Back to top

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Az atka elleni védekezés komplex folyamat, és hogyha az ember kihagy egy fázist, számítson arra, hogy az atka elleni kezelése nem lesz sikeres. Lásd: Egy sikertelen varroairtás tanulságai című cikket.  Ahhoz a  cikkhez annyit tennék hozzá, hogy a „kudarc” felismerése után foganatosított

óvintézkedéseim megmentették ugyan a méheket és minden családom áttelelt, de kb. 20 százalékuk 2-3,5 keretnyi méhecskére csökkent (NB keretméret), harmaduk 7-7,5 keretnyin maradt, a többség pedig 5,5-6 kereten volt február végén. 

A varroa elleni védekezés terén tavasszal korlátozott a méhész lehetősége, hiszen a hamarosan várható hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát: szermaradvány keletkezhet a mézben, ami aztán a mézfogyasztó egészségére károsan hat. 

A timol használata viszont egy jó lehetőség. Bár inkább akácméz pörgetés után vagy nyáron kerül alkalmazásra, van, aki már tavasszal is alkalmazza.

A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atka szaglását és az nem találja meg a megfelelő méhlárvát, hogy abban szaporodhasson. Természetesen nem százszázalékos hatásfokkal érvényesül ez a mechanizmus, de arra jó, hogy korlátozzuk az atka szaporodását, amíg a következő sorozatkezelésre, oxálos tartós hordozó behelyezésére sor kerülhet.

A következő recept és módszer egy francia méhész könyvéből származik (Jean Riondet, La apiculture mois pas mois) és öt éven keresztül nekem jól bevált, kivéve tavaly, amikor meggondolatlanságból nem használtam, lásd a fent hivatkozott cikket.

Hozzávalók 60 lapkához (vagyis 60 családhoz- más családszámhoz arányosan kell meghatározni a mennyiséget:  60 db, 10x10x1 cm-esre szabott tűzőhab (virágosoknál kapható) –

én helyette 10x10 cm-es filcet használok (méteráruboltban kapható), mert szerintem a tűzőhab apró szemcséi belekerülhetnek a mézbe!

– 1 liter denaturált szesz, 1 kg timol kristály, 50-100ml-es fecskendő, megfelelő edény a keveréshez.

Családszám

Timol kristály gr

Denaturált szesz

60 család

1000 gr

1000 ml

30 család

500 gr

500 ml

10 család

165 gr

165 ml

A denaturált szeszben feloldjuk a timol kristályt, majd  30-30 millilitert adagolunk egy-egy filcbe vagy tűzőhabba. A filcekből/tűzőhabból hagyjuk elpárologni az alkoholt (naptól védett helyen!) – a helyiség hőmérsékletétől függően ez egy napot is igénybe vehet- majd a filceket jól záró dobozban tároljuk, míg belehelyezzük a kaptárakba.

Családonként egy filcet használunk fel úgy, hogy a filclapkát/tűzőhabot kettévágjuk és a fészekre két oldalt középtájon rátesszük. Ne lógassuk a keretek közé és ne tegyük a bejárat közelébe. Jó tudni, hogy alkalmazása rablást okozhat, Hordástalan időben fokozottan figyeljünk a használatára. A leginkább alkalmazható 10-25 Celsius fok között.

Figyelem: ha úgy döntünk, hogy akác előtt alkalmazzuk, a timolos lapkákat hordás beindulása előtt vegyük ki. Eddigi tapasztalataim szerint, ha bentfelejtettem, enyhén megérződött a repce vagy akácmézen.

Idővel ez az enyhe illat a mézben persze csökken, de inkább ne kockáztassuk mézünk minőségét. Pörgetés után a lapka visszahelyezhető. Ügyeljünk arra, hogy a kivételkor egy jól záró dobozban tároljuk, hogy a timol ne párologjon el. Visszzahelyezés esetén a bennlévő timol függvényében még hetekig kifejtheti hatását. Azt hogy  mennyi hatóanyag van még a lapkában úgy állapíthatjuk meg, hogy a súlyát egy kis konyhamérlegen összevetjük egy timollal át nem itatott filccel/tüzőhabbal.

A timollal kapcsolatban is érvényes, hogy megbízható helyről szerezzük be és helyesen tároljuk!

Timolos lapkák behelyezése a kaptárba a fészek fölé

Timol és denaturált szesz elegyítése

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az EU 120 millió euróra növeli a méhészeti ágazat támogatását

Az Európai Bizottság 120 millió eurót (38,6 milliárd forint) biztosít az Európai Unió méhészeti ágazatának támogatására a következő három év folyamán. A finanszírozás 12 millió eurós növekedést jelent a 2017-2019 közötti időszakra nyújtott összeghez képest - közölte az uniós bizottság.

Intenzív szúnyoggyérítés – 436 településen, százezer hektáron dolgoznak a héten

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg.

A poszméhekre is veszélyt jelent a varroa

A házi méhek közt is nagy gondot okozó varroa atkáról az Exeteri Egyetem tudósai kimutatták, hogy a vadonélő poszméhekre is veszélyt jelent. Ugyan maga a parazita nem telepszik meg ezeken a szőrös beporzókon, azonban az általa terjesztett vírus továbbterjed.

A pórul járt méhcsempész

12 méhcsaládot próbált meg Svájcba másodszor is bevinni személyautójában egy férfi. Miután nem vetette magát alá a vámvizsgálatnak és gyorsan továbbhajtott, a svájci vámosok kisebb autós üldözésbe kezdtek.

A tollazat az egészség tükre: húsgalambjaink vedlése

Vedlésen azt a folyamatot értjük, amikor a galambok régi tollaikat eldobják, újakra cserélik ki, és a folyamat során a test védőtakarója megújul. A tollak saját maguktól nem tudnak megújulni, az új tollakat a szervezetnek kell kitermelnie.

Esőjelző tehéncsorda – jobb mint a barométer?

A tehenek tényleg előre érzik a közelgő esőt? Vajon ezért fekszik le egy egész csorda? Mennyire igaz, ha igaz egyáltalán, és miért teszik ezt a tehenek?

A szúnyogoknak is jót tett a májusi arany, folytatódik a védekezés

Június második hetében biológiai és kémiai módszerrel egyaránt fellépnek az elszaporodott vérszívók ellen. Az előzetes tervek szerint 156 településen és kilenc budapesti kerületben permeteznek a szakemberek, összesen 70 ezer hektárnyi területet kezelnek.

Grandiózus méhkolónia a hálószobában

Egy házaspár Spanyolországban Pinos Puente városában, óriási, nyolcvanezer méhet számláló méhkast talált a hálószobájuk falában. A falból hallatszó folyamatos furcsa zúgás vezette el őket a meghökkentő felfedezéshez.

A méz ára

Miután az Aldi akciója heves vitát váltott ki a német méhészek között – az áruházlánc "csak" 4,99 Euróért értékesítette a félkilós hazai mézet-, a német méhészújság (Deutsches Bienenjournal) legújabb számában két cikket is szentel a méz árának, melyekben többek között a főállású méhészek megélhetési nehézségeiről, valamint a helyzet javításának két lehetőségéről értekezik.

Az élelmiszerbiztonság az állatnál kezdődik

Alapigazság, hogy csak egészséges állománnyal lehet biztonságos élelmiszert termelni. A nagyüzemekben, ahol az állatállomány koncentráltan található (tejtermelő szarvasmarha, sertés, baromfi), fejlett, számítógépes rendszerekre alapozott technológiákat alkalmaznak, amelyek idejében és megbízhatóan jelzik, ha az állomány valamelyik egyedének egészségi állapotával baj van.