Back to top

Távvezérlésű kutyaház a Construmán

Hogy milyen a XXI. század ház körül élő állatainak elhelyezése, arra jó példát láthattunk egy kutyaházakat gyártó magyar cég standjánál az idei Construmán. Ezeket a termékeket már nemigen nevezhetnénk kutyaólaknak, hiszen hátterükben komoly mérnöki tervező és fejlesztő munka áll.

A faipar csúcstermékei közé tartozó vízálló tömörfából készülnek, s arra is ügyelnek, hogy ne csak a szabványoknak feleljenek meg, hanem egyben környezetbarát módon is történjen gyártásuk. Az előállítás során a legkorszerűbb készítményekkel kezelik a felületeket, hogy azok ellenálljanak úgy a nedvesség, mint a nap okozta megpróbáltatásoknak. Magas tapadószilárdsággal rendelkező ragasztóval illesztik össze a faelemeket, emellett a rögzítéshez rozsdamentes inox facsavarokat használnak. Így a négyféle méretben gyártott okos kutyaházak masszívak és egyben időtállóak.

A hőszigetelés igen hasonlít egy mai korszerű, A+-os lakóház rétegrendjéhez.

Fotó: Tóth Zsigmond

Az anyagvastagságon túl még két réteg hőtükörfólia és egy öt centiméter vastagságú ásványgyapot-réteg is biztosítja mindezt. A tető belső felületén található az opcionálisan rendelhető infrapanel, melyet wifis okostermosztáttal az interneten keresztül vezérelhetünk, illetve ellenőrizhetjük annak működését telefonunk vagy táblagépünk segítségével. Ezek a XXI. századi kutyaházak jellemzően 6 db állítható magasságú rozsdamentes alumíniumlábon állnak, melyek a takarításnál fontosak, hiszen így vízsugárral könnyen ki tudjuk mosni a szennyeződést a kutyaház alól. E termékek kialakításánál már figyelembe veszik a jelenkor korszerű épületeivel szemben támasztott megjelenésbeli elvárásokat. Így a megtisztult design és a visszafogott elegancia jellemző rájuk, miközben a használhatóság, illetve az állatok jólléte is legalább ilyen fontos. A gyártó cég szakemberei szerint az újonnan piacra került termékcsalád egy új kategóriát és korszakot nyit az eddigi kutyaházak piacán.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hétmillió egy kutyáért?

Emma Gray pásztor bocsátotta árverésre a két és fél éves Megant, aki pásztorkutyák tenyésztésével és képzésével foglalkozik. Gray saját korábbi rekordját döntötte meg, tavaly egy hasonló kutyát 15 ezer fontért adott el. A kiképzett pásztorkutyák átlagosan kétezer fontba kerülnek.

A füles sün tartásának mesterfogásai

A füles sün a múlt század utolsó évtizedeiben lett társállat, ekkor jutott el a volt Szovjetunió tagállamaiból hazánkba is. Akkoriban még keveset tudtak arról, hogyan kell mesterségesen körülmények közt gondozni, ráadásul kereskedéseinkben vadon fogott, gyakran legyengült állatokat lehetett kapni, így sajnos nagy volt a sünhalandóság, szaporulat pedig – ha volt is egyáltalán – elenyésző lehetett.

Kuvaszok segítik a polgárőrök munkáját

Újabb öt kuvaszkölyköt kapott az Országos Polgárőr Szövetség. A kutyák kiképzésük után a bűnmegelőzési célú járőrszolgálatokban vesznek majd részt. Az 2018-ban indult program részeként az Agrárminisztérium és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége évente több kuvasz kiképzését támogatja.

Góliát a gekkók között: a harcias tokee

A tokee gekkó kivételes esetben akár 35 cm-re is megnőhet, és ezzel a gekkók között az egyik legnagyobb termetű fajnak számít. Kültakarójának alapszíne a sötétszürkétől az élénk világoskékig változhat, melyet feltűnő, narancssárga pettyek díszítenek. Ujjaikon a karmok mellett tapadólemezeket is viselnek, ennek köszönhetően kiválóan mozognak a függőleges felületeken, akár az üvegen is.

Nemespapagájok két évtizede hazánkban

Mintegy húsz ével ezelőtt igen nagy lendületet vett a hazai díszállattenyésztés: hónapról hónapra érkeztek addig nálunk szinte ismeretlennek számító madár- és kisemlősfajok hazánkba, melyek tartása, tenyésztése nagy és izgalmas kihívást jelentett, még a tapasztalt szakemberek számára is. Ekkor tűntek fel a nemespapagájok is.

Száz éves a magyar óriásnyúl

Egy évszázaddal ezelőtt kezdődött el hazánkban az első világháború és a forradalmak okozta összeomlás eredményeképpen az a folyamat, melynek során kialakulhatott a magyar óriásnyúl. Eleink minden bizonnyal szívesen lemondtak volna róla, hiszen a nélkülözés, a kényszer szülötte.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A természet van a középpontban

A Kárpát-medence vadászainak és horgászainak, valamint a fegyverek és a természet szerelmeseinek, kedvelőinek legnagyobb rendezvénye, a FeHoVa február 13-tól 27. alkalommal nyitotta meg kapuit a Hungexpo területén. A közel 300 kiállító mellett programok, konferenciák és kutyakiállítás megtekintésére február 16-ig van lehetőségük a kilátogatóknak.

Zsippó szépe, a magyar tenyésztésű díszbaromfi

A Zsippó szépe igazi különlegességnek számít a magyar tenyésztésű díszbaromfik között, hiszen kialakításakor legfőbb cél nem a gazdaságosság, hanem a gyönyörű megjelenés volt. De a jól átgondolt nemesítői munkának köszönhetően megőrizte őseinek kiváló hús- és tojástermelő képességeit is, így a háztáji baromfiudvarnak különösen hasznos lakója lehet.

Vágtatempóban halad a lóversenysport népszerűsítése

„Onnan, a túlsó sarokból, kezemben egy hatalmas távcsővel, a törzsfogadók élcelődései közepette igyekeztem közvetíteni a galoppversenyeket” – emlékezett vissza találkozásunkkor a kezdeti szárnypróbálgatásaira Pécsi István.