0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Óriási termőföldet vett Szaúd-Arábia

Mintegy 200 ezer hektárnyi ausztrál termőföldet és többek közt 40 ezer juhot vásárolt Szaúd-Arábia - a vételár egyelőre titok. A világ egyik leggazdagabb országának számító olaj-nagyhatalom egyre-másra fektet be mezőgazdasági projektekbe szerte a világon.

A Szaúdi Mezőgazdasági és Élőállat Befektetési Társaság (Saudi Agricultural & Livestock Investment Co.) mintegy 200 ezer hektárnyi termőföldet vásárolt Ausztráliában – számol be a Bloomberg. Az arab ország állami tulajdonú mezőgazdasági befektetési vállalata tudatosan igyekszik globális szintre fejleszteni tevékenységét.

A terület Ausztrália úgynevezett búzatermő övezetében van, amelyben a búzán kívül mára számos más alapnövényt is termesztenek. Az akvizícióval megvásárolt Baladjie Pty Ltd. egyúttal 40 ezer merino juhot is magába foglal.

Matthew Jansen, a Szaúdi Mezőgazdasági és Élőállat Befektetési Társaság ügyvezetője a döntésről elmondta: mindez egy nagyon komoly lépés abban a folyamatban, amelynek során globális szerepre tör a befektetési társaság. A cégvezető ugyanakkor nem kívánta elárulni, hogy mennyibe került az akvizíció.

A Szaúdi Mezőgazdasági és Élőállat Befektetési Társaság, amelyet az arab ország tart fenn különféle mezőgazdasági projektekbe fektet be. Ezek között állattartás, valamint búza-, kukorica-, és árpatermesztés is van.

A világ egyik legsivatagosabb országának számító Szaúd-Arábia élelmiszerellátásának túlnyomó részét importból fedezi, ezért a világ minden részén igyekszik saját pozíciókat is kiépíteni az élelmiszertermelésben.

Az olajkitermeléséből és -feldolgozásából, fegyvergyártásából és egyéb tevékenységeiből származó jövedelem révén kifejezetten gazdag országnak ehhez a tőkéje is megvan. A Szaúdi Mezőgazdasági és Élőállat Befektetési Társaság tavaly Ukrajnában vásárolt termőföldet és szerzett érdekeltségeket vetőmag-termelésben, valamint agrárlogisztikában. 2018-ban nem ez volt az egyetlen befektetésük, hiszen ebben az évben szereztek 33 százalékos részesedést a brazil marhahús-termelő Minerva vállalatban is.

Forrás: bloomberg.com