Back to top

Tisztességesebb versenyt a fuvarozásban

Az Európai Parlament képviselői állásfoglalást tettek a közúti fuvarozás terén elterjedt szabálytalanságok ellen és a sofőrök munkakörülményeinek javítása mellett a múlt heti plenáris ülésen.

A sofőrök kiküldetésének, és a pihenőidejének módosításáról határozott az Európai Parlament képviselői. Emellett  és az ún. „kabotázsról” , - azaz amikor a külföldi fuvart követően a fuvarozó a visszaúton a külföldi országban helyi fuvarokat teljesítésére vonatkozó szabályok jobb betartatásáról - alakítottak ki véleményt, amelyet a Parlament tárgyalódelegációja beterjeszt a szakminisztereket tömörítő Tanáccsal folytatott intézményközi egyeztetés során.

Tisztességesebb versenyt sürgetnek és fellépést a jogszerűtlenségek ellen a nemzetközi fuvarozásban.

A Parlament a szabályt megszegő fuvarozók egyszerűbb kiszűrése érdekében a kabotázs keretében elvégzett fuvarokra jelenleg érvényes számszerű korlátot három napos időkorláttal szeretné felváltani, és kötelezővé tenné a határátlépés rögzítését a jármű tachográfjában. Azt javasolják, hogy a rendszerszerű kabotázs elkerülése érdekében kamionoknak 60 órát saját országukban kelljen tölteni, mielőtt újabb kabotázsra indulnak.

A sofőrök kiküldetésére vonatkozó uniós szabályok a rendkívül mobil szállítmányozási ágazatban is egyértelműsítik a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályokat.

A szabályzás célja, hogy csökkentse az eltérő nemzeti megközelítésekből fakadó papírmunkát, és tisztességes bért biztosítson a sofőröknek.

A képviselők a sofőrök munkájának megkönnyítése és a közúti ellenőrzések ritkítása céljából digitális technológiák alkalmazását sürgetik. A Parlament szerint a vizsgálatokat és ellenőrzéseket a nagy kockázatot jelentő vállalkozásokra kell összpontosítani, csökkentve a törvénytisztelő cégekre nehezedő adminisztratív nyomást.

A képviselők emellett olyan változásokat is elfogadtak, amelyek javítanák a sofőrök pihenési körülményeit. A különösen hosszú fuvarok visszaszorítása érdekében a vállalatoknak úgy kell összeállítaniuk a menetrendeket, hogy a sofőrök rendszeresen, de legalább négyhetente otthon tölthessék el a heti pihenőt. A heti pihenőt pedig a kamionon kívül kell eltölteni.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/europarl.europa.eu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Uniós szabályozás az illegális dohánytermékek ellen

Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Logisztikai központ és takarmánygyár

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének társaságában avatta fel a topolyai ipari parkban a KITE Zrt. logisztikai központját és a csantavéri Gebi Kft. újonnan kiépített, nagy kapacitású napraforgó-tárolóit és feldolgozóüzemét.

A Balaton élővilága meg tud birkózni a klímaváltozással

Az európai tavakat érintő problémákról és a megoldási lehetőségekről tanácskoztak hétfőn Balatonfüreden. Az előadók egyetértettek abban, hogy a klímaváltozásra fel kell készülni, következményeit orvosolni kell.

A vadkárról szóló jogalkotás a vadászat történelmében

A kár, mint fogalom, egy emberközpontú meghatározás, mindenkori érdekek függvénye. Faj-semleges nézőpontból a kár tulajdonképpen nem is értelmezhető, hiszen a kárnak mindig szüksége van tulajdonosra, aki a saját szempontjait előtérbe helyezve fogalmazza meg, hogy számára mi is a kár.

Mit ír a törvény a vadkárról

A vadkárprobléma a károk mértékén túl, azért sem egyszerű kérdés, mert a felek viszonya sokszor megromlott és alapjaiban ellenséges. Ezért az érintettek egy kisebb része nem a megegyezést, hanem a pereskedést választja.

Nem vásárolhatnak minden vasárnap a lengyelek

Lengyelországban tavaly vezették be a vasárnapi kereskedelem korlátozásáról szóló törvény első lépcsőjét, amit az idén tovább szigorítottak, jövőre pedig teljes lesz a tilalom. Erre kell készülni a Lengyelországba utazóknak is. A lengyelek tiltakoznak a vasárnapi boltzár miatt.

Kis Miklós Zsolt: nem tudjuk elfogadni az agrárforrások csökkentését

Az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) következő időszakra meghatározott céljaival egyet lehet érteni, de annak eszközeit, és az agrárforrások bizottsági javaslatban szereplő csökkentését nem tudjuk elfogadni - mondta Kis Miklós Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten a HaszonAgrár "Fókuszban: Közös Agrárpolitika 2020" című konferenciáján.

Csökkenő európai tejfelvásárlási árak

A tej felvásárlási ára átlagosan csökkenő tendenciát mutatott ez év elején az Európai Unió országaiban, bár régiónként lehetnek eltérések. A legtöbbet a szerves tejért fizetnek a gazdáknak.

Új európai hitelcsomag a fiatal termelőknek

Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) április végén 1 milliárd euró összegű hitelcsomagot indított el, amely kifejezetten a fiatal mezőgazdasági termelőket célozza meg - közölte a bizottság.

Az EU vámot vet ki az amerikai traktorokra és a ketchupra?

Az Európai Bizottság elkészítette azoknak amerikai termékeknek a listáját, amelyekre vámtarifákat kíván bevezetni. Ez a Brüsszel és Washington közötti kereskedelmi vita része, amely az Airbus és a Boeing vállalatok támogatásával kapcsolatos konfliktussal kezdődött.