Back to top

Integrált atkakezeléshez timol kristály

Az integrált atka elleni védekezés következő lehetősége (az első a téli zárókezelés!) tavasszal vagy nyár elején van. A timol használata az egyik legelterjedtebb és a bioméhészetben is engedélyezett - akár tavasszal. Hatásmechanizmusa: megzavarja az atkát a megfelelő fiasítás megtalálásában. A receptet és alkalmazását lásd a cikkben!

Az atka elleni védekezés komplex folyamat, és hogyha az ember kihagy egy fázist, számítson arra, hogy az atka elleni kezelése nem lesz sikeres. Lásd: Egy sikertelen varroairtás tanulságai című cikket.  Ahhoz a  cikkhez annyit tennék hozzá, hogy a „kudarc” felismerése után foganatosított

óvintézkedéseim megmentették ugyan a méheket és minden családom áttelelt, de kb. 20 százalékuk 2-3,5 keretnyi méhecskére csökkent (NB keretméret), harmaduk 7-7,5 keretnyin maradt, a többség pedig 5,5-6 kereten volt február végén. 

A varroa elleni védekezés terén tavasszal korlátozott a méhész lehetősége, hiszen a hamarosan várható hordás és pörgetés eleve kizárja az erősebb vegyszerek használatát: szermaradvány keletkezhet a mézben, ami aztán a mézfogyasztó egészségére károsan hat. 

A timol használata viszont egy jó lehetőség. Bár inkább akácméz pörgetés után vagy nyáron kerül alkalmazásra, van, aki már tavasszal is alkalmazza.

A timol hatásmechanizmusa: megzavarja az atka szaglását és az nem találja meg a megfelelő méhlárvát, hogy abban szaporodhasson. Természetesen nem százszázalékos hatásfokkal érvényesül ez a mechanizmus, de arra jó, hogy korlátozzuk az atka szaporodását, amíg a következő sorozatkezelésre, oxálos tartós hordozó behelyezésére sor kerülhet.

A következő recept és módszer egy francia méhész könyvéből származik (Jean Riondet, La apiculture mois pas mois) és öt éven keresztül nekem jól bevált, kivéve tavaly, amikor meggondolatlanságból nem használtam, lásd a fent hivatkozott cikket.

Hozzávalók 60 lapkához (vagyis 60 családhoz- más családszámhoz arányosan kell meghatározni a mennyiséget:  60 db, 10x10x1 cm-esre szabott tűzőhab (virágosoknál kapható) –

én helyette 10x10 cm-es filcet használok (méteráruboltban kapható), mert szerintem a tűzőhab apró szemcséi belekerülhetnek a mézbe!

– 1 liter denaturált szesz, 1 kg timol kristály, 50-100ml-es fecskendő, megfelelő edény a keveréshez.

Családszám

Timol kristály gr

Denaturált szesz

60 család

1000 gr

1000 ml

30 család

500 gr

500 ml

10 család

165 gr

165 ml

A denaturált szeszben feloldjuk a timol kristályt, majd  30-30 millilitert adagolunk egy-egy filcbe vagy tűzőhabba. A filcekből/tűzőhabból hagyjuk elpárologni az alkoholt (naptól védett helyen!) – a helyiség hőmérsékletétől függően ez egy napot is igénybe vehet- majd a filceket jól záró dobozban tároljuk, míg belehelyezzük a kaptárakba.

Családonként egy filcet használunk fel úgy, hogy a filclapkát/tűzőhabot kettévágjuk és a fészekre két oldalt középtájon rátesszük. Ne lógassuk a keretek közé és ne tegyük a bejárat közelébe. Jó tudni, hogy alkalmazása rablást okozhat, Hordástalan időben fokozottan figyeljünk a használatára. A leginkább alkalmazható 10-25 Celsius fok között.

Figyelem: ha úgy döntünk, hogy akác előtt alkalmazzuk, a timolos lapkákat hordás beindulása előtt vegyük ki. Eddigi tapasztalataim szerint, ha bentfelejtettem, enyhén megérződött a repce vagy akácmézen.

Idővel ez az enyhe illat a mézben persze csökken, de inkább ne kockáztassuk mézünk minőségét. Pörgetés után a lapka visszahelyezhető. Ügyeljünk arra, hogy a kivételkor egy jól záró dobozban tároljuk, hogy a timol ne párologjon el. Visszzahelyezés esetén a bennlévő timol függvényében még hetekig kifejtheti hatását. Azt hogy  mennyi hatóanyag van még a lapkában úgy állapíthatjuk meg, hogy a súlyát egy kis konyhamérlegen összevetjük egy timollal át nem itatott filccel/tüzőhabbal.

A timollal kapcsolatban is érvényes, hogy megbízható helyről szerezzük be és helyesen tároljuk!

Timolos lapkák behelyezése a kaptárba a fészek fölé

Timol és denaturált szesz elegyítése

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állatgyógyászat: középpontban az antibiotikum rezisztencia és a Brexit

Magyarországon üléseztek az Európai Unió állatgyógyászati készítmények engedélyezésével foglalkozó szakemberei.

Fagyasztott hússal jegelik a sertéspestis miatt elszállt árakat

Júliustól minden vágóhíd, hűtőház, feldolgozó cég köteles lesz minden egyes sertéshús tételét tesztelni afrikai sertéspestisre Kínában. Az eredmény? Aki tud, próbál szabadulni felhalmozott készleteitől, így egyelőre nem mutatkozik a termelés visszaesése az árakban.

Kis súlyúak hátrányban: születési súly szerepe a nyulaknál

Előző cikkekből megtudhattuk, mennyire lényeges, hogy egy nyúl elegendően nagy súllyal szülessen ahhoz, hogy életképes legyen, s a fészken belül megfelelő meleg helyet foglaljon el. E téren természetes körülmények között is végeztek vizsgálatokat.

Méhek, hajók, műrajok

A nálunk honos kárpáti méh nagyszerű tulajdonságait, elsősorban munkabírását, szívósságát és kezelhetőségét rég felismerték más régiók méhészei. Még a szovjet érába nyúlik vissza az a gyakorlat, hogy Kárpátaljáról – akkor még repülőgépeken (is) – ezerszámra szállították őket a birodalom keleti vidékeire.

Afrikai sertéspestis elleni vakcina a láthatáron

Csalétkek segítségével lehetne immunizálni az afrikai sertéspestis ellen a vaddisznókat – erről számolt be egy kutatócsoport egy állatorvosi tudományos lapban. A halálos kór elleni ígéretes vakcina nagy reményekkel kecsegteti a sertéságazatot.

A repce bizonytalan jövője

A repce a méhcsaládok számára remek virágpor- és nektárforrás. Ugyanakkor marcipánszerű íze miatt közkedvelt a méze is. A német méhészújság arról számol be, hogy a repce termésterülete a tavalyihoz képest 25%-al esett vissza. Ennek oka a repce termesztésének egyre nehezebb körülményei között keresendő: aszály/hidegbetörés, továbbá a pálmaolajból készült biodízel behozatali vámjának megszűnése.

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja. A Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.

Vadvirágos körút a méheknek

A kanadai Calgary város tanácsosai úgy döntöttek, hogy segítenek a méheknek és a darazsaknak, azzal hogy a beépítetlen területeken a hasznos rovarok számára egy vadvirágos körutat alakítanak ki. A kezdeményezés felkeltette az iskolák és a kutatók érdeklődését.

Egyre több a méhész

Németországban mintegy 50%-al nőtt a méhészek száma az utóbbi 10 évben. A trend más fejlett nyugati országokban is megfigyelhető. A méz árának ez csak akkor tehet jót, ha egyúttal növekszik a mézfogyasztás és a hamis mézeket sikerül visszaszorítani. Fontos lenne a kezdő méhészek szaktudásának növelése.

Egészséges állat – biztos piac

Az állategészségügy állott Hódmezővásárhelyen az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok juhágazati konferenciájának középpontjában. A hallgatóság soraiban ülő tanácsadók, illetve juhtartók részletes tájékoztatást kaptak az ágazat egészségügyi helyzetéről, de ami ennél is fontosabb az előadók nem csak felhívták a figyelmet az egészségügy fontosságára, hanem gyakorlati tanácsokkal is szolgáltak.