Back to top

A légszennyezettség mentális betegségeket okozhat?

Egy Angliában folytatott kutatás szerint minél nagyobb légszennyezettségnek van kitéve valaki, annál nagyobb nála a pszichózis megjelenésének esélye.

A JAMA Psychiatry szaklapban publikált tanulmányból kiderül, hogy a kutatásban 2063 brit tinédzser vett részt, akiknek születésüktől fogva 18 éves korukig figyelték az egészségét. A kamaszok majdnem egyharmada állította, hogy 12 éves kora óta volt már legalább egy pszichotikus élménye, kezdve az enyhe paranoiás érzettől, egészen a súlyos tünetekig, amikor a beteg teljesen elveszíti kapcsolatát a valósággal. Ilyenkor olyan dolgokat hall vagy lát, amit a körülötte lévők nem.

A kutatók megvizsgálták azoknak a helyeknek a légszennyezettségét, ahol a kamaszok legtöbb idejüket töltötték – ez az otthonuk, az iskolájuk vagy a munkahelyük.

Megállapították, hogy azoknak a tinédzsereknek, akik a leginkább légszennyezett területen éltek 27-72 százalékkal nagyobb volt az esélye a pszichotikus megbetegedésekre, mint azoknak, akik kevésbé szennyezett helyen tartózkodtak.

A mértéket a szennyező anyagok típusa és mennyisége is befolyásolja. Azoknak, akik két káros anyag hatásának voltak kitéve – mint például: nitrogén dioxid és nitrogén oxidok –, 60 százalék volt az esélye a pszichotikus élmények megtapasztalására.

Az eredmények szerint a mentális megbetegedés lehetősége fokozatosan nőtt a vidéktől kezdve, a külvároson át a (bel)városig. Azoknak a fiataloknak, akik városi környezetben élnek 94 százalékkal nagyobb eséllyel lehet pszichózisa, mint a vidéken élőknek.

A kutatás kiterjedt a család pszichiátriai hátterére, az anyai pszichózisra, a társadalmi és gazdasági helyzetre, a szomszédság szociális jellemzőire és más tényezőkre is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez egy megfigyelésen alapuló kutatás volt, ami rámutat bizonyos összefüggésekre, de nem bizonyítja az ok-okozatiságot.

„Ebből az egy tanulmányból nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a légszennyezettség pszichózist okoz.” - mondta az egyik szerző, Dr. Helen L. Fisher, aki a King`s College London kutató pszichológusa. „A tanulmány csak azt mondja ki, hogy ez a két dolog gyakran együtt fordul elő.” - tette hozzá Helen.

Forrás: 
nytimes.com/cnn.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhlegelő a buszvárók tetején

A hollandiai Utrecht városában több száz buszváró fülkék tetejét telepítették be nektártermelő növényekkel a méhek számára. Az összesen 316 létesítmény tetejét zömmel varjúhájjal ültették be. A zöldtetők nemcsak a mézelő és poszméhek számára nyújtanak élelemforrást, hanem a finom szállópor-szemcséket is megkötik és az esővizet is fölfogják.

Olcsó laborhús két éven belül

Hat évvel ezelőtt mutatták be a laborhúst, akkor még egy hamburgernyi, szaftos műhús 80 millió forintba került. Egy holland start-up 2021-re szeretné elérni hogy ipari mennyiségben és olcsón gyárthasson laborhúst.

A teafilter második élete

Teázás után az elhasznált teafiltert általában automatikusan a konyhai szemetesbe dobjuk. Pedig a teának számos jótékony hatása van, és olyan területeken is használhatjuk, amire nem is gondolnánk. Ezért kár azonnal a szemétben végeznie.

Nem csak a genetikán és a takarmányon múlik a tej minősége

A jó genetikai állomány és a kiváló minőségű takarmány mellett még egy dolog befolyásolja azt, milyen minőségű tejet ad a tehén. Ez pedig az állat emésztőrendszerében élő mikrobióta közösség összetétele. A kutatók pedig arra is rájöttek, hogy melyek azok az apró élőlények melyeknek segítségével a legjobb tej termelhető.

Az alma magja mérgező?

Az alma nagyon egészséges, de egy dologra fontos odafigyelnünk, hogy tényleg csak a hasznos oldalát élvezzük ennek az ízletes gyümölcsnek: kerüljük a magját.

Bálnaszobrok figyelmeztetnek a hulladékproblémára Budapesten

A Greenpeace életnagyságú, hulladékokból kiemelkedő bálnaszobrokkal hívja fel a figyelmet a Kossuth téren, a Parlament előtt a műanyagszennyezés mindenkit érintő problémájára.

Együnk több meggyet

Magyarország nagyhatalomnak számít a meggytermelésében, a rendkívül egészséges gyümölcs fogyasztása ugyanakkor alacsony, ennek megváltoztatását célozza az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) "Ez most nagyon meggy!" szlogennel indított, meggyfogyasztást ösztönző kampánya.

Minimális a halastavak mikroműanyag-szennyezettsége

Magyar kutatók nemzetközi szinten is egyedülálló vizsgálataiból kiderült, hogy nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági haltermelést szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a Laboratorium.hu által közzétett kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy a legtöbb felszíni vízforráshoz képest a halastavak mikroműanyag-szennyezettsége minimális.

A levendula világa

Pompás levendulabokrok manapság mind gyakrabban tündökölnek kertjeinkben, sőt, a közterületek szépítése céljából is ültetik őket, kedvelt díszítőelemek. A levendula régóta ismert, hatásos gyógynövény is. Sokszínűségét fokozza, hogy fűszerként is használatos, a mediterrán vidékeken fűszerkeverékek, valamint csokoládés desszertek alkotóeleme.

Kiapadt folyó

Hópárduc után hőpárduc, de legalább nem csíp meg a kullancs – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.