0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Nem lesz több vega burger

Európában is hódítanak a vegetáriánus és vegán ételek. Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága úgy döntött, hogy az eredetileg húsból készült ételek növényi megfelelőire nem lehet majd használni a "burger", "kolbász", "szalámi", stb. neveket.

Hétfőn fogadták el a 41. számú kompromisszumos módosító indítványt, mely széleskörű tiltakozást váltott ki az állatvédő szervezetekből és a növényi alapú ételek forgalmazóiból. A hússal kapcsolatos elnevezéseket eszerint ugyanis csak „ehető állati részekre” lehet majd használni.

A vegetáriánus és vegán termékek nem forgalmazhatók steak, kolbász, burger vagy hamburger néven, hasonlóan a növényi alapú italokhoz, melyeket nem lehet tej néven forgalomba hozni 2017 óta.

Eric Andrieu francia szocialista EU parlamenti képviselő elmondta, hogy nem a húslobby miatt született ez az eredmény, inkább a józan ész és a fogyasztók védelme áll mögötte.

„Úgy éreztük, hogy a steaknek csak a valódi steaket lehessen nevezni, és a növényi alapú termékek pedig kapjanak valamilyen új nevet.”

A környezet- és állatvédők szerint nincs bizonyíték arra, hogy a vásárlók össze lennének zavarodna. Így az indok, amivel a döntést alátámasztották, megalapozatlan.

A szavazás előtt a nonprofit zöld szervezetek koalíciója (melynek tagja volt a Greenpeace és a Birdlife is) arra kérte az EP képviselőket, hogy szavazzanak a módosító indítvány ellen, mivel ez a fenntarthatóbb élelmiszerekkel és a vásárlók érdekeivel is szembe megy.

Az élelmiszeripari óriás Nestlé is a zöldek mellé állt ebben az ügyben, ugyanis egy nappal a nagy port kavaró szavazás után bejelentette, hogy 100 százalékig növényi alapú burgert hoz forgalomba – ez a vállalat eddigi legnagyobb dobása a húsmentes piacon.

És hogy milyen néven kerülhet majd forgalomba? Egy javaslat szerint a növényi alapú hamburgereket innentől „vega korongoknak” lehetne hívni…

Forrás: Euractiv.com