0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Macron elnök a gazdák pártján áll

Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége nagyot nőtt a francia gazdálkodók körében, miután a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron kijelentette, kiáll amellett, hogy az EU ne nyirbálja meg a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését. Hosszú idő után a sajtó is most nyilatkozott róla először pozitívan.

A francia elnök kedvező megítélésének jót tett a francia gazdákat támogató megnyilatkozása, illetve közvetlen viselkedése a szakvásáron. A politikusok számára is fontos agrárrendezvényen, a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron kijelentette, hogy arra kéri az Európai Uniót, hogy ne nyirbálja meg a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését. Mint mondta, hogy a mezőgazdaságot az EU-n belül a megosztottság, illetve az egyéb iparágakkal szembeni gyengébb alkupozíció veszélyezteti. Az ágazat megfelelő anyagi fedezet nélkül nem tud eleget tenni az élelmiszer-minőségi és a környezetvédelmi feladatainak.

Egy évvel ezelőtt az alacsony termelői árak miatt dühös gazdák ugyanezen a rendezvényen kifütyülték az elnököt.

Franciaország az EU vezető agrárállama, és a KAP legnagyobb haszonélvezője is, amit most a legnagyobb nettó befizető, Nagy-Britannia küszöbön álló kilépése miatt újra kell tervezni. Macron elnök szerint az EU „egyetlen euróval sem rövidítheti meg a KAP-ot” a brexit következményeinek mérséklése céljából.

Az Európai Bizottság 5 százalékos agrárköltségvetés-csökkentést javasol, ami így 2021-2027-as ciklusra 365 milliárd euró lenne.

Az európai mezőgazdaságot számos veszély fenyegeti, mondta a francia elnök. Példaként említette az állattartók függőségét a tengerentúli import szójától, illetve a növekvő orosz gabonaexport nyomása miatt. Hangsúlyozta: sem az európai gazdáknak, sem a fogyasztóknak nem diktálhatnak EU-n kívüli országok. Macron megerősítette, hogy az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokban Franciaország is azt az álláspontot képviseli, hogy az egyezmény a mezőgazdasági termékeket ne érintse. Ez bátor döntés, amivel viszont az autógyártókat hozza nehéz helyzetbe, mert az USA a számára kedvezőtlen döntések esetén válaszul egyebek mellett az európai autókra kivetendő büntetővámmal fenyeget.

Franciaország szeretné elérni, hogy az EU a Világkereskedelmi Szervezetnél járja ki a mezőgazdaságra vonatkozó szabályok, illetve az élelmiszerszabványok módosítását az európai Élelmiszerkönyvben.

Itt az ideje, hogy Európa „minőségi élelmiszer-termelőnek” minősítse magát,

mondta Emmanuel Macron, példaként hozva föl a francia gabonaszektor változatos exportkínálatát.

 

Forrás: esmmagazin.com/Reuters/magyarmezőgazdasag.hu