Back to top

Minorka: a baromfiudvar „arisztokratája”

Aránylag kicsi, az Ibériai-félszigetről és a spanyol szigetekről származó baromfifajták állománya, kiállításokon is ritkán lehet velük találkozni. Ezek közé tartozik a minorka fajta is.

Aminorkát Spanyolország parlagi baromfiállományából tenyésztették ki, mégpedig Angliában, ahol 1834-től minorka néven vált közismerté (nevét a Menorca-szigetről, vagyis a származási helyéről kapta). Angliából Amerikába és Nyugat-Európába került. Németországban 1870 körül jelent meg.

A minorkát előszeretettel tenyésztették jó tojóképessége és szép külleme miatt.

Az amerikai és német tenyésztők megpróbálták a fekete vajan­dottal és a langsannal keresztezni, hogy így rózsatarajú példányokat nyerjenek. Ennek a keresztezésnek következtében azonban teljesen elvesztette az eredeti, jellegzetes testalakját. Ennek ellenére a minorkánál ma a rózsataraj is megengedett, ekkor viszonylag kisebb, szorosan illeszkedő húsos tarajnak kell lennie kis gyöngyökkel és nem túl hosszú, a tarkót követő tarajvéggel.

Ennek a nemes földközi-tengeri fajtának a törzse hengeres, a farok felé keskenyedő, farka a hátával egy vonalat alkot. Melle és válla széles, nyaka aránylag hosszú, akárcsak a szárnyai. Farka zárt, széles sarlótollakkal. Tollazata az eredeti színváltozatnál sötét­fekete, fémfényű, míg pehelytollazata sötét. Nem kívánatosak a lila vagy a barnás tollak, a fehér szárnyak és pehelytollak. Csőre hajlott, fekete világos hegyű. Taraja megfelelő nagyságú öt mélyen fűrészelt foggal, amely egészen a csőr tövéhez ér, a tarajvég eláll a fejtől. A tojó taraja egyik oldalra lehajló, de nem takarja a szemet. Állebenyei meglehetősen nagyok, jól lekerekítettek és ránc nélküliek. Arca vörös, füllebenyei nagyok, simák, oválisak, fényesek, fehér színűek. Csüdje fekete, a világosabb színeződés nem kívánatos. Tojásának a héja fehér. A kifejlett kakas súlya 2,5-3 kg, a tojóé 2-2,5 kg között.

A leggyakoribb színváltozata a fekete. A századforduló körül még létezett karvalyszínű minor­ka is, amely ma már sajnos nincs.

A minorka fehérszínű változatát sokáig nem kedvelték, ezért szinte eltűnt és hosszú idő után először 1977-ben mutatták be újra nagy kiállításokon. Ennek ezüstfehér színűnek kell lennie, halványkék, sárga, vagy krémszínű árnyalat nélkül. A lábak és a karmok világos hússzínűek. A szem színének a feketénél sötétbarna-feketének, a fehérnél pirosnak kell lennie.

E tekintélyes, mégis oly elegáns, érdekes fejpontokkal rendelkező baromfinál a vonzó külseje ellenére nem szabad elhallgatni, hogy csak rövid ideig kiállíthatóak teljes szépségükben. Mindemellett a minorkát a baromfiudvar „arisztokratájának” hívják, megfelelő kiállítási állapotban valóságos gyöngyszemek. Büszke tartása és finom alakja mellett figyelemreméltó a kiemelkedő tojástermelő képessége (évi 170-180 db), jó hústermelése, valamint az időjárással szembeni edzettsége, korai ivarérése és a csibék meglepő növekedési erélye.

Angliában és Németországban egymástól függetlenül alakították ki a tenyésztők a minorka kistermetű változatát 1910 körül. Angliában a bantam, Németországban pedig az aranyszínű német törpetojók is szerepet játszottak nemesítésében. A test méreteivel összevetve a díszes fejpontok feltűnően nagyok.

Általában egyszerű tarajú példányokat találunk, de a rózsataraj szintén elismert, Angliában mégsem elfogadott.

A füllebenyek szintén nagyok, mandula alakúak, vastagok és sima felszínűek, színük fehér, a sötétebb színű minorkánál a szem sötétbarna. A testmérettől eltekintve tulajdonságai megegyeznek a nagytestűnél leírtakkal.

Világszerte ennél a törpe fajtánál is a fekete a leggyakoribb, emellett fehér, egyszínű kék, borsárga, sávozott és gyöngyszürke minorkákat is tenyésztenek. A díszes elegáns megjelenésüknek köszönhetően a törpe minorkák keresettnek számítanak. Meglehetősen magasra képesek repülni, ezért legjobb őket zárt kifutóban tartani. Jó tojók, viszont ritkán kotlanak és akkor sem igazán megbízhatóak. Legjobb másik fajtával, vagy keltetőgéppel kikeltetni a tojásokat.

A magas taraj, a hosszú állebenyek és a nagy füllebenyek a fagyra érzékenyek.

Télidőben óvintézkedéseket kell megtenni, hogy megelőzzük a tollatlan bőrrétegek elfagyását, pl. kis vazelinolaj és olyan speciális itatók, amelyeknél az állebenyek nem nedvesedhetnek meg. A szaporodási időszakban a fehér füllebenyek zsugorodásra hajlamosak és kissé elbarnulhatnak.

Ez a fajta leginkább Angliában elterjedt, más országban nem nagyon tenyésztik. Ha megfelelőek a tartási körülmények, akkor nálunk sem jelent tartása és tenyésztése különösebb problémát.

Szénási Gábor

Újhartyán

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vád alatt az állatvédő "Hús áldozatai" mozgalom aktivistái

A hollandiai Boxtelben állatvédő aktivistákat tartóztattak le a múlt héten, miután elfoglaltak egy sertéstelepet. A tiltakozó akcióban, amely arra irányult, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedéseire, több mint száz aktivista vett részt.

Jelentősen drágulhat a tojás

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot - mondta a Magyar Nemzetnek Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Szarvasmarha-legeltetés a hüllők szolgálatában

A Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Peszéradacsi-rét természetvédelmi szempontból különösen nagy jelentőségű terület. A fajok védelme elsősorban élőhelyeik megőrzésével biztosítható. A gyepterületek kezelésének két alapvető módja a kaszálás és a legeltetés.

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Katonák és rendőrök segítenek az afrikai sertéspestis megfékezésében Vietnámban

Úgy tűnik, az afrikai sertéspestis Vietnámban is megállíthatatlan. Bár az utóbbi két hónapban nem érkezett hivatalos jelentés újabb kitörésekről, ez azonban nem a vírus terjedésének leállása, lelassulása miatt van, sokkal inkább a visszajelzések hiányosságának tudható be.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Nélkülözhetetlen szerepben a bivalyok

Bő 100 esztendővel ezelőtt még mintegy 150 ezer egyedből állt a magyarországi bivalypopuláció, a mezőgazdaság gépesítése azonban az állomány nagymértékű csökkenését eredményezte.