Back to top

Megtalálták az erdőtündért Nyíregyházán

Az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én, a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolájában volt az „Erdőtündér kerestetik” alkotói és meseíró pályázat díjátadója. Az alkotásokat Havasi Tamás, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet művésztanára, a meséket Minya Károly, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Intézet intézetigazgatója zsűrizte.

Az ünnepséget Szokolovszki Géza, a Nyíregyházi Erdészet erdőgondnoka nyitotta meg, majd a Bockerek-erdőben forgatott pár perces zenés filmetűddel hangolódtak a résztvevők a jeles napra. Az okleveleket, díjakat Minya Károly adta át, majd röviden értékelte is a beérkezett pályaműveket.

A három legjobbnak ítélt mesét szerzőik tolmácsolásában hallgathatták meg a jelenlevők. Volt, aki igazi detektívtörténetet írt, más meséjéből kiderült, hogy az erdőtündér segítői az erdészek, de

bárki lehet erdőtündér, ha vendégként érkezve az erdőbe, óvja a benne élőket!

Díjazottak:

Meseíró pályázat:

  • 1. helyezett: Györe Anna Boróka 4. oszt. Szent Imre Katolikus Általános Iskola
  • 2. helyezett: Nádassy Zsófia 3. oszt. Móra Ferenc Általános Iskola
  • 3. helyezett: Páll Nóra 4. oszt. Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézmény
  • Különdíj: Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola 3.a oszt., akik a legtöbb mesét küldték be.

Alkotói pályázat:

  • 1. helyezett: Balogh Éva Tündér és Hudák Panna 6. oszt. Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola
  • 2. helyezett: Molnár Marica 2. oszt. Nagykállói Általános Iskola
  • 3. helyezett: Cselószki Petra 6 oszt. Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola
  • Különdíj: Nádasi Amélia 3. oszt. Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola

Gratulálunk a pályaművet beküldőknek és felkészítőiknek!

Forrás: 
NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

1885 óta őrzi múltját és hagyományait a szakiskola

Az ország egyik legrégebbi erdészképző intézménye idén kezdte meg 134. tanévét. A Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium jogelődje, a m. kir. Erdőőri Szakiskola 1885-ben nyitotta meg kapuit a Temesvár melletti Vadászerdőn. Trianon az iskola életét is megváltoztatta.

Foglalkozások a Szalajka-völgyben

Szilvásvárad hazánk egyik legismertebb települése, híres a gyönyörű és egyedülálló Szalajka-völgyéről. A Bükk legnevesebb és páratlan szépségű területe halmozza a természeti kincseket, növény- és állatvilága pedig sokszínű, így kiváló helyszíne az erdei iskolás foglalkozásoknak.

Elképesztő horgászteljesítmény - hal és víz se kellett hozzá

A sokat látott horgászok is megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a tökéletes technikával, csúcsminőségű felszerelés birtokában mekkora távra képesek eljuttatni végszerelékeiket a II. Magyar Távdobó Országos Bajnokság versenyzői. A feeder kategória győztese, Jurkó Attila például akkorát dobott, mint ezzel a bottípussal előtte még senki a világon hivatalos körülmények között.

Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködésével lassan négy évtizede folynak ornitológiai kutatások egy erre kijelölt gyertyános-tölgyesben a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen. A kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel összefügg a cinegék színezete.

A hétvégén indulnak a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői

39 csapat részvételével október 12-én, 13-án, valamint november 9-én és 10-én zajlanak Budaörsön a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntői. A verseny témája ezúttal „a nyári ételek”. A rendezvény nem titkolt célja a résztvevők segítése, fejlesztése, így a csapatok felkészülését mentorként idén is neves szakemberek segítik.

Az erdő volt a középpontban Nyíregyházán

Számos programmal készült a XXIII. Erdők Hetére a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete és a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola.

Konferencia az erdők gépesítéséről Sopronban

Nemzetközi szimpóziumnak ad otthont az erdők gépesítéséről Sopron. A Liszt-központban hétfőn kezdődött konferenciára a világ minden részéről érkeztek szakemberek.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.