Back to top

A jó pálinkához jó alapanyag kell

2019. március 14-én, második alkalommal rendezte meg a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és Párlatkészítés” elnevezésű szakmai napot. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg.

A bemutatkozást követően egy kis pálinkatörténelemmel kezdődött az elméleti blokk, innen tértek át a megfelelő alapanyag és higiénikus feldolgozás ismérveire. Általánosságban is elmondható:

akár a konyhában, akár az üzemben van dolga a szakembernek, a kedvező végeredmény csak a jó alapanyag használatával érhető el.

Ezért volt szó részletesen a megfelelő technológiai érettségben lévő gyümölcsről, és arról, hogy milyen, nem kívánatos erjedési folyamatok indulhatnak el, ha a cefrébe hullott gyümölcs kerül, vagy mosási hibát vétenek, és az hogyan ront a minőségen és kihozatalon. Az előadások alatt párhuzamosan az üzemi egylépcsős berendezés is dolgozott, így a hallgatóságnak bármikor lehetősége volt kérdéseket feltenni akár az aktuális témával, akár a folyamatban lévő munkamozzanatokkal kapcsolatban.

A jelenlévők részletesen hallhattak a főbb gyümölcsfajták jellemzőivel és ízvilágával, a megfelelő aprítékolással, az erjesztéshez szükséges élelmiszeripari tartályok jelentőségével, valamint a spontán és irányított erjesztés kérdéskörével kapcsolatban, elsősorban azon gazdálkodók érdekében, akik az eddigi gyakorlatukat fejleszteni kívánják, hogy a bérfőzetésre minél jobb minőségű kierjedt cefrét adhassanak át.

A délutáni blokkban a résztvevők egy főként üvegből készült, egyedi építésű szemléltető eszközön láthatták azt, ami az üzemi lepárló-berendezésnél nem mindig látható, így kaptak teljesebb és emlékezetesebb képet a lepárlás folyamatáról.

A bemutató közben a kis tételenként gyűjtött párlatmintákat folyamatosan illatolták, és az előadó segítségével állapították meg, melyek kerülhetnek a középpárlatba.

A szakmai napon 15 fő vett részt, az értékelési lapok alapján sikerült az érdeklődési köröknek megfelelő információkat átadni, ami megerősítette a szervező NAK Élelmiszeripari Igazgatóságát abban, hogy a programsorozatot érdemes tovább folytatni.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

A becsületes kereskedelem 1,6 milliárd eurót ér Németországban

A Fairtrade teremékek forgalma Németországban az elmúlt évben 22 százalékkal nőtt átlépve az 1,6 milliárd eurós határt.

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

A nejlonzacskó már nem trendi

Ahogy mind több vita folyik a csomagolások körül, úgy nőnek ki a földből a csomagolásmentes boltok Németországban, és egyre nyilvánvalóbb, hogy már nem csak egy szűk társadalmi réteget érdekel a téma.

Szigorúan szabályozza a transz-zsírsavak használatát Szlovénia

A szabályozás értelmében a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerek összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

100 milliárdos beruházást tervez a Bonafarm

Csaknem 100 milliárd forintnyi hatékonyságjavító és kapacitásbővítő beruházást tervez a Bonafarm Zrt. 10 éven belül – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, a Bonafarm 10 éves és a csoporthoz tartozó Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Továbbra is együttműködik a Tej Terméktanács és a takarékszövetkezeti bank

Megújította együttműködési megállapodását az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, céljuk, hogy erősítsék az ágazat versenyképességét és a rendelkezésre álló források maximális kihasználását.