Back to top

Mezőgazdasági gépésztechnikus-jelöltek csapnak össze Vépen

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója, az ország legjobb leendő szakemberei mérik össze tudásukat és ügyességüket a hétfőn kezdődött, és két napon át tartó Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjén, Vépen, AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Farkas Sándor: Az új, korszerű technológiák működtetetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség
Fotó: Pap Edina
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett eseményt az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja.

Az országos döntő ünnepélyes megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy korszakváltás zajlik a magyar agráriumban, a technológiai fejlődés mellett a generációváltásra is szükség van. Hangsúlyozta, hogy a jövő mezőgazdasága gépesítés, sőt precíziós gazdálkodás, automatizálás és robottechnika nélkül elképzelhetetlen.

Ám az új, korszerű technológiák működtetéséhez magasan képzett, szakmájuk iránt elhivatott szakemberekre van szükség.

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója versenyez az országos döntőben
Fotó: Pap Edina
A mezőgazdaság jövője a mezőgazdasági szakképzésben tanuló fiatalok kezében van, akik rutinosan kezelik az okoseszközöket, beleszülettek a modern technológiák világába. Farkas Sándor hangsúlyozta, hogy mindaz, aki ma mezőgazdasági gépésznek tanul, jó szakmát választott, és akár technikusként, akár magasabb szintű végzettséget szerezve mérnökként dolgozik majd az ágazatban, felívelő szakmai életpálya áll előtte. Így minden versenyző, aki a mostani döntőben indul, nyer, bármilyen helyezést is érjen el. Az Agrárminisztérium mindent megtesz azért, hogy a mezőgazdaság művelése újra népszerűvé váljon, és minél több fiatal válassza ezt a szakmát.

Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Hollósi Éva: Nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat
Fotó: Pap Edina
Hollósi Éva, az AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény rendszeresen megszervezi a mezőgazdasági gépész szakma kiváló tanulója versenyt, az Országos Szakmai Tanulmányverseny döntőjét azonban most első ízben tarják Vépen. Hangsúlyozta, hogy nemcsak a diákoknak, hanem a szakoktatóknak is ismerniük kell a modern technikákat, így amíg a tanulók versenyeznek, a pedagógusok szakmai továbbképzésen, gépbemutatón és gyárlátogatáson vesznek részt

Az igazgató asszonytól megtudtuk, hogy a vépi szakiskola kilenc végzős gépésztechnikus diákja közül egy versenyez a mostani döntőben. A döntő hétfő délutáni elméleti szóbeli számonkéréssel vette kezdetét, amin mezőgazdasági erő- és munkagépek, mezőgazdasági és gazdálkodási ismeretekből adnak számot tudásukról a versenyzők. A keddi gyakorlati versenyrészben fémmegmunkálás, erő- és munkagépkapcsolatok, munkagépek beállítása, illetve szántás lesz a feladat.

Szerda délelőtt pedig kiderül, hogy ki Magyarországon a legképzettebb és legügyesebb mezőgépész-technikus jelölt. Az eredményről mi is beszámolunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új külpiaci távlatokat nyithat a magyar agrárdigitalizáció

Az Agrárminisztérium kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Saját paradicsom a teraszon – lépésről lépésre

Paradicsomot termeszteni nem olyan nehéz, mint amilyen nehéznek gondoljuk. Nézzük meg, hogyan lehet természetes anyagokat használva, ízletes paradicsomot házilag termeszteni, akár az erkélyen vagy a teraszon is.

A természet és a munka szeretetére nevel

Iskolakerti műhelynapot szervezett pénteken a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és az Iskolakertekért Alapítvány. A szervezet minden évben más-már térségben rendezi meg programját, amelyen a környékbeli iskolák megismerhetik egymás kertműveléssel kapcsolatos oktató, nevelő munkáját.

Robottraktor Japánból - videó

A G20 szervezetben részt vevő országok mezőgazdasági miniszterei számára mutatott be egy robottraktort a múlt héten a japán Iseki cég. A munkagép nem igényel üzemeltetőt, és megfelelően reagál az akadályokra.

A vállalkozások több mint negyede mezőgazdasági cég

A magyarországi vállalkozások 27 százaléka a mezőgazdaságban tevékenykedett 2018-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) regisztrált gazdasági szervezeteket összegző adataiból.

Magyarország hozzájárul a fejlődő országok élelmezésbiztonságának megteremtéséhez

A családi gazdaságok erősítése, az élelmezésbiztonság és a táplálkozás kérdései, valamint a klímaváltozás problémaköre is napirendre került az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO), valamint az Agrárminisztérium közös konferenciáján.

Kevesebb az élőmunka, több a tej

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (NAIK MGI), illetve jogelődei a magyar mezőgazdaságot 1869 óta szolgáló kutatóintézet, mely az agrárium gépesítését elősegítő műszaki-technológiai kutatással, fejlesztéssel és tudományos tevékenységgel foglalkozik. Fennállásának 150 éves fennállása jubileumát konferenciákkal is ünneplik.

A nagyfehér és a lapály a XXI. században

Hogyan válik sertéskutatóvá manapság egy friss diplomás Magyarországon? Milyen végzettség szükséges ehhez az izgalmas, nem mindennapi hivatáshoz? A többi között ezt kérdeztük Balogh Esztertől, a herceghalmi Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet munkatársától.

Már hamisítják

Januárban vezette be a dísznövény- forgalmazásban világszerte használt CC-kocsik új, rádiófrekvenciás jeladóval (RFID) ellátott jelölőcímkéjét a fejlesztő és a bérleti rendszert működtető dán Container Centralen, éppen a hamisítások megelőzése érdekében.

Júniusban a likőrkészítés lesz a tananyag a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt!” ingyenes szakmai programsorozata tovább folytatódik: júniusban a likőrkészítés témakörében mélyedhetnek el a kamarai tagok.