0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A légszennyezettség mentális betegségeket okozhat?

Egy Angliában folytatott kutatás szerint minél nagyobb légszennyezettségnek van kitéve valaki, annál nagyobb nála a pszichózis megjelenésének esélye.

A JAMA Psychiatry szaklapban publikált tanulmányból kiderül, hogy a kutatásban 2063 brit tinédzser vett részt, akiknek születésüktől fogva 18 éves korukig figyelték az egészségét. A kamaszok majdnem egyharmada állította, hogy 12 éves kora óta volt már legalább egy pszichotikus élménye, kezdve az enyhe paranoiás érzettől, egészen a súlyos tünetekig, amikor a beteg teljesen elveszíti kapcsolatát a valósággal. Ilyenkor olyan dolgokat hall vagy lát, amit a körülötte lévők nem.

A kutatók megvizsgálták azoknak a helyeknek a légszennyezettségét, ahol a kamaszok legtöbb idejüket töltötték – ez az otthonuk, az iskolájuk vagy a munkahelyük.

Megállapították, hogy azoknak a tinédzsereknek, akik a leginkább légszennyezett területen éltek 27-72 százalékkal nagyobb volt az esélye a pszichotikus megbetegedésekre, mint azoknak, akik kevésbé szennyezett helyen tartózkodtak.

A mértéket a szennyező anyagok típusa és mennyisége is befolyásolja. Azoknak, akik két káros anyag hatásának voltak kitéve – mint például: nitrogén dioxid és nitrogén oxidok –, 60 százalék volt az esélye a pszichotikus élmények megtapasztalására.

Az eredmények szerint a mentális megbetegedés lehetősége fokozatosan nőtt a vidéktől kezdve, a külvároson át a (bel)városig. Azoknak a fiataloknak, akik városi környezetben élnek 94 százalékkal nagyobb eséllyel lehet pszichózisa, mint a vidéken élőknek.

A kutatás kiterjedt a család pszichiátriai hátterére, az anyai pszichózisra, a társadalmi és gazdasági helyzetre, a szomszédság szociális jellemzőire és más tényezőkre is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez egy megfigyelésen alapuló kutatás volt, ami rámutat bizonyos összefüggésekre, de nem bizonyítja az ok-okozatiságot.

„Ebből az egy tanulmányból nem vonhatjuk le azt a következtetést, hogy a légszennyezettség pszichózist okoz.” – mondta az egyik szerző, Dr. Helen L. Fisher, aki a King`s College London kutató pszichológusa. „A tanulmány csak azt mondja ki, hogy ez a két dolog gyakran együtt fordul elő.” – tette hozzá Helen.

Forrás: nytimes.com/cnn.com