Back to top

Nagy István: indul a digitális agrár-rezsicsökkentés

Még az idén elindul a Digitális Agrárstratégia (DAS) megvalósítása - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Budapesten a Figyelő című hetilap „Agrárpiac: az aranytartalék” című konferenciáján. Kiemelte, hogy a digitális agrár-rezsicsökkentés célja minél több állami adatbázis ingyenessé és elérhetővé tétele, illetve a kötelező adatszolgáltatások egyszerűsítése.

A miniszter kiemelte: elsőként a közigazgatási adatrendszerben rejlő gazdaságfejlesztési potenciált szeretnék elérhetővé tenni.

Nagy István szerint a modern technológiákat követő mezőgazdaság teremtheti meg a sikeres és tudáslapú vidék alapjait.

Közös feladat az agráriumot érintő digitális átalakulásra való felkészülés. Ez egy olyan korszakváltás, ami számos pozitív változást tartogat:

az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben, mivel több adatra építve helyesebb gazdálkodási döntéseket lehet hozni - vélekedett. 

Már most is nagy adatvagyon áll már most is a gazdálkodók rendelkezésére, „célunk, hogy ezt minél többen ki is tudják használni” – emelte ki a miniszter. Kitért arra is, hogy a digitalizációra épülő új világ kevesebb, de magasabban kvalifikált munkaerőt igényel.

Ha van jó befektetés ma Magyarországon, akkor az agráriumba, élelmiszeriparba való befektetés mindenképpen az. Ezt egyre többen felismerik, vagyis egyre több „aranytartalék” indul a szektor felé. Hozzátette: ez nemcsak lépés-, hanem korszakváltást is hoz.

Nagy István elmondta, hogy a magyar vidék és a mezőgazdaság nemcsak az agráriumban dolgozók gondja és felelőssége, hanem a társadalom minden tagja osztozik a sikerekben és a kudarcokban. 2019 az építkezés éve a magyar mezőgazdaságban. Ennek keretében a kormány célja a magyar vidék fejlesztése, megőrzése, a hosszú távon is életképes gazdaságok támogatása. Ehhez növelni kell a magyar mezőgazdasági vállalkozások termelékenységét, és versenyképességét.

Csányi Attila, a Bonafarm csoport vezérigazgatója előadásában hangsúlyozta:

a potenciál ott van a piaci szereplőkben, beruházásokra szükség van, de tiszta viszonyokat kell teremteni:

támogatható, finanszírozható, átlátható közegben kell működniük a hazai szereplőknek ahhoz, hogy egy olyan megerősödött élelmiszeripari, és azzal együttműködő mezőgazdasági réteg kialakulhasson, amely az organikus fejlődés mellett előbb-utóbb el tud indulni külföldre is.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke szerint struktúraváltásra van szükség a mezőgazdaságban, „mert ha ez elmarad, akkor nem tudunk további érdemi fejlődést produkálni”. A családi gazdaságok rendszere nem segíti az agrárium további fejlődését, a legégetőbb probléma ezen a téren az, hogy nem tudni, hogyan fogják igénybe venni ezen ágazati szereplők a hitelkonstrukciókat, valamint az egy egyre nagyobb részarányt képviselő visszatérítendő támogatásokat a következő költségvetési ciklusban. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fagyvédelem légkeveréssel

A globális klímaváltozás hatására gyakoribbak a különböző időjárási szélsőségek, amelyek a gyümölcstermesztésben is erőteljesen éreztetik hatásukat. A legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok okozzák, amelyek ellen csak korlátozottan lehet védekezni. Olyan új fagyvédelmi technológiát mutatunk be, amelyről még nincsenek hazai tapasztalatok, működéséről, hatékonyságáról külföldi szaklapokból tájékozódhattunk.

Hat tonna feletti termésátlaggal takarítják be a búzát Tolnában

Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zalában

Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Emlékezetes lesz az idei szezon Mezőhegyesen

Az idei termelési év rendkívül hosszú aszálya, majd a rég látott mennyiségű csapadékot hozó hetek igencsak feladták a leckét a mezőhegyesi ménesbirtok növénytermesztési ágazatának. Tapasztalataikról és a kilátásokról Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak.

Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát

Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

Univerzális orosz robottraktor

Az oroszok bemutatták az első hazai gyártású vezető nélküli robottraktorukat. Az univerzális vezérlőrendszer bármilyen kombájnba, vagy traktorba beépíthető.

Az ország legszebb birtokait kerestük

Lezárult a Magyarország Legszebb Birtoka 2019 címért versengő gazdaságok bejárása és zsűrizése; a birtoklátogatásokon – ahogy az már megszokott – a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársai is részt vettek.

Egyre kelendőbbek a "fenntartható" termékek Németországban

Évről-évre népszerűbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.

Agrárkamara: tovább nőhet a sertéshús ára

Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.