Back to top

Mezőgazdasági gépésztechnikus-jelöltek csapnak össze Vépen

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója, az ország legjobb leendő szakemberei mérik össze tudásukat és ügyességüket a hétfőn kezdődött, és két napon át tartó Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjén, Vépen, AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Fotó: Pap Edina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett eseményt az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

Az országos döntő ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, a technológiai fejlődés mellett a generációváltásra is szükség van. Hangsúlyozta, hogy a jövő mezőgazdasága gépesítés, sőt precíziós gazdálkodás, automatizálás és robottechnika nélkül elképzelhetetlen.

Ám az új, korszerű technológiák működtetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség.

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Fotó: Pap Edina
A mezőgazdaság jövője a mezőgazdasági szakképzésben tanuló fiatalok kezében van, akik rutinosan kezelik az okoseszközöket, beleszülettek a modern technológiák világába. Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy mindaz, aki ma mezőgazdasági gépésznek tanul, jó szakmát választott, és akár technikusként, akár magasabb szintű végzettséget szerezve mérnökként dolgozik majd az ágazatban, felívelő szakmai életpálya áll előtte. Így minden versenyző, aki a mostani döntőben indul, nyer, bármilyen helyezést is érjen el. Az Agrárminisztérium mindent megtesz azért, hogy a mezőgazdaság művelése újra népszerűvé váljon, és minél több fiatal válassza ezt a szakmát.

Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Fotó: Pap Edina
Hollósi Éva, az AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény rendszeresen megszervezi a mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányverseny döntőjét azonban most első ízben tarják Vépen. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat, így amíg a tanulók versenyeznek, a pedagógusok szakmai továbbképzésen, gépbemutatón és gyárlátogatáson vesznek részt

Az igazgató asszonytól megtudtuk, hogy a vépi szakiskola kilenc végzős gépésztechnikus diákja közül egy versenyez a mostani döntőben. A döntő hétfő délutáni elméleti szóbeli számonkéréssel vette kezdetét, amin mezőgazdasági erő- és munkagépek, mezőgazdasági és gazdálkodási ismeretekből adnak számot tudásukról a versenyzők. A keddi gyakorlati versenyrészben fémmegmunkálás, erő- és munkagépkapcsolatok, munkagépek beállítása, illetve szántás lesz a feladat.

Szerda délelőtt pedig kiderül, hogy ki Magyarországon a legképzettebb és legügyesebb mezőgépész-technikus jelölt. Az eredményről mi is beszámolunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kubota-Buhler együttműködés traktorfejlesztésre

A Kubota, amely a világ harmadik legnagyobb multinacionális mezőgépipari konszernje, megállapodást kötött, a 80 százalékban az orosz Rosztszelmas tulajdonában lévő Buhler Industries Inc. kanadai vállalkozással.

A biotermelés a dánok jövőképe

A statisztikák szerint Dánia az egyik legnagyobb bioélelmiszer fogyasztó Európában. A dán statisztikai hivatal adatai azt mutatják, hogy 2018-ban a kiskereskedelemben az összes bioélelmiszer-értékesítés új rekordot ért el, ami 1,73 milliárd eurónak felel meg. Ez a tendencia jelenik meg a 2050-ig meghatározott jövőképükben is.

Iskola a homokbuckák között

A találó címet az ásotthalmi iskola egyik kiadványából kölcsönöztem. Ahogyan Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatónője megjegyezte: akinek belement a homok a cipőjébe, az örökre itt marad.

A precíz munka pénzben is megtérül

„Hektáronként akár 10-30 ezer forint profit különbség is elérhető a hagyományos és a precíziós gazdálkodás között”- hangzott el a Magtár Kft. és a az Agro Aim Hungária Kft. által Szolnokon szervezett első közös konferencián. Az előadók által legtöbbet hangoztatott kulcsszavak a tudatosabb gazdálkodás, a tervezhetőség, a hatékonyság növelése, és legfőképp a profit voltak.

Tovább bővült a mezőgéppiac az első negyedévben

Az előző évek értékesítési rekordjai után tovább bővült a mezőgéppiac: Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 37,4 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első negyedévében, ami 17 százalékos növekedés éves összevetésben – derült ki a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (NAIK-AKI) összesítéséből.

Nyáron népszerű az egyszerűsített foglalkoztatás

Ilyen jogviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka, ami alkalmi munka keretében létesíthető. Az egyszerűsített foglalkoztatás kedvező adózással és egyszerű adminisztrációval jár.

Tejporgyár épülhet Hajdúnánáson

Kínai forrásból felépülő tejporgyár lehet az első konkrét eredménye annak a stratégiai együttműködési megállapodásnak, amelyet szerdán írt alá a Debreceni Egyetem (DE) rektora és a Morgan Star Group elnöke.

Villámárvizek kezelésére készült magyar okostelefon-alkalmazás

Villámárvizek elleni védekezést segítő okostelefon-alkalmazást fejlesztett ki a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) a Technokrats Kft. közreműködésével - tájékoztatta a vízügyi igazgatóság az MTI-t.

Digitális infrastruktúra térkép készül

A magyar mezőgazdaság versenyképességének alapvető feltétele a mezőgazdaság modernizációja – mondta Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szervezésében megrendezett, a „Digitalizációs eszközök a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában” című műhelynapon.

Egyre népszerűbbek az iskolakertek

Felbecsülhetetlen szerepe van az iskolakerteknek és az azokat vezető pedagógusoknak a felnövekvő generáció környezeti nevelésében - jelentette ki László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kertészeti eszközátadó ünnepségén, szerdán.