Back to top

Nincs mese: drágább lesz a hús

Elkerülhetetlen a húsárak drágulása a közeljövőben, miután a sertés mint alapanyag is lényegesen drágult, nőttek a munkabérek és drágább lett az energia, valamint a csomagolóanyag is – jelentette ki a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás azonban versenyjogi okokból nem kívánt nyilatkozni az áremelés mértékéről.

Jelentős áremelési kényszer jelentkezik a hazai húsfeldolgozóknál, amelyet minden bizonnyal a következő hetek ártárgyalásain fognak érvényesíteni – jelentette ki Éder Tamás kedden Budapesten a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) által megrendezett hagyományos húsvét előtti sajtókonferencián.

A Hússzövetség elnöke hozzátette: tudja, hogy sem a kereskedelem, sem pedig a fogyasztók körében nem népszerű ilyet mondani, de több objektív ok miatt is indokolt, hogy a hús és a húskészítmények ára növekedjen.

A szakember kifejtette: a kínai sertéspestis miatt az ottani állomány jelentős zsugorodáson megy keresztül. A kínai állomány ritkításáról nincsenek pontos adatok, de annyi valószínűnek tűnik, hogy globális mértékben is jelentős állománykivágásról van szó. Mindezek miatt az egyébként a világ legnagyobb sertéshús-vásárlójának számító Kína a világ minden tájáról nagy mennyiségben szipkázza el a húst. Mindez olyan anomáliákhoz vezetett, hogy a közelmúltban német szereplők akartak Magyarországon sertéshúst venni – miközben hazánk hosszú évek óta nagy mennyiségben vesz húst a németektől és más uniós országoktól.

A szűkösség felfelé viszi az árakat, vagyis a feldolgozók eleve magasabb alapanyag-költségekkel kénytelenek számolni. Erre rakódik továbbá a mintegy 10 százalékkal megnövekedett bérköltség, valamint az egyre dráguló energia- és csomagolóanyag-költség is.

Mindezen okok miatt elkerülhetetlen, hogy a húsipar emelje átadási árait, amely nyilván a fogyasztói árakban is érezhető lesz majd.

Éder Tamás a Hússzövetség elnökeként elhárította a válaszadást arra az újságírói kérdésre, hogy milyen mértékű lehet az áremelkedés. Ennek oka, hogy a Hússzövetség több céget tömörítő szakmai szervezet, amelynek képviseletében konkrét áremelkedési mértéket mondani versenyjogi szabályokba ütközne, és felvetné a kartell gyanúját. Az érintett vállalatoknak maguknak kell meghozniuk azt a döntést, hogy mennyivel emelik áraikat, és milyen összegekről tárgyalnak a kereskedelmi partnereikkel. Az elnök mind a kereskedelmi szereplőktől, mind pedig a fogyasztóktól megértést és empátiát kért.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Erdőszélen Manó kuckó

Aki szereti ügyes kezét próbára tenni, apróságokat alkotni némi segítséggel, az bizonyára szívesen nézegeti Kiss Tamara rövid Manó kuckó filmjeit a neten. Az ünnepváró készülődés jegyében egy szép tobozkarácsonyfa összeállítását követhettük végig, ám ezúttal személyesen, a kuckós műhelyben.

A Facebook-on árulják az amazóniai esőerdőt

Igaz, nem egy tételben, csak részleteiben, de árulják. A BBC újságírói felfedezték, hogy a Facebook Marketplace szolgáltatásán illegálisan árulnak védett esőerdőket Brazíliában. Néhány ajánlat műholdas fényképekkel és GPS-koordinátákkal rendelkezik. Az őslakosok a Facebook-nál reklamáltak.

Rekord árbevétel a CLAAS-nál

A pandemiás időszak ellenére a CLAAS az elmúlt évben 4,042 milliárd eurós árbevételt ért el, és először lépte át a 4 milliárdos határt. A 2019-ben elért 3,898 Mrd eurót, 144 millió euróval (+3,7 %) sikerült túlteljesíteniük. A cégcsoport adózás előtti nyeresége tavaly 16,5 százalékkal nőtt, és meghaladta a 158 millió eurót.

Az NBA "kezdőcsapatában" a Hennessy konyak

A Hennessy lesz az első globális szeszesital-partnere a Nemzetközi Kosárlabda Szövetségnek (NBA) - jelentette be a LVMH.

Malajziában is kitört az afrikai sertéspestisjárvány

Malajzia 3000 vaddisznó és házisertés megsemmisítését tervezi, miután február közepén a borneói szigeten, Sabah államban afrikai sertéspestisjárvány tört ki.

Közzétették a paradicsomos carbonara receptjét Amerikában, az olaszok kiakadtak

A New York Times közölte a carbonara receptjét, amely összetevői között a paradicsom is szerepel. Emellett több más hozzávalót is felcseréltek az olaszok hagyományos tésztaételben. A recept mélyen felháborította az olasz szakácsokat és a carbonara rajongókat. Az olasz gazdákat tömörítő szervezet közleményt adott ki.

Székelyföld jövője a biogazdálkodás

Az életünket felforgató világjárvány – a negatív hatások ellenére – bebizonyította, hogy a gazdaság egyik biztos alappillére a mezőgazdálkodás. Fontos tapasztalat ugyanakkor, hogy egyre nagyobb teret nyer az egészséges életmóddal és táplálkozással kapcsolatos szemlélet is.

Vadgazdálkodási helyzetkörkép

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szóvetés című podcast-beszélgetésében Győrffy Balázs, a NAK elnöke Jámbor Lászlót, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) elnökét kérdezte a hazai vadászat aktuális helyzetéről. A beszélgetésben érintették a pandémia vadgazdálkodásra gyakorolt hatását, az új vadkárprotokollt, az ASP helyzetet, valamint a Vadgazdálkodási Alap jelen állását is.

Már nyolc éve ünnepeljük a „Vadvilág Világapját”

Az ENSZ közgyűlése 2013-ban, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulója alkalmából az egyezmény aláírásának napját, március 3-át a Vadvilág Világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította.

Úttörő, innovatív kiállítás: már látogatható a 39. AGROmashEXPO, ezúttal virtuálisan

Mától látogatható a 39. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, amely a szervezők ígérete szerint a korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan rengeteg hasznos információt, agrárgépipari aktualitást kínál a látogatóknak. Az esemény regisztrációt követően ingyenesen látogatható, a programjai pedig élőben követhetők, sőt, vissza is nézhetők.