Back to top

Újabb parazita állhat a növényvédelem szolgálatába

Az őszi sereghernyó Afrikában 200 millió ember élelmiszerbiztonságát veszélyezteti, és nemrég Ázsiában is felbukkant. Azonban egy apró parazitoid darázs, a Telenomus remus a sarkában van ennek a falánk kártevőnek: már öt helyről is előkerült Afrikában.

Dr Marc Kenis, a Kockázatelemző és Inváziós Ökológiai Intézet vezetője a svájci CABI Központban egy hét ország tudósaiból álló csoporttal vizsgálta a Telenomus remus parazitoid darazsat, és megállapították, hogy remek lehetőség a biológiai védekezésre Afrikában az őszi sereghernyóval szemben.

A Telenomus remus
A Telenomus remus
Fotó: CABI

A tudósok már meg is erősítették, hogy a parazita jelen van Beninben, Elefántcsontparton, Kenyában, Nigériában és Dél-Afrikában. Ehhez DNS analízist és morfológiai megfigyeléseket végeztek a CABI Eghamban található laborjaiban és a londoni Természettudományi Múzeumban. Javaslatuk alapján

be kellene venni ezt a fajt a biológiai védekezésbe oly módon, hogy az amerikai kontinensről lárvaállapotú példányokat hoznak be.

Az őszi sereghernyó Afrikában 12 országban okoz gondot, és akár 20,6 millió tonnás terméskiesést is képes okozni éves szinten.

Kenis elmondta: „A rovarirtószerek gyakori és széleskörű alkalmazása nem fenntartható hosszútávon, emellett növeli az élelmiszerek előállítási költségét, negatív hatással van a biodiverzitásra, a környezetre, illetve a termesztőkre, valamint a fogyasztókra nézve is egészségügyi kockázatokat rejt. A biológiai védekezés lehetőséget ad arra, hogy gazdasági és környezetvédelmi szempontból is biztonságosabb megoldást alkalmazzanak a szintetikus vegyszerekkel szemben, melyeket jelenleg használnak az őszi sereghernyó ellen.”

„Ennek következtében számos biológiai védekezést is megvizsgálunk, beleértve a Telenomus remust, ami az őszi sereghernyó petéit parazitálja Amerikában, ahol szintén egyre gyakrabban használják az említett darázsfajt a biológiai védekezésnél.”

„Nagyon fontos, hogy visszafogjuk a veszélyes szintetikus vegyszerek használatát, és kifejlesszünk, valamint elterjesszünk egy bizonyítottan hatásos és fenntartható technológiát az sereghernyó ellen.”

Fotó: Ernani Zimmermann/Wikimedia Commons
A kutatók hangsúlyozzák, hogy egyelőre nem tudni, hogy és mikor érkezett a Telenomus remus Afrikában, de véleményük szerint az őszi sereghernyó megjelenése előtt már megjelent. Ezt egy Kenyában, 1988-ban gyűjtött példány igazolja. Valószínűleg továbbra is észrevétlen maradhatott volna, miközben más fajokon élősködik, mivel a felnőttek igen aprók, és morfológiai szempontból nehéz megkülönböztetni más fajoktól.”

Kenis hozzátette, hogy

„Latin Amerikában a Telenomus remus kiengedése kukoricaföldeken 80-100 százalékos parazitáltságot eredményez, ami teljesen kontroll alatt tartja az őszi sereghernyó populációját.”

„A legfőbb kihívás a parazitoid elterjesztésében, hogy olyan terméket hozzanak létre, amit az afrikai gazdák is megengedhetnek maguknak. A természetes gazdaállatok tenyésztése igen költséges, azonban ki lehet fejleszteni mesterséges gazdákat is.”

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelmi előrejelzés – Minden elképzelhető betegség fertőz

A betegségek és a kártevők egyaránt kedvező feltételeket találnak a fertőzésre, sok gyümölcsnél azonban a szüret miatt most nem védekezhetünk, legföljebb a késői fajtákon, nagyon rövid várakozási idejű szerekkel. Szőlőben is minden elképzelhető betegség fertőz, a zöldmunkák elvégzése nagyban segíti a hatékony növényvédelmet.

Melegedő, nagyrészt száraz idő segíti a mezőgazdasági munkákat

Sokfelé átnedvesedtek a talajok a múlt hét második felében, de a csapadék záporos, zivataros jellegéből adódóan továbbra is maradtak igen száraz területek az országban. A hűvös idő után a héten eleinte csak kis mértékben, majd a hét második felében határozottabban melegszik az idő, amire az érésben lévő gyümölcsöknek és a kapás növényeknek egyaránt nagy szüksége van.

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Búza Egyiptomba, disznóhús Kínába

A Vajdaságban jól tűrik a nyári meleget a tavasszal elvetett haszonnövények, a legnagyobb területen termesztett kukorica és szója már virágzik. A májusban és júniusban jegyzett 250–300 milliméter csapadéknak köszönhetően úgy néz ki, egyelőre nem lesz gond a növényzettel, nedvesség a földben van elegendő.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

A tojáshéj csodákra képes a kertben 

Ha tojást használunk a konyhában, semmiképp ne dobjuk ki a héját! Inkább törjük össze, és vigyük ki a kertünkbe, mert nem csak a talajt táplálja, de még a kártevőket is elűzi.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Génszerkesztés: elkerülhetetlen a szemléletváltás?

Fontos elválasztani a CRISPR és a GMO témáját, de mindkét terület kutatására szükség van Európában – vélekedett lapunknak adott interjújában Louise Fresco. A Wageningen University & Research professzora és az intézmény igazgatóságának elnöke szerint éppen a kockázatok mérséklésének igénye teszi indokolttá a kutatásokat, és még a réspiacok kiszolgálása sem indokolja a teljes szigor fenntartását.

Jövő héttől mindenhol lesz hazai görögdinnye

A jövő hét elején már az egész országban elérhető lesz a hazai, minőségi, friss görögdinnye – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. A magyar dinnyetermesztők igazodtak a vevői igényekhez és a klimatikus változásokhoz: még szeptember közepén is lesz friss dinnye a piacon, illetve például magszegény és mini dinnyék színesítik a kínálatot.