Back to top

Malomlabor a hátizsákban

Néhány gabonaszemből, őrlés nélkül, pillanatok alatt megadja a legfontosabb beltartalmi értékeket a legújabb fejlesztésű, kézben elférő, mini labor. A gyorsaság és a minőség pedig komoly gazdasági előnyöket jelenthet a termelőnek.

Sikért, nedvességet és keményítőtartalmat is mér a Geoteam dán cég által piacra dobott Grainsense készülék.

Az optimális aratási időpont megválasztására és a legfontosabb malmi minőségi paraméterek megállapítására kifejlesztett készülék akár egy táskában is elfér, így akár kint a szántóföldön is vizsgálhatók a gabonafélék beltartalmi értékei.

A készülék működési elve megegyezik a takarmány-, illetve élelmiszergyártásban használt ipari mérőberendezésekével, a gyártó szerint azonban ez az első olyan kézi méretű eszköz, amivel akár a termelők is megmérhetik gabonájuk vagy egyéb terményük fehérje, nedvesség, olaj- és szénhidráttartalmát. A vizsgálathoz mindössze néhány gabonaszemre van szükség – őrlés nem szükséges –, majd kb. 30 másodperc alatt meg is van az eredmény. A készülék segítségével így akár már az aratás előtt osztályozható a termés, ami a kenyérbúza, illetve a sörárpa betakarítása esetén rendkívül fontos lehet, és komoly gazdasági előnyt jelenthet a gazdáknak.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/geoteam.dk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg krumpli az új csodaszer?

Tudta, hogy egyes felmelegített ételek egészségesebbek, mint a frissek? Ilyen a krumpli, a rizs, a tészta, és a hüvelyesek. Ennek oka egyfajta keményítőben rejlik.

Gluténmentes lisztkeverékeket gyártó üzem épült Nyíregyházán

Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán, az 1,3 milliárd forint értékű beruházást csütörtökön adták át a nyírségi megyeszékhelyen.

Időben érkezett az eső az őszi vetésnek

A csapadékosra forduló májusi időjárásnak köszönhetően az ország legnagyobb részén megmenekültek az őszi kalászosok. A becslések szerint ugyanakkor az őszi búza minősége jelentősen elmaradhat a tavalyitól - írja szombati számában a Magyar Nemzet.

Ökumenikus búzaszentelő Esztergomban

Búzaszentelővel indult útjára idén is a Magyarok Kenyere Program, amelynek során szerte a Kárpát-Medencéből gyűjtenek be búzaadományokat, az ebből készült liszt a rászoruló gyerekekhez kerül.

Rendkívüli helyzet Lengyelországban

A régen nem látott áprilisi szárazság miatt rendkívüli állapotot kellene hirdetni a lengyel mezőgazdaságban - indítványozta a kormánynál a Szolidaritás szakszervezet agrártagozata.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Online térképen kapcsolják össze a gazdákat a legközelebbi malommal

Egy interaktív térképet indítottak el az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy a gazdák megtalálják a hozzájuk legközelebbi gabonamalmot, így maximalizálni tudják az őrlés után a bevételüket.

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőnek köszönhetően

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.