Back to top

Beemeltük az édesvízi haltenyésztést az Unió politikái közé

„Az Európai Parlament először szentel külön fejezetet a tengeri és édesvízi haltenyésztésnek. Ezzel mérföldkőhöz érkezett a magyar édesvízi haltenyésztés fejlesztése az Unióban” - jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő az uniós halászati politikáról szóló plenáris szavazást követően Brüsszelben.

A politikus hozzátette: „Végre az Európai Unió is kulcságazatként tekint az akvakultúrára, hiszen felvette a pénzalap elnevezésébe az ’akvakultúra’ szót, sőt külön nevesíti a magyar vidéknek fontos édesvízi haltenyésztést”.

Fotó: viniczai

A békés megyei képviselő emlékeztetett, hogy egy friss uniós tanulmány szerint az akvakultúra ágazatban a 2014-es évhez képest 2016-ra a bevételek megduplázódtak, s a foglalkoztatás is növekedett. A haltenyésztésnek továbbá komoly munkahelyteremtő képessége van a vidéken élő polgárok számára, ezért ide kell helyeznünk a hangsúlyt a halászati politikán belül. Az édesvízi haltenyésztés az élelmezésbiztonság megerősítésén és a vidéki foglalkoztató szerepén túl jelentős környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújt, hiszen hozzájárul a természeti környezet sokféleségéhez, az optimális vízkészlet gazdálkodáshoz, a tájkép formálásához és az árvíz elleni védekezéshez.

A poltikus rámutatott, hogy a parlamenti jelentés tervezetéhez 1028 képviselői módosító indítványt nyújtottak be a képviselők, ebből ő maga 114-et. Erdős kiemelte: „Komoly eredmény a magyar vidék, különösen a magyar haltenyésztők és horgászok számára, hogy 108 módosító indítványom bekerült a Parlament végső álláspontjába.”

Az EP felvette az új uniós halászati politika célkitűzései közé a fenntartható akvakultúra ágazat előmozdítását, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok piacainak és a feldolgozóiparnak a megerősítését. Sőt,

a tengeri akvakultúra mellett külön megemlítik az édesvízi ágazatot, továbbá a zárt haltenyésztős medencéket és a vízvisszaforgatós, recirkulált tógazdaságokat.

„Komoly eredmény, hogy az EP 10%-kal, folyó árakon számolva 7,74 milliárd euróra követeli megemelni a jelenlegi halászati uniós költségvetést, amely jelentős fordulat az Európai Bizottság eredeti, 4,5-os csökkentéséhez képest” - jelentette ki a politikus.

Erdős javaslata szerint az általános tilalomtól eltérően az uniós forrásból gazdaságok átadását lehet majd ösztönözni a fiatal halászok és haltenyésztők számára. Szintén siker, hogy a Parlament jelentése tiltja azon génmódosított halak tenyésztését, amelyek károsíthatják a természeti környezetet, ami összhangban áll a magyar Alaptörvényben lefektetett célokkal.

Az EP Halászati Bizottságának tagja komoly előrelépésnek nevezte, hogy az Európai Bizottság szándékával ellentétben az akvakultúra termelő és élelmiszeripari beruházások vissza nem térítendő támogatásainak megőrzése bekerült a Parlament szövegébe. Ezeket a direkt támogatásokat tehát a jövőben is lehet nyújtani a pályázó vállalkozásoknak.

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a jogszabály szövegét már az új Európai Parlament tárgyalja majd a Bizottsággal és a Tanáccsal.

Erdős Norbert európai parlamenti képviselő 2019. április 14-én (vasárnap) 11 órakor sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Fidesz Lendvay utcai székházában az akvakultúra ágazatban elért eredményekről. A sajtótájékoztatón a néppárti politikus mellett Németh István, a MAHAL elnöke is részt vesz.

Forrás: 
eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy farm, ami tisztítja a tengert

Szokatlan gazdaságot vezet egy amerikai anyuka: tengeri moszatot, kagylókat és osztrigát nevel, melyek nemcsak fenntartható élelmiszert szolgáltatnak, hanem hozzájárulnak a szennyezett vizek tisztulásához is.

Ők a világ legokosabb állatai

Bármennyire hihetetlennek is tűnik, egyes állatok felveszik velünk a versenyt, ha intelligenciáról, kiváló memóriáról vagy kreativitásról van szó.

Virágos kerti tavak

Egy tó nem csak dísze lehet a kertnek, hanem a növényzetével együtt egy kisebb ökoszisztémát hoz létre, és elősegíti a biológiai egyensúly kialakulását. Érdemes olyan növényeket választani, melyek megfelelnek klimatikus viszonyinknak és gyönyörködtetnek.

Víz-világtalálkozó lesz Budapesten

A szemünk láttára bontakozik ki a víz három drámája: a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz. És mindhárom súlyos gazdasági következményekkel jár - jelentette ki a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Középpontban a víztakarékos gazdálkodás - Országjáró körút indult

„Szárazság idején is eredményesen" címmel, telt házzal indult országjáró körútjára Herceghalmon a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) közös konferenciasorozata, amelynek témája a csapadékhiányos időszakban történő eredményes gazdálkodás - közölte a NAIK a Magyar Mezőgazdasággal.

Tovább hullik a májusi arany

A közmondásra utaló címben sugallt anyagi haszonnál sokkal többet jelent az elmúlt időszakban lehullott, szinte életmentő csapadék, melyből a következő napokban is bőven várható. A megfelelő csapadék után pedig a hét végére, bár csak mérsékleten, de a meleg is megérkezik.

Továbbra is várható eső

A számítások szerint a következő napokban is folytatódik a változékony, csapadékos időjárás. A jövő hét közepéig újabb jelentős mennyiségű csapadék érkezhet, melynek még bőven van helye talajban, amely télen nem tudott feltöltődni nedvességgel.

Rossz állapotban vannak folyóink

Elkészült az első, egész bolygóra kiterjedő elemzés a szabályozatlan vízfolyásokról, amely feltárja, hogy a folyók állapota súlyosan leromlott. A jelentés javaslatot tesz a még szabályozatlan folyók állapotának fenntartására, amit ki kell egészítenie a szabályozott folyók helyreállításának is - közölte a WWF Magyarország szerdán az MTI-vel.

Díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete

Az aszálymonitoring-hálózat a vízügyi ágazat által létrehozott újszerű, komplex vízhiány-előrejelző rendszer, amely májustól mindenki számára elérhető nyílt, ingyenes internetes felületen.

Agrárminiszter: vízjogi engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazd

Vízjogi létesítési engedély nélkül is díjmentesen öntözhetnek a gazdák a tavaszi szárazság okozta nehézségek mérséklése érdekében, a rendkívüli öntözési célú vízhasználat részeként - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán hétfőn.