Back to top

Nem lesz több vega burger

Európában is hódítanak a vegetáriánus és vegán ételek. Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága úgy döntött, hogy az eredetileg húsból készült ételek növényi megfelelőire nem lehet majd használni a "burger", "kolbász", "szalámi", stb. neveket.

Hétfőn fogadták el a 41. számú kompromisszumos módosító indítványt, mely széleskörű tiltakozást váltott ki az állatvédő szervezetekből és a növényi alapú ételek forgalmazóiból. A hússal kapcsolatos elnevezéseket eszerint ugyanis csak "ehető állati részekre" lehet majd használni.

A vegetáriánus és vegán termékek nem forgalmazhatók steak, kolbász, burger vagy hamburger néven, hasonlóan a növényi alapú italokhoz, melyeket nem lehet tej néven forgalomba hozni 2017 óta.

Eric Andrieu francia szocialista EU parlamenti képviselő elmondta, hogy nem a húslobby miatt született ez az eredmény, inkább a józan ész és a fogyasztók védelme áll mögötte.

"Úgy éreztük, hogy a steaknek csak a valódi steaket lehessen nevezni, és a növényi alapú termékek pedig kapjanak valamilyen új nevet."

A környezet- és állatvédők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vásárlók össze lennének zavarodna. Így az indok, amivel a döntést alátámasztották, megalapozatlan.

A szavazás előtt a nonprofit zöld szervezetek koalíciója (melynek tagja volt a Greenpeace és a Birdlife is) arra kérte az EP képviselőket, hogy szavazzanak a módosító indítvány ellen, mivel ez a fenntarthatóbb élelmiszerekkel és a vásárlók érdekeivel is szembe megy.

Az élelmiszeripari óriás Nestlé is a zöldek mellé állt ebben az ügyben, ugyanis egy nappal a nagy port kavaró szavazás után bejelentette, hogy 100 százalékig növényi alapú burgert hoz forgalomba - ez a vállalat eddigi legnagyobb dobása a húsmentes piacon.

És hogy milyen néven kerülhet majd forgalomba? Egy javaslat szerint a növényi alapú hamburgereket innentől "vega korongoknak" lehetne hívni...

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen a magyar juh- és kecskeágazat?

Jó állomány, jó genetika, jó reprodukciós technológia, jó tartástechnológia, jó takarmányozás – erre az öt dologra van szükség ahhoz, hogy a magyar juh- és kecskeágazat megfeleljen a mezőgazdaság előtt álló kihívásoknak. Így összegezték a szakemberek a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézete, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség közös tudományos konferenciáján elhangzottakat.

Miniszter: biztos a csúszás, a mértéke kérdéses

Már csak azon megy a vita, hogy egy vagy két év lesz-e az agrártámogatások átmeneti időszaka – jelentette ki Nagy István, aki szerint addig sem szabad a fejlesztésekkel leállni.

Az európai méhészek védelmében - Támogatott magyar javaslat Brüsszelben

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. november 18-i ülésén tizenhárom tagállam támogatta a méhészeti ágazat megerősítésére vonatkozó magyar javaslatokat.

Szereti ön a Bug Mac hamburgert és a lisztkukac-muffint?

Ha ön egy étteremben rovart találna a hamburgerében, akkor valószínűleg visszaküldené. Ám az egyik angol gazdaságban teljes mértékben csúszó-mászó rovarokból készült, szaftos harapnivalókat készítenek, és ráadásul azt állítják, hogy a marhahúsnál jobb az ízük.

Új növényegészségügyi szabályozást vezetnek be

A novemberben megjelenő uniós rendelet szerint bővül a nagy veszteséget okozó, idegenhonos károsítók terjesztésére képes, éppen ezért vizsgálatköteles termékek köre. December 14-től a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel és egyéb anyagokkal csak az a vállalkozó folytathat gazdasági tevékenységet, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában.

A Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása

A Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudomány Kara, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete konzorciumot hoztak létre, vezetője a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A konzorcium 2016. szeptember 30-án pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs hivatalhoz GINOP program keretében.

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

Ezt a gluténmentes gabonát érdemes gyakran enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.