0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Debütál az Agrár Szakma Sztár Fesztivál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2019. április 15-16. között első alkalommal rendezi meg Agrár Szakma Sztár Fesztivált. A rendezvényen húsz szakképesítés közül nyolc tanulói versenyének döntőjére kerül sor. A NAK és az iparkamara 2020-ban már közösen tartja meg a Szakma Sztár Fesztivált.

A szakmai tanulmányi versenyek megrendezésének célja a szakképzés népszerűsítése, a pályaorientáció segítése, a szakmák társadalmi presztízsének erősítése, a kiemelkedő oktató-nevelő tevékenység ösztönzése. A korábbi gyakorlat szerint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyeket (OSZTV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója Versenyeket (SZKTV) egy-egy iskolában – úgynevezett versenyszervező intézményben – tartották. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) részéről először 2017-ben fogalmazódott meg az az igény, hogy

az agrárszakképzések is jelenjenek meg a nagyközönség előtt úgy, hogy a verseny nyilvánossá tételével az általános iskolai tanulók és más érdeklődők is belelássanak a szakmai sajátosságokba.

Ennek érdekében a NAK első alkalommal 2018-ban csatlakozott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hagyományosan megrendezett Szakma Sztár Fesztiváljához, ahol az MKIK által szervezett tanulmányi versenyek döntőit tartották. Ez az év még csak az ismerkedésről szólt, így a tavalyi fesztiválon a kamara négy agrár-szakképesítést (édesipari termékgyártó, pék, erdészeti szakmunkás, virágkötő és virágkereskedő) „foglalkoztató-szigeteken” népszerűsített.

A NAK és az MKIK között 2018. december 18-án aláírt megállapodás értelmében – a szakképzés területén folytatott tevékenységeik megerősítéséért – a két szervezet a 2019-es Szakma Sztár Fesztiváljaik megrendezésében együttműködik, és saját eseményeiken megjelenési lehetőséget is biztosítanak a másik fél részére. Így az MKIK március 12-14. közötti fesztiválján a NAK saját standján hívta fel a figyelmet az agrárszakmákra.

Az idei Agrár Szakma Sztár Fesztivált – az országos szakmai versenyek döntőit nyolc szakmában, valamint az ehhez kapcsolódó ünnepélyes díjátadót – a NAK az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával 2019. április 15-16. között első alkalommal rendezi meg a Hungexpo területén. A 2018/2019. tanévben az OSZTV keretében kilenc, az SZKTV keretében tizenegy szakképesítésben versenyeznek a tanulók.

A versenyekre összesen 688 tanuló (OSZTV-kre 385, SZKTV-kre 303) nevezett be. A fesztiválon a húsz szakképesítés közül nyolc döntőjének lebonyolítására kerül sor

(OSZTV – élelmiszeripari analitikus technikus; élelmiszeripari technikus; földmérő, földügyi és térinformatikai technikus; parképítő és -fenntartó technikus; SZKTV – édesipari termékgyártó; húsipari termékgyártó, pék; virágkötő és virágkereskedő).

Egyidejűleg mind a húsz agrár-szakképesítésből tartanak bemutatókat, továbbá a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy a „foglalkoztató-szigeteken” kipróbálják az egyes szakmákat. Ízelítő a programokból: motorfűrész szerelés; erdészeti mérőműszerek bemutatása; szántóföldi GPS bemutatója; „farmudvaros játék, távirányítós munkagépekkel, berendezett pályán; állatgyógyászati segédeszközök bemutatója/kipróbálása; kisállat-simogató (bárány, csirke); virágkötészeti kézműves foglalkozás, húsvéti asztalidísz-készítés; tejfeldolgozás bemutatása; tojásfa-készítés, traktorbemutató; precíziós technológia bemutatása; szakmatörténeti kiállítás; környezetvédelmi kísérletek; kamarai kiállítás, VR-játékok, kvíz; agrártémájú szabadulószoba; sütő és édesipari termékek készítése.

Az eseményt a NAK az MKIK-val együttműködve, a Szakma Sztár Fesztivál-brand kommunikációjának és arculati elemeinek felhasználásával bonyolítja le, elősegítve ezzel a 2020-as együttes országos tanulmányi versenyek megvalósítását.

A két kamara ugyanis 2020-ban már közösen kívánja megrendezni az OSZTV-k döntőjét fesztiválkeretek között.

Forrás: NAK sajtóközlemény