem diktálhatnak EU-n kívüli országok. Macron megerősítette, hogy az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokban Franciaország is azt az álláspontot képviseli, hogy az egyezmény a mezőgazdasági termékeket ne érintse. Ez bátor döntés, amivel viszont az autógyártókat hozza nehéz helyzetbe, mert az USA a számára kedvezőtlen döntések esetén válaszul egyebek mellett az európai autókra kivetendő büntetővámmal fenyeget.

Franciaország szeretné elérni, hogy az EU a Világkereskedelmi Szervezetnél járja ki a mezőgazdaságra vonatkozó szabályok, illetve az élelmiszerszabványok módosítását az európai Élelmiszerkönyvben.

Itt az ideje, hogy Európa „minőségi élelmiszer-termelőnek” minősítse magát,

mondta Emmanuel Macron, példaként hozva föl a francia gabonaszektor változatos exportkínálatát.

 

Forrás: 
esmmagazin.com/Reuters/magyarmezőgazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Harapni lehet a csendet

Városi származásúak lévén nagyon büszkék rá, hogy a csibéket saját kotlósaik keltik ki, és hogy a kecskéik tejéből készített sajtot, joghurtot tudnak az asztalra tenni. Az állatok abrakját is meg tudják termelni maguknak, valamint veteményesük és gyümölcsösük egyre több zöldséget, gyümölcsöt ad.

Milyen lesz a KAP?

A tagállamok többletbefizetéseivel, vagy más szakpolitikákra szánt pénzek visszafordításával lehetne megakadályozni, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásai csökkenjenek – véli Kis Miklós. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint az új Európai Bizottság, és az új Európai Parlament összetételén múlnak majd a részletek.

Rendhagyó agráróra fiataloknak

Mezőgazdasági érdekességekről tartott rendhagyó tanórát lapunk a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Bolyai János Műszaki Szakgimnáziumában. A pénzügyi ismeretek óra keretében a hangsúly a modern agráriumon volt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Bírságot kapott a Husqvarna Magyarország Kft. jogsértő ármeghatározás miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 111 millió forintra bírságolta a Husqvarna Magyarország Kft.-t, mert a cég és egyes forgalmazói jogsértő módon határozták meg a Husqvarna, a Gardena és a McCulloch márkájú kertészeti termékek internetes továbbeladási árait - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Büntetni fogják a kettős minőségű élelmiszerek árusítását Csehországban

A cseh kormány hétfői ülésén jóváhagyta az élelmiszertörvény módosítását, miszerint ezentúl tilos lesz az azonos csomagolású, de eltérő minőségű élelmiszerek árusítása Csehországban – közölte a cseh kormányhivatal hétfőn a Twitteren.

Magyarország erősnek számít az európai spárgatermesztésben

Ahhoz képest, hogy az Európai Unióban Magyarország a hatodik-hetedik legnagyobb spárgatermesztő, itthon megdöbbentően kevés fogy a termékből - írja keddi számában a Világgazdaság.

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Erős felhatalmazás a brüsszeli tárgyalásokra

Példaértékű összefogással erős meghatalmazást adott a magyar gazdatársadalom az őket képviselők kezébe az új uniós ciklus tárgyalásaira, hangzott el az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz sajtótájékoztatóján. Az uniós agrártámogatások tervezett csökkentése miatt indítottak petíciót a gazdatársadalom képviselői, és a tiltakozáshoz közel 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Szőlő és bor a római kortól napjainkig

A szőlő és a bor mindig nagyon fontos volt a Balatonnál, és így van ez ma is – mondja Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki ezt a témát kutatja. Nemrég jelent meg publikációja a Borkommunikáció című szakmai kötetben.