Back to top

Már a városban kertészkednek az éhezők

Akkora az éhezés Venezuelában, hogy a lakosság már a főváros szívében hoz létre rögtönzött farmokat. Az egykor szebb időket látott, mára gazdasági káoszba hullott országban mintegy 20 ezer ilyen farm működik már.

Venezuela fővárosának szívében, Caracas közepén döntött úgy egy lakóközösség, hogy agrárprojektet indít az országot keményen sújtó élelmiszerhiány enyhítésére, és hogy felkészüljenek a várható amerikai szankciókra – számol be az Al Jazeera arab hírportál. A rögtönzött projekt meglehetősen sokrétű.

A résztvevők zöldségféléket termesztenek, amatőr akvakultúrát igyekeznek megvalósítani, hogy halat tudjanak enni, és nyulat is tenyésztenek.

Utóbbiak előnye, hogy jó fehérjeforrást biztosítanak, valamint a nyúl meglehetősen szapora, és aránylag kis helyen is sikeresen tartható.

Egy asszony a tartályban nevelt halat mutatja - képernyőről készített felvétel (aljazeera.com)
Az ilyen agrárprojekten nem újak Venezuelában, amelyet évek óta egyre súlyosbodó, durva áruhiány jellemez. Az élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal, a katasztrofális egészségügyi és közbiztonsági állapotokkal, és újabban hosszantartó áramszünetekkel jellemezhető, válságban lévő országban meg nem erősített hírek szerint mára mintegy 20 ezer ilyen, a lakosság által gründolt, rögtönzött farm működik.

A helyzet így is aggasztó, hiszen az ország csak az általa igényelt élelmiszer mintegy ötödét tudja csupán megtermelni, és a gazdasági katasztrófahelyzet miatt az import sem jöhet szóba, mivel a hivatalos fizetőeszköz, a Venezuelai bolívar mára teljesen elértéktelenedett.

Az ország populista kormánya annak ellenére vezette szinte megoldhatatlannak látszó gazdasági krízishelyzetbe a dél-amerikai országot, hogy az a világ egyik legjelentősebb kőolaj-készletével rendelkezik. A gazdaságilag megalapozatlan intézkedések és a nyugat ellen folytatott „szabadságharc” miatt mára mindennapos az éhezés Venezuelában.

Forrás: 
Aljazeera.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A növények is éreznek fájdalmat?

A virágok és a zöldségek felkiáltanak és jajgatnak, mikor rájuk lépünk vagy vágjuk őket, állítja egy kutatás. De vajon fájdalmat is éreznek közben? Erről már megoszlanak a szakértői vélemények.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A tájidegen fajok végleges kiszorítására törekednek

A Pilisi Parkerdő Zrt. az őshonos növényzet visszatelepítésével állítja helyre az évszázadok óta megváltoztatott élőhelyeket. Tavasszal a Dunabogdány környéki védett erdőkben kezdődött meg az őshonos tölgyfajok visszatelepítése.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.