0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem ilyen esőt akartak az olasz gazdák

Március utolsó napjaiban súlyos vihar söpört végig Olaszország Emilia-Romagna tartományán, fóliaházak, tárolók és gyümölcsültetvények rongálódtak meg. Nagyon várták már a csapadékot a környékbeli termesztők, de természetesen nem ilyen formában.

A Coldiretti termesztői szervezet információira hivatkozva a fruchthandel.de portál arról számolt be, hogy Ravenna, Ferrara és Bologna térségét érintette legsúlyosabban a március 27-i vihar. Havazott is, és hirtelen drasztikusan leesett a hőmérséklet egy hosszú csapadékmentes és szokatlanul meleg időszak után.

Amúgy – normális keretetek között persze – nagy szükségük lenne a csapadékra az olasz gazdálkodóknak,

főleg az ország északi részén, mivel sok térségben hónapok óta nem esett számottevő eső, és télen is 50%-kal kevesebb volt a csapadék a megszokottnál – írja a Coldiretti. Ez a vihar azonban senkinek nem hiányzott: amerre csak végigvonult, letört ágak, megrongált gyümölcsültetvények és növényházak, megbontott tetőszerkezetű tárolók jelzik a nyomát. Még jeget is jeleztek előre, ami ugyancsak aggodalommal töltötte el a gazdálkodókat, hiszen a meleg tavasz miatt már virágoztak a gyümölcsösök március végén.

Ez a jelenség is fényes bizonyítéka, hogy a klímaváltozás nagyon is létező jelenség, a leglátványosabb velejárói pedig az ehhez hasonló, mind gyakoribbá váló extrémitások: rövid ideig tartó, de annál hevesebb csapadékhullámok, illetve villámgyors átmenetek a napsütésből a viharos rossz időbe.

Számítások szerint az olasz gazdálkodók az utóbbi évtizedben 14 milliárd eurós kárt írhatnak az ilyen jelenségek számlájára.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu