0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Különleges élmények várnak ránk áprilisban az Alföldön

Az alföldi rónák igencsak emlékezetes élményekkel ajándékozhatják meg áprilisban az arra járó „vándorokat”. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága révén a túzokok dürgésének lehetnek szemtanúi az érdeklődők, míg innen nem messze, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság társszervezésében a pásztorélet szépségeit s hagyományait elevenednek fel.

Ebben az időszakban zajlik a nászruhában pompázó túzokkakasok dürgése, amely sokak szerint Magyarország leglátványosabb madár násztánca. A májusig tartó hetekben a dürgőhelyeken nemritkán 20-30 túzok járja egyszerre táncát s jelzi párzásra való alkalmasságát és hajlandóságát a tojók felé. E szertartást a kakasok különféle vizuális jelzésekkel teszik igazán teljessé:

a madarak torokzacskójukat felfújva, buffanó hangot hallatva igyekszenek felhívni magukra a figyelmet, miközben faroktollaikat hátukra vetik, bajusztollaikat az égre meresztik, szárnyaikkal pedig kibomlott, fehér „rózsát” formáznak.

A „rituáléra” kíváncsiak számára a hazai túzokállomány több mint 40%-nak életteret adó Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több programmal is készül a következő hetekben. A „Hajnali túzokles” például április 1-e és 30-a között várja az érdeklődőket hétvégente, 6:00-tól 7:00-ig. A program helyszíne a nemzeti parki igazgatóság Dévaványai-Ecsegi puszták részterülete lesz, ahová a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból indul reggelente szakvezetés. A résztvevők egy természetvédelmi őr kíséretében tekinthetik meg a látványos dürgést, illetve előadást is hallhatnak a túzokról és annak védelméről is. Ugyanitt nyílik lehetőség a túzokdürgés szervezett fényképezésére is: április 1-e és 15-e között, 5:00-20:00-ig várja a látogatókat a „Túzokdürgés fotózása” elnevezésű program. 

Innen északkeletre, a festői Hortobágyon is felejthetetlen élményekben lehet részük az utazóknak, különösképp április 27-én. Ekkor kerül megrendezésre ugyanis a

Világörökségünk, a Puszta Napja elnevezésű program, amely a Szent György-napi Kihajtási Ünnepet és Kézműves Vásárt is magában foglalja.

A nagyszabású rendezvény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., valamint Hortobágy településének összefogásával jön létre, immáron harmadik alkalommal. Az idei program ugyanakkor különös jelentőséggel bír: éppen 20 esztendeje ugyanis, hogy az UNESCO a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé, azaz a kiemelkedő egyetemes értékeket hordozó helyszínek sorába emelte.

A Hortobágyon mintegy 5 ezer éves gyökerei vannak a legeltető állattartásnak, a pásztorélet tán legjelesebb napja pedig hagyományosan a Szent György-naphoz kapcsolódó kihajtás időszaka.

Ez előtt tisztelegnek a szervezők: pörge szarvú rackák, szürkemarhák, hagyományos szekerek és fogatok felvonulása, s persze a cifraszűrbe vagy subába öltözött pásztorok, valamint a csikósok látványos bemutatója – csak, hogy néhány példát említsünk. Mindezek mellett ugyanakkor a néptánc, népzene és népmesék is fontos szerepet kapnak a rendezvényen, amelyen díszvendégként a Fertő-táj világörökségi helyszín képviselői is bemutatkozhatnak.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság